Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krabik
200p
200p
Od: 28 gru 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.11

Post »

Praktyka pokaże :) , kto wie, może to bardzo dobry sposób.
Pierwsze wysiewy planuję zacząć w przyszłym tygodniu. Z pewnością wyłożę do kiełkowania ostrą paprykę i kilka nasion niskich pomidorów. Mam taką matę z gąbki (przeznaczoną do hydroponiki), nawilżę ją, przykryję kilkoma warstwami ręcznika papierowego i do zagłębień powykładam namoczone nasiona. Zapakuję do strunowego worka i położę w ciepłe miejsce. Nie jestem pewna, czy to dobry pomysł, nie wiem, czy korzonki nie powłażą do gąbki. Czysty eksperyment.
Anna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Nasiona selera kiełkują najlepiej przy dostępie światła a optymalna temperatura kiełkowania wynosi ok. 24*C. Nasiona pora lepiej kiełkują w temperaturze 18-22*C (w ciemności). I seler i por dobrze kiełkują na wacikach.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Zaciekawiłaś mnie Aniu gąbką do hydroponiki . Sprawdzę co to jest . Lubię wszelkie nowinki .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają kiełkować pierwsze nasiona pomidora Vilma wyłożone na waciki 2 dni temu. Nasiona, chociaż kupione przed paroma dniami przez internet, nie były zbyt świeże bo na opakowaniu data przydatności do XII 2024 (PlantiCo). Miałem obawy czy będą kiełkować ale chyba będzie dobrze.
Z przeniesieniem nasionek do ziemi (doniczki P9) poczekam do rana bo podłoże do wysiewu jest jeszcze zimne. Na razie 4 doniczki trafiły razem z pojemnikami z nasionkami do cieplarki. Temperatura kiełkowania 24-25*C.
Obrazek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomidora Vilmę bardzo dobrze znam uprawiałem kilka lat temu krzaczek bardzo kompaktorach rozmiarów, i max w okolicach 35cm. Ma bardzo smaczne owoce i jest ich naprawdę dużo. Można przed robotą wskoczyć do tunelu zerwać 10-15 szt i na śniadanie jak znalazł. O kiełkowanie bym się nie martwił moje nasiona są już naprawdę leciwe podejrzewam że około 5-7 lat mają a nadal kiełkują doskonale - zresztą to pomidor a nie papryka.

Jednak termin w jakim wysiałeś tego pomidorka uważam za skrajnie wczesny, chyba że ma owocować w doniczkach w domu. W przeciwnym razie sadzonki raczej do zmarnowania.
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

Przemek jest specjalistą od pięknych rozsad i warzyw więc na pewno wsiane teraz nasionka vilmy obrodzą mu wcześnie i nie pójdą na zmarnowanie.
Też chcę wsiać jakieś karłowate pomidory wcześnie(w mojej uprawie wcześnie to luty) ale bez doświetlania. Jeśli dostanę nasiona na akcji to będzie to Ijuński, może jeden betalux i maskotka(tych dwóch ostatnich mam nasiona).
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

U Przemka to chyba "rozsada" na 8 marca :)
pozdrawiam,
Tomek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak na 8 III ale roślinki mają już wtedy kwitnąć. Być może faktycznie zostawię sobie parę roślin do uprawy doniczkowej ale gdyby miały rosnąć później w tunelu to na pewno nie w gruncie tylko w doniczkach na półce (na chwilę obecną półek w tunelu brak).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na aktualną chwilę w doniczkach znajdują się 63 skiełkowane nasionka. Pod lampą będę miał miejsce na max. 8 doniczek więc pewnie wieczorem albo jutro rano jeszcze trochę nasion przełożę do doniczek.
Awatar użytkownika
krabik
200p
200p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Przemek, nasiona przenosisz do doniczki, gdy ledwo pojawi się maleńki czubek korzonka? Ja pewnie robię to za późno ;:224 :roll:
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania , ja przenoszę w różnym czasie . Czasami nawet wyrywam wacik z korzonkiem .
Jeśli przenoszę wcześniej to dłużej czekam na wyjście kiełka z podziemia .
Papryki mi się ociągają z kiełkowaniem niestety .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowanie nasiona przenoszę gdy tylko pojawia się kiełek. Później jest duże ryzyko uszkodzenia kiełka (wrasta w wacik i może się urwać). W przypadku gdy mam do czynienia z bardzo szybko kiełkującymi i rosnącymi kiełkami (np. aksamitki) zamiast wacików jako podkład używam wilgotny perlit). Duże nasiona jak bób czy groszek również kiełkuję w perlicie ale wcześniej namaczam nasiona w wodzie (ok. 12 godzin). Nasiona pomidora przeważnie kontroluję w celu sprawdzenia czy wykiełkowały 2 x dziennie.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ja zaś od zeszłego sezonu kiełkuję nasiona wszelkie w szalkach petriego.
Na spód płatek kosmetyczny, na górę papierowy sączek, dzięki temu kiełki nie wrastają i nie ma ryzyka uszkodzenia.
Obrazek

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony kiełkowaniem ostrej papryki w tym roku.
Sugar Rush Stripey wykiełkowała po dwóch dniach, Carolina Reaper i Numex Twilight po czterech. ;:333
Ijuński również pięknie skiełkował po dwóch dniach. ;:3
Pozdrawiam, Jacek
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 maja 2023, o 22:11

Post »

Mi też Sugar Rush Stripey po dwóch wykiełkowała, była pierwsza ze wszystkich :tan
Sonka1
50p
50p
Od: 19 lis 2023, o 12:55

Post »

W ubiegłym roku 18 stycznia wysiałam nasiona maluchow: venus, vilmy, azteka, maskotki z przeznaczeniem, że będzie kolorowo na tarasie i co nieco skubnac będzie można. Roślin kinie były doświetlanie stały na parapecie. W marcu wyniosłam je do nie ogrzewanej ale dobrze doswietlonej werandy. Na stole /2,5m x090 /m zrobiłam tunel foliowy który na noc był przykrywany a gdy było bardzo zimno to odpalałam kominek /doniczka ceramiczna plus swieczka/ i wystarczało. W maju wyniosłam do szklarni. Na początku czerwca zbierałam dojrzałe pomidorki. W tym roku też w tym terminie będę siała ale dołożę jeszcze Laurę. Pozdrawiam Zofia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek , wysiewasz już rzodkiewkę ?
Marzy mi się dobrze doświetlona weranda o jakiej pisze Zofia . ;:333 Niestety na zadaszonym tarasie mam pokrycie z blachy .
Nie mogę pokrycia zmienić bo na daszku są panele fotovoltaiczne . Gdzie ja miałam rozum .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”