Nie przemarzła ale możliwe że pod tą szmatą (w sensie agrowłókniną) mogą rozwijać się choroby grzybowe. Dobra rada: usuń to w cholerę i wyściółkuj laurowiśnie liśćmi drzew liściastych (lipa/dąb/klon, co tylko masz pod ręką). Laurowiśnia lubi mieć wilgoć ale i dobrą gospodarkę powietrzną, a pod takim plastikowym kocem to ciężko o oddychanie korzeni.
Wiem że niektórzy Mnie zlinczują za takie opinie , ale włóknina w bardzo niewielu przypadkach się przydaje roślinom, laurowiśnia zdecydowanie woli ściółkę jak w lesie liściastym.
Co do moich laurowiśni - super zniosły nawet niedawne mocne mrozy poniżej -15°C (Herbergii, Otto Luyken, Caucasica oraz P.lusitanica) ale niestety te rosnące za ogrodzeniem padły ofiarą saren tak więc trzeba grodzić.
Laurowiśnia ( Prunus laurocerasus ) -wymagania,cięcie ,formowanie
Re: Laurowiśnia ( Prunus laurocerasus ) -wymagania
Proszę o pomoc. Tydzień temu zasadziliśmy laurowiśnię Novita, rośnie w słońcu, mamy zamiar ją wyściółkować kompostem. Codziennie wieczorem jest podlewana. Niestety pojawiają się się brązowe plamy na większości sadzonek, czy da się ją uratować? Nie mam pewności czy jest to przesuszenie czy grzyb ponieważ przy zakupie już niektóre liście miały dziurki i przebarwienia. Co może być przyczyną?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2024, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Laurowiśnia - porada dotycząca kształtowania
Dzień dobry,
Mam nową sadzonkę Laurowiśni i chciałbym ją odpowiednio ukształtować. Chodzi mi o to by na długiej nóżce mieć na górze kulę - tak jak w załączniku. W jaki sposób mogę przyciąć (i kiedy to robić?) moją roślinę? U podstawy odbiły nowe gałązki - czy pozwolić im urosnąć ? W którym miejscu powinienem ją przycinać i jak często to robić?
Dziękuję za pomoc.
Mam nową sadzonkę Laurowiśni i chciałbym ją odpowiednio ukształtować. Chodzi mi o to by na długiej nóżce mieć na górze kulę - tak jak w załączniku. W jaki sposób mogę przyciąć (i kiedy to robić?) moją roślinę? U podstawy odbiły nowe gałązki - czy pozwolić im urosnąć ? W którym miejscu powinienem ją przycinać i jak często to robić?
Dziękuję za pomoc.