Oczar czerwony , żółty. Porady,prezentacje
Re: Oczar czerwony , żółty. Porady,prezentacje
Dzięki , kupiłam Jelenę, Diane i Arnolda
Pozdrawiam. Ewa
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam dylemat z moim oczarem, posadzonym przeszło 20 lat temu w obecnym ogrodzie - jeden z pierwszych moich krzewów, ale z czasów gdy miałem jeszcze nikłą wiedzę ogrodniczą. Co ciekawe, nigdy dotychczas nie zakwitł - posądzam o to źle dobrane stanowisko (pod południowo-zachodnią ścianą budynku, na przepuszczalnej, zbyt zasadowej glebie, w pobliżu duży lilak). Przymierzałem się żeby przesadzić go w lepsze miejsce (więcej cienia, trochę chłodniej i wilgotnej) ale jakieś dwa lata temu przyspieszył że wzrostem - obecnie gałązki sięgają 2m. Może dotarł korzeniami do warstwy wodonośnej.
I stąd dylemat - przesadzać go skoro nadal nie kwitnie i ma kiepskie stanowisko, czy jednak zostawić skoro w końcu nabrał tempa i może w końcu zawiąże pąki? Podobno oczar kiepsko znosi przesadzanie stąd ciekaw jestem waszych doświadczeń.
I stąd dylemat - przesadzać go skoro nadal nie kwitnie i ma kiepskie stanowisko, czy jednak zostawić skoro w końcu nabrał tempa i może w końcu zawiąże pąki? Podobno oczar kiepsko znosi przesadzanie stąd ciekaw jestem waszych doświadczeń.
Kuba
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Na Twoim oczarze nie widać pąków kwiatowych. Oczar jest dość kapryśny i jeśli po tylu latach ruszył, ja bym go zostawiła jeszcze na 2 lata w tym miejscu gdzie jest. Jeśli przez ten czas nie zacznie kwitnąć, to Przesadź. Już gorzej nie będzie .
Pozdrawiam Lucyna
- Szczurbobik
Tak stary oczar źle zniesie przesadzanie. Myślę, że lepiej zrobić odkład (jeśli są odpowiednie pędy, które można obsypać ziemią). Ukorzenianie trwa długo. Po dwóch latach można odciąć ukorzeniony pęd.
- Szczurbobik
Moje oczary żółte gubią liście jesienią, natomiast ta, kwitnące na czerwono (Diane, Fauerzauber) nie gubią liści. Czy Wasze oczary też tak mają? Teraz przed czasem kwitnienia czeka mnie mozolne i uciążliwe usuwanie listków sekatorem Dodam, że listki nie dają się urwać, a tuż obok wypuszczają pąki kwiatowe. Ot taka tam robota na zimę
Pozdrawiam Lucyna