Wszystko o pomidorach cz. 18
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Nie, nigdy nie miałam
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
karool jak wypada u Ciebie Persimnon? Czy bardzo mięsisty zarówno ten żółty jak i czerwony? Widziałam gdzieś w necie zdjęcie żółtego i mnie zachwycił. Zamówiłam nasiona a teraz widzę że jest też wersja czerwona i już zgłupiałam. Przy moich nasionach nie ma oznaczenia koloru to ciekawa jestem co wyrośnie...
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Zrobiłem porządek w swoim dokumencie ze spisem nasion pomidorów i wyszło 165 pozycji, choroba postępuje co przy 44 krzakach daje powtarzanie odmian co 4 lata
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jeżeli nasiona karool miała ode mnie, to była to na pewno persimonowa sakiewka.magda111123 pisze: ↑18 sty 2024, o 20:07 karool jak wypada u Ciebie Persimnon? Czy bardzo mięsisty zarówno ten żółty jak i czerwony? Widziałam gdzieś w necie zdjęcie żółtego i mnie zachwycił. Zamówiłam nasiona a teraz widzę że jest też wersja czerwona i już zgłupiałam. Przy moich nasionach nie ma oznaczenia koloru to ciekawa jestem co wyrośnie...
To było rozczepienie Persimona na sakiewkę żółtą i czerwonego pomidora.
Persimonowa sakiewka jest znana na forum jaki plenna i smaczna( chociaż różne są zadania o niej, co do smaku)
Rozczepienie pojawiło się u mnie , nasiona miałam z akcji, w której pierwszy raz brałam udział, jako biorca, a w następnym roku wysłałam zebrane nasiona na następną akcje i wtedy pojawiło się to rozczepienie.
Asia
viewtopic.php?t=71616
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Asia,zgadza się,nasionka miałam od Ciebie ,a to była moja pierwsza akcja. Prowadził ją Jankiel.
Co do Persimona to chyba było małe zamieszanie co do nazwy w kolejnych latach,
U mnie na stanie jest żółty i czerwony od Ciebie i jeszcze pt.Persimonowa sakiewka od RZEPKI z kolejnej akcji.
Z ciekawości wysieję wszystkie trzy i będę mogła porównać co z tego wyjdzie.Za parę miesięcy zdam relację.
Co do Persimona to chyba było małe zamieszanie co do nazwy w kolejnych latach,
U mnie na stanie jest żółty i czerwony od Ciebie i jeszcze pt.Persimonowa sakiewka od RZEPKI z kolejnej akcji.
Z ciekawości wysieję wszystkie trzy i będę mogła porównać co z tego wyjdzie.Za parę miesięcy zdam relację.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
To tylko lekko podniesiona temperatura
Ja samych dwarfów z projektu mam 147 odmian reszta w toku ściągania
Nie wspomnę o reszcie odmian wysokich, koktajlówek, karłowych
A nowo zamówione nasionka pomału docierają
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie dokupuję , chyba że cud by się objawił . Nie panuję nad aktualnym stanem posiadania .
Wysiane wczesne rosną , przeniosłam do chłodniejszego pomieszczenia . Obserwuję jak rozwija
się im system korzeniowy .
Wysiane wczesne rosną , przeniosłam do chłodniejszego pomieszczenia . Obserwuję jak rozwija
się im system korzeniowy .
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
Dziewczyny to teraz mnie zaintrygowałyście na maxa, ale nic to posieję i zdam relacje w sezonie.
Pozdrawiam, Magdalena
-
To jakie są postępujące objawy, skoro mam tylko stan podgorączkowy?
W domu już narzekają że tych pomidorów jest już za dużo
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Narzekanie nigdy się nie skończy ...
Na chwilę obecną, bez wpisania nowych ... 800+
Na chwilę obecną, bez wpisania nowych ... 800+
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Panowie, zacne kolekcje, gratuluję wytrwałości w zbieraniu!
Podobno jest około 15 tys. odmian pomidora, a każdego roku dochodzą nowe, dlatego jest to świetna zabawa na długie lata .
Jeszcze nie mam skonkretyzowanej listy na ten sezon i w wolnych chwilach przeglądam zdjęcia, opisy, by wybrać fajne odmiany. Już zakupy na ten rok zakończyłam, pozostaje tylko selekcja.
Jak sobie radzicie z późnymi odmianami? Zawsze jest ryzyko, że nie zdąży się przed pojawieniem zarazy . Czy omijacie je z daleka?
Podobno jest około 15 tys. odmian pomidora, a każdego roku dochodzą nowe, dlatego jest to świetna zabawa na długie lata .
Jeszcze nie mam skonkretyzowanej listy na ten sezon i w wolnych chwilach przeglądam zdjęcia, opisy, by wybrać fajne odmiany. Już zakupy na ten rok zakończyłam, pozostaje tylko selekcja.
Jak sobie radzicie z późnymi odmianami? Zawsze jest ryzyko, że nie zdąży się przed pojawieniem zarazy . Czy omijacie je z daleka?
Anna
-
Deltoro rozbiłeś bank Nic tylko mieszać i mieszać łącząc pomidory o przeciwstawnych cechach i obserwować jak się beą rozszczepiać
krabik Późne tylko i wyłącznie do tunelu. Nawet gruntowe, miałem w zeszłym roku Bolka udał się całkiem dobrze.
https://www.youtube.com/@LUCKYGARDENTOMATOES/videos na tej stronie ma bardzo dużo inspiracji. Sam od Krakusa będę trzymał się z daleka rósł w gruncie i wszystkie dosłownie wszystkie owoce były z SZW a to pomidor okrągły Ateron twardy bez smaku i późny
krabik Późne tylko i wyłącznie do tunelu. Nawet gruntowe, miałem w zeszłym roku Bolka udał się całkiem dobrze.
https://www.youtube.com/@LUCKYGARDENTOMATOES/videos na tej stronie ma bardzo dużo inspiracji. Sam od Krakusa będę trzymał się z daleka rósł w gruncie i wszystkie dosłownie wszystkie owoce były z SZW a to pomidor okrągły Ateron twardy bez smaku i późny
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm, a ja właśnie miałam wysiać Krakusa w tym sezonie. Jeszcze się zastanowię
U mnie Persimonowa sakiewka była czerwona, bardzo plenna. Mam zamiar ją powtórzyć w tym sezonie. Chyba, że jeszcze dokupię jakieś nowe odmiany... A kuszą
deltoro , Ty chyba co roku inne odmiany musisz wysiewać, przy takiej ich ilości A może masz takie, które powtarzasz co roku, lub choć co 2 lata?
U mnie Persimonowa sakiewka była czerwona, bardzo plenna. Mam zamiar ją powtórzyć w tym sezonie. Chyba, że jeszcze dokupię jakieś nowe odmiany... A kuszą
deltoro , Ty chyba co roku inne odmiany musisz wysiewać, przy takiej ich ilości A może masz takie, które powtarzasz co roku, lub choć co 2 lata?
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona