Owoce jeszcze większe od Pokusy?Wroniarz pisze: ↑25 wrz 2023, o 00:28 U mnie na piaskach dosadzam Suganę. Na słabo nasłonecznionych stanowiskach nic jej nie dolega. Jest plenna, daje owoce nieco większe od Pokusy i dużo większe od Polesia, Polany, Porannej Rosy, Golden Queen i Bristolu. Wykopuje z powodu słabej plenności obydwie odmiany o żółtych owocach.
To nie mogę sobie ich wyobrazić - u mnie owoce Pokusy mają wielkość truskawek, wydawało mi się, że większa malina już nie istnieje hehe. To mnie zaintrygowałeś...
A jak smakowo? Słodka? Podobna do jakiejś innej odmiany? Wyróżnia się czymś? Bo moja praktyka z Pokusą pokazuje, że niekoniecznie największym owocom towarzyszy najlepszy smak.
Co do Porannej Rosy - Kasia chyba ma rację. Zbyt wiele rzeczy się nie zgadza. PR jest nadzwyczaj plenna. Na różne jej cechy można narzekać, ale na pewno nie na plenność ;) Termin owocowania wydaje się tez mocno podejrzany - u mnie zaczyna jako jedna z ostatnich odmian, w tym roku w pierwszych dniach września i zwykle owocuje dokąd nie zważą jej przymrozki. Ma fajne, bardzo sztywne pędy, niestety mocno kolczaste.
Z tego co pamiętam to wymaga intensywniejszego nawożenia od innych odmian malin (szczególnie potasem), natomiast ja akurat wszystkie maliny traktuję jednakowo.