Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.2
Re: Niecierpki z nasion
Trzymaj w mieszkaniu, ale w miarę chłodnym pokoju.Moje siane też w domu, w nieogrzewanej sypialni.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ten kubeczek ma otwory? Wygląda jakby siewka była zalewana.Ja pikuję do małych wielodoniczek z dużymi otworami w dnie (łatwo palcem wypchnąć przy przesadzaniu) w ziemię do wysiewu i pikowania. Jak rozkrzewią się i przerosną te pojemniczki, to przesadzam do małych doniczek i potem docelowo.
-
- 200p
Tak, ma otwory. Zdjęcie było robione po podlaniu. Staram się nie przelewać, ale może faktycznie za dużo podlewam. Zobaczę może coś się ruszą, jak nie to będę próbować w przyszłym roku 

-
- 200p
A czy ktoś siał je w tym roku i mógł by pokazać? Ciekawość mnie zżera jak Wasze wyglądają 

-
- 200p
Ale wspaniałe sadzonki
gratuluję. Moje to niemowlaki 
P.S. Moje nasionka też kupne, ale rośliny bardzo słabo rosną

P.S. Moje nasionka też kupne, ale rośliny bardzo słabo rosną

- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Po latach przerwy, gdy nic mi z tego nie wychodziło, nareszcie dochowałem się zdrowych, kwitnących niecierpków.

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Próbuję odświeżyć wątek.
I mam pytanie: 31 stycznia wysiałem nasiona niecierpka Balsamina, podobno Mix Kolorów od Legutko.
Dzisiaj, 5 lutego siewki wyglądają jak na zdjęciach.

Czy nie powinienem nieco uszczyknąć te już dosyć wysokie, jak na 5 dni, pędy
W ubiegłym roku, kupiłem 3 sadzonki na rynku (jak na fotce) i byłem nimi zauroczony. Więc spróbowałem wysiać samodzielnie i zastanawiam się co z tego wyniknie.

I mam pytanie: 31 stycznia wysiałem nasiona niecierpka Balsamina, podobno Mix Kolorów od Legutko.
Dzisiaj, 5 lutego siewki wyglądają jak na zdjęciach.

Czy nie powinienem nieco uszczyknąć te już dosyć wysokie, jak na 5 dni, pędy
W ubiegłym roku, kupiłem 3 sadzonki na rynku (jak na fotce) i byłem nimi zauroczony. Więc spróbowałem wysiać samodzielnie i zastanawiam się co z tego wyniknie.

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
Żeby uszczykiwać sadzonki to muszą one już mieć przynajmniej jedne liście właściwe i rosnącą drugą parę takich liści które dopiero możesz uszczknąć a nie jak twoje tylko liścienie. Jak uszczkniesz teraz to nic z nich nie zostanie. Wyciągają się z braku dostatecznej ilości światła.
Dawno temu moja teściowa pasjami wysiewała duże ilości nasion niecierpków. Robiła to w jednym zbiorczym pojemniku. Rosły aż pojawiały się liście właściwe. Następnie rozsadzała je do większej doniczki bo wtedy (ok. 30 lat temu) takich wielodoniczek nie było. Pikowała tylko najbardziej urodziwe siewki.
Dawno temu moja teściowa pasjami wysiewała duże ilości nasion niecierpków. Robiła to w jednym zbiorczym pojemniku. Rosły aż pojawiały się liście właściwe. Następnie rozsadzała je do większej doniczki bo wtedy (ok. 30 lat temu) takich wielodoniczek nie było. Pikowała tylko najbardziej urodziwe siewki.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Te w korytku to nie balsamina, to inny rodzaj niecierpka. Locutus pokazał balsaminkę (wpis powyżej).