Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2024, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Monstera i doświetlanie. Jakiś czas temu zaopiekowałam się monsterą. Niestety mam okna o wystawie wschodniej i roślina ma za mało światła. Chcę ją doświetlać przez około 10-12h. Zastanawiam się nad zakupem VERTICANA® ŻARÓWKA 35W | BIAŁA | SOCZEWKA 15°. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi żarówkami?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Używam m.in. tych żarówek, po kilku miesiącach używania nie mam zastrzeżeń. Tylko dlaczego wybór na 15 stopni, chcesz doświetlać z kilku metrów?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2024, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szerokość pomieszczenia w którym stoi roślina to 5m. Po jednej stronie jest okno od wschodu. Myślałam, że zamontuję żarówkę po przeciwnej stronie pokoju, tak aby monstera była doświetlana z 2 stron. Domyślam się po Twoim pytaniu, że to nie jest dobry pomysł. Kolejna sprawa czy te żarówki można montować w dowolnej oprawie czy tylko w dedykowanych holderach?
- norbert76
W takiej sytuacji jest bez sensu. Najlepiej kupić 80 stopni i doświetlać z jednego metra - minimalnie najlepiej około 50 cm. Z mniejszej odległości może być za mocna i w najlepszym wypadku mogą powstać rozjaśnienia na liściach.
Jeśli chodzi o oprawę to nie ma znaczenia, może być spokojnie od zwykłej lampy. Trzeba tylko uważać na średnicę klosza, bo te żarówki mają ponad 10 cm średnicy i trzeba zostawić przestrzeń na chłodzenie - mają wbudowany wentylator.
U siebie używam Ikea Tertial.
Jeśli chodzi o oprawę to nie ma znaczenia, może być spokojnie od zwykłej lampy. Trzeba tylko uważać na średnicę klosza, bo te żarówki mają ponad 10 cm średnicy i trzeba zostawić przestrzeń na chłodzenie - mają wbudowany wentylator.
U siebie używam Ikea Tertial.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2022, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Praktycznie na każdym liściu u mojej monstery pojawiają się takie suche brązowe końce. Brak żadnych nieproszonych gości.
To jakaś choroba grzybowa? Albo może przelanie?
Podczas przesadzania w tamtym roku do mieszanki ziemi, perlitu i chipsów kokosowych ułamał mi się jeden długi korzeń. Nie wiem czy od zeszłego lata dopiero teraz wyszłyby takie objawy...
Wychodzi mi kolejny młody liść, więc póki się nie rozwinie nie wiem czy powinnam stosować jakiś oprysk albo zaglądać w ogóle do korzeni.

To jakaś choroba grzybowa? Albo może przelanie?
Podczas przesadzania w tamtym roku do mieszanki ziemi, perlitu i chipsów kokosowych ułamał mi się jeden długi korzeń. Nie wiem czy od zeszłego lata dopiero teraz wyszłyby takie objawy...
Wychodzi mi kolejny młody liść, więc póki się nie rozwinie nie wiem czy powinnam stosować jakiś oprysk albo zaglądać w ogóle do korzeni.

- Katarzyna260
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lis 2022, o 19:36
Choroby grzybowe biorą się najczęściej z przelania i/lub doniczki bez odpływu oraz regularnego podlewania.
Ten korzeń nie ma związku z tymi zmianami.
W Twoim przypadku widać grzyb i suche powietrze.
Jakie ma stanowisko? Doniczka ma odpływ? Sprawdzasz,czy na oko podlewasz?
Ten korzeń nie ma związku z tymi zmianami.
W Twoim przypadku widać grzyb i suche powietrze.
Jakie ma stanowisko? Doniczka ma odpływ? Sprawdzasz,czy na oko podlewasz?
"To nie wiek decyduje o tym, kto jest wredną świnią, tylko osobowość."-Natasza Socha
- norbert76
Plamy na liściach nie muszą oznaczać od razu infekcji grzybowej. Wręcz przeciwnie, mogą oznaczać albo wpierw tylko nekrozę tkanek wskutek przelania albo obecność szkodników - np. wciornastków.
Co do suchych końcówek nie muszą być od suchego powietrza, ale również od zbyt skąpego podlewania.
Plamy na liściach mogą wskazywać na nieprawidlową gospodarkę wodną. Przelać można również wpierw zbytnio przesuszając (wiele razy) podłoże, a potem obficie podlewając.
Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, jak daleko stoi od okna, doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce?
Jaką ilością wody podlewasz i jak często?
Sprawdź dokładnie czy nie ma szkodników, zwłaszcza takich czarnych albo białych ruszających się przecinków.
Co do suchych końcówek nie muszą być od suchego powietrza, ale również od zbyt skąpego podlewania.
Plamy na liściach mogą wskazywać na nieprawidlową gospodarkę wodną. Przelać można również wpierw zbytnio przesuszając (wiele razy) podłoże, a potem obficie podlewając.
Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, jak daleko stoi od okna, doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce?
Jaką ilością wody podlewasz i jak często?
Sprawdź dokładnie czy nie ma szkodników, zwłaszcza takich czarnych albo białych ruszających się przecinków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Katarzyna260
- 20p - Rozkręcam się...
Nerkoza u roślin to nic innego jak obumieranie komórek, lub tkanek roślinnych, zawsze powodowane czynnikami zewnętrznymi i najczęściej: patogenami grzybiczymi ,w znacznej ilości pojawieniem się owadów i/lub zanieczyszczenia przemysłowe itd.
Z uwagi na to, że autorka wykluczyła insekty,nie ma co jej na siłę wciskać, coś czego nie ma- biorąc pod uwagę jej zdanie.
I tak, tu się zgodzę, że niekoniecznie może to być stricte suche powietrze. Może to być też efekt zasuszenia i zalewania podłoża, aczkolwiek na tę chwilę moje stanowisko to suche powietrze, jednakże nie będę się przy tym aż nadto upierać,póki autorka nie opisze warunków uprawy.
klaudia_sz bez opisu uprawy ciężko będzie jednoznacznie stwierdzić błędy.
Z uwagi na to, że autorka wykluczyła insekty,nie ma co jej na siłę wciskać, coś czego nie ma- biorąc pod uwagę jej zdanie.
I tak, tu się zgodzę, że niekoniecznie może to być stricte suche powietrze. Może to być też efekt zasuszenia i zalewania podłoża, aczkolwiek na tę chwilę moje stanowisko to suche powietrze, jednakże nie będę się przy tym aż nadto upierać,póki autorka nie opisze warunków uprawy.
klaudia_sz bez opisu uprawy ciężko będzie jednoznacznie stwierdzić błędy.
"To nie wiek decyduje o tym, kto jest wredną świnią, tylko osobowość."-Natasza Socha
- norbert76
Poczytaj trochę więcej. Nekrozę nie powoduje zawsze infekcja grzybowa. W ogóle infekcja grzybowa wchodzi w roślinę dość rzadko niż by się mogło spodziewać.
Infekcja grzybowa może wejść, ale nie musi. Czasami jest potrzebne użycie mikroskopu, żeby potwierdzić grzyba.
Nekroza może być również spowodowana przez różne patogeny, również bakterie.
Na pewno nie jest skutkiem zanieczyszczeń przymysłowych...
Tak czy owak, należy wpierw poznać przyczyny pojawienia się plam nekrotycznych, a nie leczyć objawy. Może być to pierwsze objawy błędów w uprawie albo obecności szkodników o czym też wspomniałem.
Z drugiej Sama Monstera zresztą wygląda całkiem dobrze, jedna plamka nie musi świadczyć od razu, że to coś poważnego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2022, o 20:50
Dodaje zdjęcie doniczki. Wcześniej rosła w tej ceramicznej z odpływem i podstawką, ale była ona zdecydowanie za duża na jej system korzeniowy, więc przesadziłam do mniejszej, a ceramiczną zostawiłam dla stabilizacji.
Przeżyła już atak wciornastków w tamtym roku, więc co tygodniowo sprawdzam ją pod kątem robaków i od tamtej pory nic się nie pojawia.
Stoi na podwyższeniu metr od drzwi balkonowych z zachodnią wystawą. W zimie doświetlam ją, jak i inne kwiaty, lampą ze względu na mniejsze słońce.
Grzejnik jest dwa metry od niej, z reguły wyłączony lub na małej mocy, bo korzystam z drugiego dalej od kwiatów do ogrzewania pomieszczenia. Mam nawilżacz i w zimie używam go intensywniej żeby dobić do 40-50%. W lecie bez problemów w mieszkaniu mam 50-60%.
Podlewam odstaną przegotowaną wodą raz na tydzień/półtora po sprawdzeniu, że ziemia przeschła na długość palca. Wody na podlewanie jednorazowo wychodzi z 300ml, aż wyleci na podstawkę. W zimie nawoże biohumusem raz w miesiącu, w lecie co 2 tygodnie.
Parę roślin już przelałam, teraz staram się oszczędniej podlewać. Czy to może oznaczać że za bardzo wysuszam podłoże?

Przeżyła już atak wciornastków w tamtym roku, więc co tygodniowo sprawdzam ją pod kątem robaków i od tamtej pory nic się nie pojawia.
Stoi na podwyższeniu metr od drzwi balkonowych z zachodnią wystawą. W zimie doświetlam ją, jak i inne kwiaty, lampą ze względu na mniejsze słońce.
Grzejnik jest dwa metry od niej, z reguły wyłączony lub na małej mocy, bo korzystam z drugiego dalej od kwiatów do ogrzewania pomieszczenia. Mam nawilżacz i w zimie używam go intensywniej żeby dobić do 40-50%. W lecie bez problemów w mieszkaniu mam 50-60%.
Podlewam odstaną przegotowaną wodą raz na tydzień/półtora po sprawdzeniu, że ziemia przeschła na długość palca. Wody na podlewanie jednorazowo wychodzi z 300ml, aż wyleci na podstawkę. W zimie nawoże biohumusem raz w miesiącu, w lecie co 2 tygodnie.
Parę roślin już przelałam, teraz staram się oszczędniej podlewać. Czy to może oznaczać że za bardzo wysuszam podłoże?

- Katarzyna260
- 20p - Rozkręcam się...
Wkradła mi się literówka- Mea culpa.
Czytałam o doświadczeniu Negera, które omawiają trzy rodzaje nekrozy.
I w jego opinii nekroza powodowana jest przez grzyb, a żeby wiedzieć jaki potrzebny jest nie tyle co mikroskop, ale badania laboratoryjne.
Czytałam o doświadczeniu Negera, które omawiają trzy rodzaje nekrozy.
I w jego opinii nekroza powodowana jest przez grzyb, a żeby wiedzieć jaki potrzebny jest nie tyle co mikroskop, ale badania laboratoryjne.
- norbert76
Na początek, warunki uprawy i pielęgnacji wydają się w porządku.
Od kiedy dokładnie pojawiła się plama z drugiego zdjęcia?
Czy w ostatnim czasie roślina była narażona na chłodne powietrze od uchylonego albo otwartego okna?
Doniczka jest z plastiku?
Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu?
Kiedy przesadziłaś, jak długo rosła w tej większej?Dodaje zdjęcie doniczki. Wcześniej rosła w tej ceramicznej z odpływem i podstawką, ale była ona zdecydowanie za duża na jej system korzeniowy, więc przesadziłam do mniejszej
Od kiedy dokładnie pojawiła się plama z drugiego zdjęcia?
Czy w ostatnim czasie roślina była narażona na chłodne powietrze od uchylonego albo otwartego okna?
Doniczka jest z plastiku?
Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Katarzyna260
- 20p - Rozkręcam się...
klaudia_sz
Rośliny potrzebują nawozu, który ma widoczny skład
N-P-K, biohumus tego nie ma- jest bardziej "stymulatorem", aniżeli nawozem. Możesz go stosować jako "dodatek", ale nie zapewni "pokarmu", który zapewnia nawóz.
Kup nawóz do roślin zielonych np. Agrecol.
Jest to bardzo prawdopodobne, że zasuszasz i zalewasz.
W przypadku monstery 3/4 podłoża powinno przeschnąć, ale nie wyschnąć na wiór.
Rośliny potrzebują nawozu, który ma widoczny skład
N-P-K, biohumus tego nie ma- jest bardziej "stymulatorem", aniżeli nawozem. Możesz go stosować jako "dodatek", ale nie zapewni "pokarmu", który zapewnia nawóz.
Kup nawóz do roślin zielonych np. Agrecol.
Jest to bardzo prawdopodobne, że zasuszasz i zalewasz.
W przypadku monstery 3/4 podłoża powinno przeschnąć, ale nie wyschnąć na wiór.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Zmoderowałam nieco Waszą dyskusję
Zachęcam do spokojnej wymiany doświadczeń.
Moja prawda wcale nie musi być jedyną prawdą, nawet w uprawie naszych ulubieńców
Forum jest platformą wymiany doświadczeń dla każdego. Tak więc bądźmy wyrozumiali dla siebie i dla innych. 

Moja prawda wcale nie musi być jedyną prawdą, nawet w uprawie naszych ulubieńców

- Katarzyna260
- 20p - Rozkręcam się...
KaRO
Również jestem tego zdania.
Dziękuję.
Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim.
Również jestem tego zdania.
Dziękuję.
Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim.