Identyfikacja iglaków różnych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lip 2020, o 15:05
Re: Identyfikacja iglaków
Witam,
Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji iglaka na poniższych zdjęciach.
W czerwcu 2020 roku znalazłem u siebie na posesji dwie kilkucentymetrowe samosiejki tego iglaka, a więc właśnie minął czwarty sezon odkąd u mnie rosną. Wciąż są niewielkie - jakieś 15cm wysokości, może maksymalnie 20cm.
Posesja jest w niewielkiej odległości od lasu, ok. 100 metrów, mnóstwo ptaków które mogą roznosić nasiona.
Jednak nawet nie mam pewności czy to są siewki naszych naturalnych, leśnych drzew czy może jednak ozdobnych, ogrodowych.
Im są większe, tym większe mam wątpliwości co to może być...
Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji iglaka na poniższych zdjęciach.
W czerwcu 2020 roku znalazłem u siebie na posesji dwie kilkucentymetrowe samosiejki tego iglaka, a więc właśnie minął czwarty sezon odkąd u mnie rosną. Wciąż są niewielkie - jakieś 15cm wysokości, może maksymalnie 20cm.
Posesja jest w niewielkiej odległości od lasu, ok. 100 metrów, mnóstwo ptaków które mogą roznosić nasiona.
Jednak nawet nie mam pewności czy to są siewki naszych naturalnych, leśnych drzew czy może jednak ozdobnych, ogrodowych.
Im są większe, tym większe mam wątpliwości co to może być...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja iglaków
Aqualung, jak powiedział seedkris Jodła. W kraju naturalnie na południu występuje Jodła pospolita Abies alba
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lip 2020, o 15:05
Re: Identyfikacja iglaków różnych
Dzięki za podpowiedzi. Zatem konkluzja jest taka, że są to jodły pospolite Abies alba, których nasiona coś przyniosło na moją posesję kilkaset metrów z pobliskiego lasu.