Cis - wymagania,cięcie,przesadzanie
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cis - wymagania,cięcie,przesadzanie
To dobrze że tak piszesz bo to właśnie ptaki są głównym powodem dla którego je sadzę. chce mieć ich dużo, bardzo dużo.
Idąc dalej. Zależy mi na dużej ilości nibyjagód. Silne cięcie temu pomaga czy lepiej puścić go samopas? Jego forma wyglądu jest drugorzędna.
Idąc dalej. Zależy mi na dużej ilości nibyjagód. Silne cięcie temu pomaga czy lepiej puścić go samopas? Jego forma wyglądu jest drugorzędna.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Im mniej cięte, tym więcej jagód. Na przycinanych też są tylko mniej.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie nie dotrwają do zimy, bo sama je szybciej "opędzluje"
Moje cisy (Wojtek, Hicksii, Fastigiata Robusta, Elegantissima, Aurea) rosną w cieniu. Najwięcej owoców jest na Hicksii. Następna w kolejności jest Fastigiata Robusta ale ona bardzo wolno rośnie. Wojtki są konieczne do zapylenia pozostałych "bab", bo cis jest drzewem dwupiennym, tzn. osobno faceci i babki. Poza tym Hicksii ładnie się sieje i mam już sporo małych roślinek w ogrodzie.
Moje cisy (Wojtek, Hicksii, Fastigiata Robusta, Elegantissima, Aurea) rosną w cieniu. Najwięcej owoców jest na Hicksii. Następna w kolejności jest Fastigiata Robusta ale ona bardzo wolno rośnie. Wojtki są konieczne do zapylenia pozostałych "bab", bo cis jest drzewem dwupiennym, tzn. osobno faceci i babki. Poza tym Hicksii ładnie się sieje i mam już sporo małych roślinek w ogrodzie.
Pozdrawiam Lucyna
- Baltazar
- 500p
Spory zestaw cisów.
Jaki mają zasięg u Ciebie osobniki męskie? Jakie masz najwieksze odległości pomiędzy babeczka a facetem?
Pytam bo może bym jeszcze dosadzil że dwie panie ale nie mam już miejsca za bardzo dla panów. Choć wolno rosną i mogą być w cieniu.. hmm.. ale mimo wszystko możesz odpisać.
Jaki mają zasięg u Ciebie osobniki męskie? Jakie masz najwieksze odległości pomiędzy babeczka a facetem?
Pytam bo może bym jeszcze dosadzil że dwie panie ale nie mam już miejsca za bardzo dla panów. Choć wolno rosną i mogą być w cieniu.. hmm.. ale mimo wszystko możesz odpisać.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cisy sadziłam w zasięgu cienia z dębów, więc nie zastanawiałam się jak daleko posadzić, tylko gdzie cieniście. Najdalej jest jakieś 40-50 m. Obecnie Wojtki "kurzą" przy najmniejszym dotknięciu, spodziewam się obfitych plonów na jesieni. Z innej beczki, czy Ktoś zna jakiś kulinarny sposób na wykorzystanie osnówek z owoców cisa poza spożyciem na surowo?
Pozdrawiam Lucyna
U mojej siostry cis jest na wystawie zachodniej. Pełne słońce. Radzi sobie znakomicie, a przyrosty nawet po 20 kilka centymetrów:)
- Baltazar
- 500p
Dodadzone w takim razie jeszcze dwie Hicksi. Jedna w pełnym słońcu, i jedna na razie w pełnym słońcu ale sosna czarna ja zasłoni za kilka lat na kilka godzin w środku dnia. Tak więc mam trzy warianty. Porównamy.