Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Hej, czy to możliwe, że przez dużą ilość światła (doswietlanie) frydek wypuszcza liście z coraz większa ilością bieli? Jak go kupiłam, to był raczej zielony z dodatkiem białego a teraz jest na odwrót
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie. W tym konkretnym przypadku to cecha wyłącznie genetyczna. Tak to jest w przypadku variegat, mogą być zmienne, czyli poszczególne egzemplarze mogą być różnie wybarwione.
Na pewno światło nie wpływa tutaj, że liście będą w przypadku Alokazji, z większą ilością bieli.
Na pewno światło nie wpływa tutaj, że liście będą w przypadku Alokazji, z większą ilością bieli.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czyli mogę mieć nadzieje, ze za jakiś czas zacznie wypuszczać bardziej zielone? 

- norbert76
Jak napisałem, wybarwienie można powiedzieć jest tutaj losowe i może być różnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hej,
Mój frydek ma mało korzeni, są jakieś takie słabe. Nie ma nic zgniłego. Zastanawiam się, czy lepiej podlewać to rhizotonicem czy pryskać liście?
Mój frydek ma mało korzeni, są jakieś takie słabe. Nie ma nic zgniłego. Zastanawiam się, czy lepiej podlewać to rhizotonicem czy pryskać liście?
- norbert76
Spryskiwać liście wg instrukcji.
Podlewając zmienisz dość szybko pH podłoża.
Najlepiej jednak wyciągnąć, dać do samego wilgotnego perlitu i w ciepłe miejsce. Jak się dokorzeni to z powrotem do podłoża.
Podlewając zmienisz dość szybko pH podłoża.
Najlepiej jednak wyciągnąć, dać do samego wilgotnego perlitu i w ciepłe miejsce. Jak się dokorzeni to z powrotem do podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wsadzony do perlitu, podlewać go sama woda na razie?
I pryskać liście rhizotonicem?
I pryskać liście rhizotonicem?
- norbert76
W perlicie możesz normalnie dawać wodę z Rhizotonic. Perlit ma być lekko wilgotny.
Oczyściłaś dokładnie korzenie ze starego podłoża?
Oczyściłaś dokładnie korzenie ze starego podłoża?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
A dlaczego siedzi w perlicie? Sam perlit służy wyłącznie do ukorzenianiania.
I jeśli roślina jest normalnie ukorzeniona to dlaczego połową zalecanej dawki?
Co ile dajesz nawóz?
I jeśli roślina jest normalnie ukorzeniona to dlaczego połową zalecanej dawki?
Co ile dajesz nawóz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Frydek siedzi w perlicie, bo korzenie miał słabe (nie zgniłe itp, po prostu mało ich było i dopiero teraz zaczynają mu jako tako rosnąć). Daję połowę dawki, ponieważ jest mały. Stoi na macie grzewczej i szybko przesycha, stad tez podlewam co 3 dni tak, żeby na dnie pojemnika było pół cm wody (nie dostaje do korzeni). Do pożywki dodaje jeszcze b52, raz w miesiącu calmag, krzem oraz psikam liście rhizotonicem
- norbert76
Pół cm wody na dnie i stoi na macie, a woda nie dotyka korzeni? To zdecydowanie za niski poziom...
Tutaj chodzi, żeby poziom wody nie dotykał bulwy.
Jeśli trzymasz w perlicie i na macie to wody dajesz dużo większy poziom, przynajmniej gdzieś 1/3 wysokości pojemnika.
Jeśli już ma jakieś korzenie to dawałbym już pełną dawkę, zwłaszcza że Alokazje lubią dostawać więcej papu. Co około 2 tygodnie.
Jak duży ma system korzeniowy?
Jest pod lampą?
Tutaj chodzi, żeby poziom wody nie dotykał bulwy.
Jeśli trzymasz w perlicie i na macie to wody dajesz dużo większy poziom, przynajmniej gdzieś 1/3 wysokości pojemnika.
Jeśli już ma jakieś korzenie to dawałbym już pełną dawkę, zwłaszcza że Alokazje lubią dostawać więcej papu. Co około 2 tygodnie.
Jak duży ma system korzeniowy?
Jest pod lampą?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
No tak szczerze na moje oko system korzeniowy nie jest „wielki”. Korzenie grube, to fakt, tak po 5/6 cm mają, ale są bez bocznych korzonków jeszcze.
Czyli to co pojawiło się na liściu to raczej zjadanie się, a nie przenawożenie?
Frydek stoi pod ledami, listwa Led firmy Sinkor.
Tak ogólnie to kupiłam dla niego doniczkę hydroponiczna marki Lechuza i chciałam go posadzić w pumeksie, ale ze względu na te korzenie na razie się wstrzymuje, bo boje się ze wywali wszystkie liście jak go przeniosę już do hydro typowego :/
Widziałam jeszcze metodę u dziewczyny, która hoduje alokazje, żeby posadzić roślinę na metodę „kanapkową” tzn pumeks, mech i pumeks, do takiej właśnie doniczki (w przypadku jak roślina ma słaby system korzeniowy).
Jednak chyba nie chcę kombinować, bo nie czuje się dobrze w tym medium, a też nie chce rośliny narażać na stres.
Co myślisz o tym, co będzie najlepszym rozwiązaniem?
Czyli to co pojawiło się na liściu to raczej zjadanie się, a nie przenawożenie?
Frydek stoi pod ledami, listwa Led firmy Sinkor.
Tak ogólnie to kupiłam dla niego doniczkę hydroponiczna marki Lechuza i chciałam go posadzić w pumeksie, ale ze względu na te korzenie na razie się wstrzymuje, bo boje się ze wywali wszystkie liście jak go przeniosę już do hydro typowego :/
Widziałam jeszcze metodę u dziewczyny, która hoduje alokazje, żeby posadzić roślinę na metodę „kanapkową” tzn pumeks, mech i pumeks, do takiej właśnie doniczki (w przypadku jak roślina ma słaby system korzeniowy).
Jednak chyba nie chcę kombinować, bo nie czuje się dobrze w tym medium, a też nie chce rośliny narażać na stres.
Co myślisz o tym, co będzie najlepszym rozwiązaniem?
- norbert76
Jak chcesz uprawiać w hydro, to od razu dawaj do właściwego podłoża. Najstarsze liście i tak zwykle odrzuci i tego nie przeskoczysz.
U mnie, jak się bawiłem przez jakiś czas w hydro, to korzenie Alokazji rozwijały się jak burza.
Na pewno odradzam spagnum, to nie jest składnik który jest dedykowany w tej metodzie uprawy, a nawet jeśli niektórzy z nim eksperymentują, to muszą mieć większe doświadczenie.
Więc nie kombinuj, tylko daj do tego pumeksu i do dedykowanej doniczki.
Pożywkę możesz dawać nawet co około 2 tygodnie, a w międzyczasie uzupełniać tylko samą wodą.
U mnie, jak się bawiłem przez jakiś czas w hydro, to korzenie Alokazji rozwijały się jak burza.
Na pewno odradzam spagnum, to nie jest składnik który jest dedykowany w tej metodzie uprawy, a nawet jeśli niektórzy z nim eksperymentują, to muszą mieć większe doświadczenie.
Więc nie kombinuj, tylko daj do tego pumeksu i do dedykowanej doniczki.
Pożywkę możesz dawać nawet co około 2 tygodnie, a w międzyczasie uzupełniać tylko samą wodą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czyli dawać mu normalnie pełną dawkę pożywki?
czy poczekać, aż korzenie się przyzwyczają? Chociaż w sumie są w perlicie więc częściowo są przyzwyczajone do innego podłoża niż ziemia