Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Śliczna sadzonka. Czym wspomagałas ?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Bardzo ładna sadzonka.
W temacie wielkości doniczki dodam jeszcze, że często przy przesadzaniu widać, że korzeni najwięcej jest po obwodzie, na styku podłoża z doniczką.
Zapewne dlatego, że jest tu łatwiejszy dostęp do tlenu, który korzeniom jest nie mniej potrzebny od wody. Im większa objętość podłoża, tym gorszy dostęp tlenu do jej środka.
W temacie wielkości doniczki dodam jeszcze, że często przy przesadzaniu widać, że korzeni najwięcej jest po obwodzie, na styku podłoża z doniczką.
Zapewne dlatego, że jest tu łatwiejszy dostęp do tlenu, który korzeniom jest nie mniej potrzebny od wody. Im większa objętość podłoża, tym gorszy dostęp tlenu do jej środka.
Pozdrawiam, Jacek
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Dzięki Jacku za tak wyczerpującą odpowiedź. Sprawiłam czy jest w sklepie w którym złożyłam zamówienie środek który polecasz ale nie ma, brak w magazynie. Więc na razie muszę użyć ten co zamówiłam.
No popełniłam ten błąd że nie zdezynfekowałam doniczek które używałam w zeszłym roku.
Nie wiem kiedy dojdzie ot zamówienie a tu jak mówisz każdy dzień się liczy, więc w skrajnym wypadku trzeba będzie wysiać na nowo w nowych doniczkach i nowej ziemi.
No popełniłam ten błąd że nie zdezynfekowałam doniczek które używałam w zeszłym roku.
Nie wiem kiedy dojdzie ot zamówienie a tu jak mówisz każdy dzień się liczy, więc w skrajnym wypadku trzeba będzie wysiać na nowo w nowych doniczkach i nowej ziemi.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W tym samym czasie wysiałam Mamipink . Na moje oko ładnie rośnie , ale jest
wyższy od Romy .
Roma jeszcze nie była dokarmiana . Dzisiaj dostanie większą doniczke .
Najwcześniejszym pomidorom spartańskie warunki w tunelu nie wyszły na dobre . Pączki kwiatowe zaczęły im
żółknąć . Całe szczęście , że nowych przybywa .
wyższy od Romy .
Roma jeszcze nie była dokarmiana . Dzisiaj dostanie większą doniczke .
Najwcześniejszym pomidorom spartańskie warunki w tunelu nie wyszły na dobre . Pączki kwiatowe zaczęły im
żółknąć . Całe szczęście , że nowych przybywa .
-
Kasiu , pomidorki stoją w chłodzie ?
Pytam , bo do tej pory , odpukać , nie miałam takich problemów z rozsadą pomidorów .
Kapusta za to po infekcji ledwo się zbiera . Wysiałam następną i od razu podlałam previcurem .
Kasia kup Previcur Energy ( Magnicur Energy to jest to samo ) przydaje się .
Pytam , bo do tej pory , odpukać , nie miałam takich problemów z rozsadą pomidorów .
Kapusta za to po infekcji ledwo się zbiera . Wysiałam następną i od razu podlałam previcurem .
Kasia kup Previcur Energy ( Magnicur Energy to jest to samo ) przydaje się .
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu przedewszystki sprawdź system korzeniowy tych pomidorków .
Pozdrawiam Robert :-)
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Dzięki Jacku za wyczerpującą wypowiedź. Lampek na razie nie planuję. Będę musiał poszukać odpowiednich wąskich wielodoniczek. Zawsze staram się ustawiać młode siewki jak najbliżej szyby. Później mam do dyspozycji doniczki 200ml, 500ml i 1000ml. Zajmę się tym tematem za rok. Dużo tych kwasów humusowych stosujesz przy rozsadzie ? W zeszłym roku stosowałem, ale tylko dwa razy. Raz przy wysadzani rozsady i drugi raz nieco później. Na opakowaniu było coś napisane o dwóch zabiegach, ale tak teraz patrzę, że dotyczyło to oprysków.
Sprawdziłem temperaturę nocną w altanie. Jest już 11°C. W dzień nie ma słońca i wzrasta tylko do 12°C. Jak się pogoda zmieni na bardziej słoneczną to będę mógł przenieść pomidory na stałe. Będą miały duże południowe okno.
Sprawdziłem temperaturę nocną w altanie. Jest już 11°C. W dzień nie ma słońca i wzrasta tylko do 12°C. Jak się pogoda zmieni na bardziej słoneczną to będę mógł przenieść pomidory na stałe. Będą miały duże południowe okno.
- leszkat76
Aniu ,one stoją w domu na parapecie.
Kapusta , sałata i kalafiory stoją w tunelu, mają zimno a rosną pięknie ,odpukać bez żadnej chemii. Dziś rano był tylko 1 stopień na plusie w namiociku z rozsadą. Pomidorów nie wynoszę bo się boję że znowu mi zmarzną jak w zeszłym roku .
Jak dojdzie moje zamówienie to spróbuję je jeszcze przesadzić w świeżą ziemię i podlać Proplantem. Obejrzę przy okazji korzenie. Chyba że uda mi się dostać Previcur Energy w moim stacjonarnym ogrodniczym.
Kapusta , sałata i kalafiory stoją w tunelu, mają zimno a rosną pięknie ,odpukać bez żadnej chemii. Dziś rano był tylko 1 stopień na plusie w namiociku z rozsadą. Pomidorów nie wynoszę bo się boję że znowu mi zmarzną jak w zeszłym roku .
Jak dojdzie moje zamówienie to spróbuję je jeszcze przesadzić w świeżą ziemię i podlać Proplantem. Obejrzę przy okazji korzenie. Chyba że uda mi się dostać Previcur Energy w moim stacjonarnym ogrodniczym.
-
W stacjonarnym u mnie previcur dużo droższy .
Na parapecie jaka temperatura ? Młodą rozsadę na parapecie ustawiam na tackach styropianowych .
Parapet to newralgiczne miejsce , może miały zimno w stopy ?
Moja rozsada kapustowatych też w tunelu . Dzisiaj na noc zabrałam ją do domu , przymrozki
wracają .
Na parapecie jaka temperatura ? Młodą rozsadę na parapecie ustawiam na tackach styropianowych .
Parapet to newralgiczne miejsce , może miały zimno w stopy ?
Moja rozsada kapustowatych też w tunelu . Dzisiaj na noc zabrałam ją do domu , przymrozki
wracają .
- leszkat76
Temperatura pokojowa a rozsada u mnie nie stoi bezpośrednio na parapetach tylko na małych pudełkach kartonowych, na pudełkach po maśle roślinnym i na tym podobnych konstrukcjach, głównie żeby miały rośliny wyżej i bliżej do światła z okna.
Ja do namiociku z rozsadą noszę codziennie butelki z gorącą wodą rano i wieczorem. Im zimniej ma być tym więcej butelek i opatulam zimową włókniną, kilka warstw.
Ja do namiociku z rozsadą noszę codziennie butelki z gorącą wodą rano i wieczorem. Im zimniej ma być tym więcej butelek i opatulam zimową włókniną, kilka warstw.
- bioy
Kwasy humusowe stosuję przy podawaniu mikoryzy, na początkowym etapie wzrostu.
Planuję użyć ponownie po przesadzeniu do docelowych doniczek i zapewne jeszcze z raz, może dwa w trakcie sezonu.
Nie wykluczam też interwencyjnego użycia przy przenawożeniu.
Planuję użyć ponownie po przesadzeniu do docelowych doniczek i zapewne jeszcze z raz, może dwa w trakcie sezonu.
Nie wykluczam też interwencyjnego użycia przy przenawożeniu.
Pozdrawiam, Jacek
-
Butelki z wodą to świetny wynalazek . Dzięki nim rozsada pod włókniną miała nocą 9 stopni gdy na dworze
było około 3-4 stopnie .
Ja nie nalewam ciepłej wody , ma taką temperaturę ile da radę w dzień się nagrzać . Przy słonecznej pogodzie woda
dobrze się nagrzewa .
było około 3-4 stopnie .
Ja nie nalewam ciepłej wody , ma taką temperaturę ile da radę w dzień się nagrzać . Przy słonecznej pogodzie woda
dobrze się nagrzewa .
- bioy
Muszę i ja wypróbować. Kolejna noc u mnie będzie na sporym minusie, więc się przydadzą.
Poza pomidorami i papryką wszystkie rozsady mam w foliaku, a nosić się nie chce.
Poza pomidorami i papryką wszystkie rozsady mam w foliaku, a nosić się nie chce.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
Sybirskij Kozyr i Gordost Sybiri.
Nasiona pomidorów wyłożyłam do kiełkowania 31 stycznia. Trzykrotnie przesadzane do większych pojemników, ostatnie 4 marca.
§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 800x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix
Nasiona pomidorów wyłożyłam do kiełkowania 31 stycznia. Trzykrotnie przesadzane do większych pojemników, ostatnie 4 marca.
§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 800x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix
pozdrawiam
Mirka
Mirka
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Zastanawiam się czy nie spróbować położyć w szklarni kamieni i zobaczyć na ile się nagrzeją. Oddawałyby ciepło wolniej a więc dłużej niż woda. Próbował ktoś ?
Pozdrawiam. Sławka