Ogród zielonej
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu
Poletka krokusowe, irysowe, ciemiernikowe i inne cudnie się prezentują.
U mnie na razie krokusy fioletowe i żółte oraz pierwiosnki tylko kwitną.
Dopiero wychodzą nieśmiało główki hiacyntów.
U mnie krokus Jeanne d' Arc dopiero w małym pąku, jeszcze nie rozkwitł bo późniejszy.
Piękna wiosna u Ciebie.
Poletka krokusowe, irysowe, ciemiernikowe i inne cudnie się prezentują.
U mnie na razie krokusy fioletowe i żółte oraz pierwiosnki tylko kwitną.
Dopiero wychodzą nieśmiało główki hiacyntów.
U mnie krokus Jeanne d' Arc dopiero w małym pąku, jeszcze nie rozkwitł bo późniejszy.
Piękna wiosna u Ciebie.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo dziękuję. Jestem szczęśliwa, że mimo gryzoni, dużo cebulowych kwitnie. Odmianowe krokusy też dopiero się zaczynają otwierać, ale słońca brak, więc stulone pąki.
Moje hiacynty ledwo pokazały środki, do kwiatów jeszcze daleko.
Zwykłe białe ciemierniki są niezawodne, nawet podzielone w czasie kwitnienia, w tym roku pokazały kwiaty.
Jedyny odmianowy, który trzyma wyprostowane kwiaty to Ice N, Roses Red. Posadziłam do blisko wejścia i choć ma nędzną miejscówkę, wyjątkowo cieszy wchodzących do domu. Każdy go zauważa.
Moje hiacynty ledwo pokazały środki, do kwiatów jeszcze daleko.
Zwykłe białe ciemierniki są niezawodne, nawet podzielone w czasie kwitnienia, w tym roku pokazały kwiaty.
Jedyny odmianowy, który trzyma wyprostowane kwiaty to Ice N, Roses Red. Posadziłam do blisko wejścia i choć ma nędzną miejscówkę, wyjątkowo cieszy wchodzących do domu. Każdy go zauważa.
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Kolorowo jest i bardzo dobrze. Teraz trochę chłodniej ma być.
U mnie też myszy szaleją, wszystko zryte.
U mnie też myszy szaleją, wszystko zryte.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Nie wiem, co najbardziej chwalić i podziwiać. Chyba rozmach nasadzeń i Twojego działania. Ale na dużym terenie trzeba myśleć inaczej - pojedyncze rośliny ginęłyby. Mogę tylko pozazdrościć miejsca, choć u mnie priorytetem są dalie i dla nich też muszę mieć więcej placu.
Po przylaszczce fioletowej pokazałaś przylaszczkę białą? Przez moment myślałem, że to ciemiernik, ale zabrakło mi liści. Niemniej jednak przepiękna kępka! 'Ruby Giant' cudne w takiej masie!
Po przylaszczce fioletowej pokazałaś przylaszczkę białą? Przez moment myślałem, że to ciemiernik, ale zabrakło mi liści. Niemniej jednak przepiękna kępka! 'Ruby Giant' cudne w takiej masie!
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Soniu, obłędnie piękne kępy cebulowych klejnocików! Trzeba się nimi nacieszyć, bo wraz z przymrozkami, przyjdzie się z nimi pewnie pożegnać .
Z nowości Natasha, to raczej Frozen Planet.
W mojej ziemi nie mają szans tak się rozrastać , muszę dosypać piachu, wtedy i gryzoniom może nie chciałoby się ryć, bo piasek sypałby się im w oczy? Chociaż krokusy w doniczkach, podejrzewam, że wyżarły myszy z góry, bo tylko masa łusek została, a żadnych tuneli tam nie ma. Nic to, dokupię , a gryzoniom wypowiedziałam wojnę .
Cudnie kwitną ciemierniki . Piękny Ice'n Roses, ale masa kwiatów białego, po prostu mnie oczarowała .
Pozdrawiam Cię cieplutko, z nadzieją, że przymrozki, jednak nie narobią szkód w ogrodach!
Z nowości Natasha, to raczej Frozen Planet.
W mojej ziemi nie mają szans tak się rozrastać , muszę dosypać piachu, wtedy i gryzoniom może nie chciałoby się ryć, bo piasek sypałby się im w oczy? Chociaż krokusy w doniczkach, podejrzewam, że wyżarły myszy z góry, bo tylko masa łusek została, a żadnych tuneli tam nie ma. Nic to, dokupię , a gryzoniom wypowiedziałam wojnę .
Cudnie kwitną ciemierniki . Piękny Ice'n Roses, ale masa kwiatów białego, po prostu mnie oczarowała .
Pozdrawiam Cię cieplutko, z nadzieją, że przymrozki, jednak nie narobią szkód w ogrodach!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- cyma2704
Beatko w nocy było minus 6, więc przebiegłam po ogrodzie. Kwiaty irysów trochę podmarzły, ale już przekwitają, więc nie żal.
Nie wiem karczownik, czy kret, ale nadal znęca się nad cebulowymi na różance.
Florianie mam ponad 40 miejsc gdzie kwitną drobnocebulowe, oczywiście w większych kępkach, bo drobiazgi kwitną wszędzie nawet w trawniku. Krokusy sieją się na potęgę. Starałam się porządkować i wykopywać pojedyncze, ale to syzyfowa praca. Sadzę wiosenne cebule pod drzewami i krzewami, na różance, wtedy mniej ingeruję w nie.
Po przylaszczce pokazałam ciemiernik biały. Potraktowałam go szpadlem dwa lata temu, a on i tak pięknie kwitnie.
Martuś dziękuję za nazwanie irysa. Jak to na wyprzedażach, zawsze odmiany się nie zgadzają.
Białych ciemierników kwitnących mam trzynaście i trzy odmianowe, a od ubiegłego roku przybyło 8 siewek. Mam nadzieję, że kilka będzie odmianowych, bo mają podobne liście.
Ten z burzą kwiatów, to przecięty na pół dwa lata temu, nawet nie odczuł wykopywania.
Niestety u mnie jak co roku część cebul też przepadła, tylko cebulic nie zjadają.
Jedna cebulica przekwita druga zaczyna.
Ruby Giant rośnie tam gdzie chcę i tam gdzie jest niepożądany.
Nie wiem karczownik, czy kret, ale nadal znęca się nad cebulowymi na różance.
Florianie mam ponad 40 miejsc gdzie kwitną drobnocebulowe, oczywiście w większych kępkach, bo drobiazgi kwitną wszędzie nawet w trawniku. Krokusy sieją się na potęgę. Starałam się porządkować i wykopywać pojedyncze, ale to syzyfowa praca. Sadzę wiosenne cebule pod drzewami i krzewami, na różance, wtedy mniej ingeruję w nie.
Po przylaszczce pokazałam ciemiernik biały. Potraktowałam go szpadlem dwa lata temu, a on i tak pięknie kwitnie.
Martuś dziękuję za nazwanie irysa. Jak to na wyprzedażach, zawsze odmiany się nie zgadzają.
Białych ciemierników kwitnących mam trzynaście i trzy odmianowe, a od ubiegłego roku przybyło 8 siewek. Mam nadzieję, że kilka będzie odmianowych, bo mają podobne liście.
Ten z burzą kwiatów, to przecięty na pół dwa lata temu, nawet nie odczuł wykopywania.
Niestety u mnie jak co roku część cebul też przepadła, tylko cebulic nie zjadają.
Jedna cebulica przekwita druga zaczyna.
Ruby Giant rośnie tam gdzie chcę i tam gdzie jest niepożądany.
- Lesna Dusza
- 50p
- Od: 7 sty 2023, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O jaaa ile krokusów i ciemierników, ja akurat do ciemierników nie mogę się przekonać jeśli chodzi o kreta to u mnie też szaleje dobrze, że w większości w trawie bo w cebulowych zawsze wywali wszystko na wierzch mówisz,że krokusy Ci się sieją? u mnie giną nie wiem może coś je zjada ze 100 sztuk na nowej rabacie pozostało po 2 latach max. 30
Lena
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
A to ze mnie gapa - pomyliłem ciemiernika białego z przylaszczką Na swoje usprawiedliwienie napiszę, że zdjęcie tak perfekcyjnie zrobione, że nie było punktu odniesienia, ani w postaci liści ani innych roślin obok. No i że tak pięknie kwitnie po przecięciu szpadlem? A one przecież wrażliwe na wszelkie ingerencje w bryłę korzeniową. To masz złote (czyt. zielone) ręce! U mnie zakwitło kilka ciemierników ale się nie rozrastają. Za to rozsiały się i przepikowane już zakwitły w tym roku na farmie. Natomiast krokusy u mnie sieją się mizernie.
Ja też staram się wykopywać różne siewki cebulowych (ranniki, kokorycze, czosnki, cebulice) i może tak jak piszesz "Syzyfowa praca" ale jakiś mały efekt jest, bo nie niszczę tych cebulek, gdy zanikną liście i trochę zgrupuję je w innych częściach ogrodu. Zatem warto
Ja też staram się wykopywać różne siewki cebulowych (ranniki, kokorycze, czosnki, cebulice) i może tak jak piszesz "Syzyfowa praca" ale jakiś mały efekt jest, bo nie niszczę tych cebulek, gdy zanikną liście i trochę zgrupuję je w innych częściach ogrodu. Zatem warto
- cyma2704
Lenko krokusy i irysy żyłkowane mam od dziesięciu lat, więc trochę się nazbierało. Na lekkiej glebie mnożą się świetnie. Na pewno krokusy się sieją, ponieważ drobnego szczypiorku, który zakwita po 3 latach jest dużo.
Jak gryzonie pożrą jakąś kępkę, zbieram resztki i sadzę w inne miejsce, wtedy mam mix.
Pierwsze siewki ciemierników dostałam od miłej forumki. Teraz mam kilkanaście białych, tylko trzy odmianowe kupiłam. Wycinam kwiatostany, bo wysiewają się w dziesiątkach. U mnie rosną bezproblemowo. Pilnuję tylko podlewania po przekwitnięciu, wtedy zawiązują pąki na kolejny rok.
Florianie ciemiernik rośnie między dwoma krzewami blisko płotu. Za tło ma paskudny betonowy murek, więc staram się tak zrobić zdjęcie, żeby go ominąć obiektywem. Te drobiazgi ciemiernikowe na jednym ze zdjęć, to też z podzielonej większej kępy, przesadzane w czasie kwitnienia. Doskonale się przyjęły w bardziej słonecznym miejscu.
Zdecydowanie niestandardowo prowadzę ogród, nie boję się eksperymentów.
Zmiany koncepcji nasadzeń kończą się u mnie tym, że mam po całym ogrodzie wiele małych kępek krokusów. Irysy się chyba z nasion nie rozmnażają.
Trzyletnia siewka zakwitła po raz pierwszy.
Trzcinnik krótkowłosy zawsze pierwszy się zieleni.
Czosnki się śpieszą.
Przegorzan pospolity.
Jak gryzonie pożrą jakąś kępkę, zbieram resztki i sadzę w inne miejsce, wtedy mam mix.
Pierwsze siewki ciemierników dostałam od miłej forumki. Teraz mam kilkanaście białych, tylko trzy odmianowe kupiłam. Wycinam kwiatostany, bo wysiewają się w dziesiątkach. U mnie rosną bezproblemowo. Pilnuję tylko podlewania po przekwitnięciu, wtedy zawiązują pąki na kolejny rok.
Florianie ciemiernik rośnie między dwoma krzewami blisko płotu. Za tło ma paskudny betonowy murek, więc staram się tak zrobić zdjęcie, żeby go ominąć obiektywem. Te drobiazgi ciemiernikowe na jednym ze zdjęć, to też z podzielonej większej kępy, przesadzane w czasie kwitnienia. Doskonale się przyjęły w bardziej słonecznym miejscu.
Zdecydowanie niestandardowo prowadzę ogród, nie boję się eksperymentów.
Zmiany koncepcji nasadzeń kończą się u mnie tym, że mam po całym ogrodzie wiele małych kępek krokusów. Irysy się chyba z nasion nie rozmnażają.
Trzyletnia siewka zakwitła po raz pierwszy.
Trzcinnik krótkowłosy zawsze pierwszy się zieleni.
Czosnki się śpieszą.
Przegorzan pospolity.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Soniu, ilość ciemierników w Twoim ogrodzie rzeczywiście imponująca i, co ważne, wszystkie ładnie kwitną.
Krokusy na mojej działce też opanowały wszystkie rabaty, jednak wydaje mi się, że u mnie raczej gryzonie roznoszą cebulki, bo ogromnie dużo mam pojedynczych roślinek.
Irysy żyłkowane nie lubią mnie, wobec tego nie będę się im kłaniała.
Ciebie lubią, toteż dają z siebie wszystko i fantastycznie zdobią ogród.
Piękną masz wiosnę. Oby tylko te nocne mrozy nie zaszkodziły kwiatkom.
Pozdrawiam cieplutko.
Krokusy na mojej działce też opanowały wszystkie rabaty, jednak wydaje mi się, że u mnie raczej gryzonie roznoszą cebulki, bo ogromnie dużo mam pojedynczych roślinek.
Irysy żyłkowane nie lubią mnie, wobec tego nie będę się im kłaniała.
Ciebie lubią, toteż dają z siebie wszystko i fantastycznie zdobią ogród.
Piękną masz wiosnę. Oby tylko te nocne mrozy nie zaszkodziły kwiatkom.
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
Soniu Witaj .
Spodziewałam się pięknej wiosny u Ciebie i jest .
Serce moje skradły te plamy z kwiaciorków wiosennych.
A ciemierniki pierwsza liga .
Czym i kiedy je podkarmiasz? czy nie ?
Pozdrawiam ciplutko dużo zdrowka.
Spodziewałam się pięknej wiosny u Ciebie i jest .
Serce moje skradły te plamy z kwiaciorków wiosennych.
A ciemierniki pierwsza liga .
Czym i kiedy je podkarmiasz? czy nie ?
Pozdrawiam ciplutko dużo zdrowka.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ach jakie cudne te twoje krokusy.
Białych jakoś nie mam. Jak nie zapomnę to na jesieni dokupię sobie.
U mnie też jakiś szkodnik kopce na rabatach wywala.
W hostach też. górki porobione.
Mam nadzieję, że rośliny przeżyją te bubrowania.
Piękne kępy ciemiernikowe. Jak myślisz można im dać jakiegoś nawozu ?
Białych jakoś nie mam. Jak nie zapomnę to na jesieni dokupię sobie.
U mnie też jakiś szkodnik kopce na rabatach wywala.
W hostach też. górki porobione.
Mam nadzieję, że rośliny przeżyją te bubrowania.
Piękne kępy ciemiernikowe. Jak myślisz można im dać jakiegoś nawozu ?
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Fantastyczne kwitnące połacie pięknie się prezentują Krokusy, iryski, ciemierniki szaleją na rabatach. Cudna wiosna u Ciebie Soniu
Dobrego tygodnia ze słońcem na pracę w ogrodzie
Dobrego tygodnia ze słońcem na pracę w ogrodzie