Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Właśnie popełniłam gafę, stoi 60 cm a nie metr od lampy już ją przestawiam dalej i mam nadzieje, ze to pomoże
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2024, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Roślinka przesadzona, liście wszystkie z plamami odcięte. Teraz tylko czekać, aż roslinka zacznie puszczać nowe listki
Trzymajcie kciuki )
Trzymajcie kciuki )
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 lis 2008, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Minęło trochę czasu i mogę pochwalić się swoją monsterką. Rada, jaką na tym forum otrzymałem sprawdziła się. Zadomowiła się w tym miejscu i co jakiś czas wypuszcza wciąż nowe listki.
Wiesław
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko te liczby oznaczają ilość stopni maksymalnego kąta pada światła z takiej żarówki. Czyli 80 = 80 stopni, a 45 to 45 stopni czyli ta druga doświetli z większej odległości, ale obejmie o połowę mniejszy obszar.
W związku z tym bardziej opłaca dać 80-tkę, niż 45.
W związku z tym bardziej opłaca dać 80-tkę, niż 45.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tylko wtedy dociera na 1 metr, a sama monstera jest ciut dalej, albo te 120 np, a co z tymi 2 metry od żarówki??
- norbert76
Wprowadziłem w poprzednim poście, w błąd.
Doczytałem na stronie producenta, że każda żarówka doświetla efektywnie 1 m2. Czyli czy użyjesz tej do 1 metra, czy np. do dwóch metrów, efekt wg pomiarów Verticana powinien być podobny.
Natomiast co do odległości w przypadku każdej rośliny, nie tylko Monstery, żarówka 80 będzie najbardziej efektywna do odległości 1 metra, jak dasz dalej to efektywność będzie spadać.
Jak z kolei dasz dużo bliżej liści, to istnieje ryzyko popalenia liści.
Dlatego trzeba dobrać indywidualnie odległość i sprawdzać, w jakiej odległości będzie najlepiej dla tej konkretnej rośliny.
Doczytałem na stronie producenta, że każda żarówka doświetla efektywnie 1 m2. Czyli czy użyjesz tej do 1 metra, czy np. do dwóch metrów, efekt wg pomiarów Verticana powinien być podobny.
Natomiast co do odległości w przypadku każdej rośliny, nie tylko Monstery, żarówka 80 będzie najbardziej efektywna do odległości 1 metra, jak dasz dalej to efektywność będzie spadać.
Jak z kolei dasz dużo bliżej liści, to istnieje ryzyko popalenia liści.
Dlatego trzeba dobrać indywidualnie odległość i sprawdzać, w jakiej odległości będzie najlepiej dla tej konkretnej rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
Hej,
minęło ponad 2 tygodnie od przesadzenia roślinki w nową ziemię, niestety listki, które puszcza roślinka ma paskudne brązowe plamy.
Czy to może być grzyb? Co zrobić w tej sytuacji?
Podsyłam parę fot
https://i.postimg.cc/hv56KFN5/20240327-192425.jpg
https://i.postimg.cc/W3pHrbvy/20240327-192457.jpg
https://i.postimg.cc/1zrdfVL6/20240327-192526.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
minęło ponad 2 tygodnie od przesadzenia roślinki w nową ziemię, niestety listki, które puszcza roślinka ma paskudne brązowe plamy.
Czy to może być grzyb? Co zrobić w tej sytuacji?
Podsyłam parę fot
norbert76 pisze: ↑2 mar 2024, o 19:39
Warto było po zakupie poczytać do jakiego podłoża posadzić, o podstawach uprawy roślin.
1. Monstera to epifit, więc wymaga bardzo luźnego podłoża z niewielką ilością ziemi. Optymalne podłoże może być mieszanką ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
2. Każda roślina wymaga nawożenia. Spróbuj funkcjonować na jakiejś bardzo radykalnej diecie...
1. Przesadzić.
2. Po upływie około 3 tygodni, regularne nawożenie mineralnym nawozem do roślin zielonych. W okresie wiosna lato co około 2 tygodnie. W okresie jesienno zimowym raz naokoło 3 tygodnie.
3. Podlewasz obficie wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
4. Palik, może być typowy w oplocie włókna kokosowego.
5. Dostęp do światła musi być bezpośredni, czyli bez żadnych firanek, żaluzji, etc.
6. Dobrze jest zainwestować w nawilżacz powietrza, który będzie przynajmniej chodził w okresie jesienno zimowym.
Mieszkając w bloku to żadne tłumaczenie. Też mieszkam w bloku, ale wystarczy tylko poprawić warunki.
Liście z plamami odetnij.
https://i.postimg.cc/hv56KFN5/20240327-192425.jpg
https://i.postimg.cc/W3pHrbvy/20240327-192457.jpg
https://i.postimg.cc/1zrdfVL6/20240327-192526.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
- norbert76
Zrób oprysk i podlanie Mospilanem. Powtórz po tygodniu.
To nie jest grzyb..., a najprawdopodobniej ślady żerowania i skutki działalności wciornastków.
To nie jest grzyb..., a najprawdopodobniej ślady żerowania i skutki działalności wciornastków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2022, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja monstera po ostatnim podlewaniu przewróciła się i ukazała, że praktycznie nic z jej korzeni nie zostało.
Miała zmieniane stanowisko podczas przeprowadzek, więc nie rosła równomiernie, najpierw prosto, a później zaczęła skręcać wokół palika. Wcześniej bałam się ją przycinać, ale to chyba najlepszy moment, żeby zrobić z niej szczepki, bo te korzenie które zostały już raczej nie pociągną całej rośliny.
Nigdy wcześniej nie ukorzeniałam monstery, czy ktoś mógłby mi pomóc w których miejscach najlepiej zrobić cięcie?
Nie mam ręki do ukorzeniania w ziemi, nawet z pomocą ukorzeniacza wszelkie rośliny mi marniały... philodendrony czy epipremnum zawsze ukorzeniałam w wodzie z węglem. Czy monstere również można w ten sposób ukorzenić? Czy lepiej zrobić to przez okład powietrzny? Chętnie przyjmę wszelkie wskazówki, bo szkoda stracić mi te roślinę
Miała zmieniane stanowisko podczas przeprowadzek, więc nie rosła równomiernie, najpierw prosto, a później zaczęła skręcać wokół palika. Wcześniej bałam się ją przycinać, ale to chyba najlepszy moment, żeby zrobić z niej szczepki, bo te korzenie które zostały już raczej nie pociągną całej rośliny.
Nigdy wcześniej nie ukorzeniałam monstery, czy ktoś mógłby mi pomóc w których miejscach najlepiej zrobić cięcie?
Nie mam ręki do ukorzeniania w ziemi, nawet z pomocą ukorzeniacza wszelkie rośliny mi marniały... philodendrony czy epipremnum zawsze ukorzeniałam w wodzie z węglem. Czy monstere również można w ten sposób ukorzenić? Czy lepiej zrobić to przez okład powietrzny? Chętnie przyjmę wszelkie wskazówki, bo szkoda stracić mi te roślinę
- norbert76
Tniesz między węzłami, możesz ukorzeniać w wodzie, wilgotnym perlicie, spagnum, fluvalu.
Pisałem swego czasu, żeby zmienić doniczkę z plastikowej na ceramiczną, bo ta pierwsza nie oddycha. Być może to było przyczyną, a może doszły jednak inne czynniki.
Pisałem swego czasu, żeby zmienić doniczkę z plastikowej na ceramiczną, bo ta pierwsza nie oddycha. Być może to było przyczyną, a może doszły jednak inne czynniki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
Już widać efekty pierwszego oprysku, bo wyrastają listki bez żadnych plam
Oprysk oczywiście powtórzę w tym tygodniu
A pytanko, liście, które zostały z plamami rozumiem, że poobcinać?
Oprysk oczywiście powtórzę w tym tygodniu
A pytanko, liście, które zostały z plamami rozumiem, że poobcinać?
- norbert76
Poczekaj jeszcze, niech rozwinie się trochę nowych liści.
Profilaktycznie możesz zrobić oprysk Bioseptem.
Profilaktycznie możesz zrobić oprysk Bioseptem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta