Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Pezet85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2023, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy

Post »

Cześć,
Kupilem w końcu Katalpe do swojego nowego ogródka i chciałabym Was dopytać jak głęboko i szeroko powinienem ją wkopać? Czy jak mam pod trawnikiem ziemię gliniasta to czy powinienem.z czymś ja zmieszać przed posadzeniem
Obrazek
christophe81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2023, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Zauważyłem dzisiaj czarne plamy na liściach katalpy. Czy to choroba? Jaka?
Obrazek
IGo20
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lis 2019, o 22:18

Post »

Mam to samo na liściach, zawsze pojawia sie we wrzesniu. Jedna katalpa rosnie mi super a to cos na lisciach pojawia sie pozniej a druga ma to od poczatku wrzesnia i bardzo powoli rośnie.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Po kilku latach od nasionka do pierwszego kwitnienia.Dla samego zapachu kwiatów warto było się cierpliwie pomęczyć. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
ewarg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2024, o 09:08

Post »

Dzień dobry
kupiliśmy działkę budowlaną, dom stanął i teraz zabraliśmy się za tworzenie ogrodu. Wczoraj byłam w szkółce. Koniecznie chciałam katalpę AUREA, kwitnącą. No i kupiłam, katalpę AUREA szczepioną. Sprzedawca zapewniał mnie, że na pewno będzie kwitła, że im w zeszłym roku kwitła tylko ponieważ jest szczepiona to nie będzie miała strąków i nie będzie jakaś ogromnie wielka. Wróciłam do domu i do tej pory grzebie w internecie i nigdzie nie mogę znaleźć informacji takich jakie usłyszałam. Proszę, macie doświadczenie, powiedzcie czy sprzedawca nie oszukał mnie? W tej chwili moja katalpa ma około 140cm, to metrowy pień z gałęziami. Na samym dole widać kolano szczepienia).
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

U klienta rośnie katalpa Aurea nana, ma około 12 lat. W trakcie pielęgnacji okazało się, że cała korona pokryta jest owocnikami grzyba. Takie małe białe huby. Nie znam niestety gatunku. Czy oznacza to, że drzewo jest do wyrzucenia? (rośnie w aranżacji, którą akurat przebudowujemy)
Co do kwitnienia, nie spotkałam nigdy kwitnącej Aurea.
Pozdrawiam Lucyna
IGo20
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lis 2019, o 22:18

Post »

Mam juz kilka katalp nana ale dokupilem jedną młodą na wysokim pniu. Czy powinienem ją przyciąć w pierwszym sezonie po posadzeniu? Mamy czerwiec i nie wiem czy to dobra pora. Katalpa rosnie szybko ale ma tylko trzy gałązki ktore rosną pionowo do góry. Zastanawiam się czy przyciąć ją teraz żeby rozkrzewiła się czy też poczekać do wiosny? Foto niżej.
Obrazek
Ewelina1993
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2024, o 22:48

Katalpa co z nią jest

Post »

Witam kupiłam rok temu trzy katalpy , po zakupie wszystkie trzy miały biały nalot na liściach i je opryskalam specyfikiem na nie , jedna katalpa miała normalne liście a dwie miały przesuszone liście , teraz po zimie jedna katalpa ma liście a dwie wcale , te 2 co nie rosną jej liście to pień ma zielony a łodygi przesuszone , mam pytanie czy da się coś z nimi zrobić czy sa spisane na straty i będę musiała kupić nowe
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Na ognisko :wink:
Pozdrawiam Lucyna