Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
Tak, z własnych jabłek.
Kiedy je wysiewałaś? Zastanawiam się czy jest sens wysiewać nasiona Antonówki, które są na innych podkładkach (a nie na siewce). De facto odmianą szlachętną pozostaje Antonówka, ale czy te szczepienie ma jakiś na to wpływ?
Tak teraz się zastanawiam, że to chyba jedyna opcja, bo wtedy byłaby to siewka Antonówki, a nie Antonówka, więc musi być rozmażana przez szczepienie?
Tak teraz się zastanawiam, że to chyba jedyna opcja, bo wtedy byłaby to siewka Antonówki, a nie Antonówka, więc musi być rozmażana przez szczepienie?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Antonówka obojętnie na czym szczepiona będzie Antonówką, a z jej nasion będą siewki.
Wybieram z owoców nasiona i wysiewam jesienią w donicę, stawiam w tunelu i czasem podleję . Wiosną wyrastają. Trzeba selekcję przeprowadzać bo nie każda jest ładna, bywa że słabo rośnie albo choruje ,u mnie miały mączniaka. Najładniejsze i najzdrowsze już po roku można szczepić przy ziemi. Dwuletnią siewkę zaszczepiłam jakiś metr nad ziemią odmianą podatną na choroby kory czyli Delikates.
Wybieram z owoców nasiona i wysiewam jesienią w donicę, stawiam w tunelu i czasem podleję . Wiosną wyrastają. Trzeba selekcję przeprowadzać bo nie każda jest ładna, bywa że słabo rośnie albo choruje ,u mnie miały mączniaka. Najładniejsze i najzdrowsze już po roku można szczepić przy ziemi. Dwuletnią siewkę zaszczepiłam jakiś metr nad ziemią odmianą podatną na choroby kory czyli Delikates.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 mar 2024, o 18:57
Szczepiłem jabłonie późną wiosną. Zrazy pozyskałem przed samym szczepieniem. Szczepiłem specjalnym sekatorem który obcinał gałązki na wzór puzzli. Zaszczepiłem 9 szt i przyjęło się 100%.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tego co słyszałem to się da i w sumie próbuje w tym roku bo z jednej jabłonki nie miałem innych źródeł zrazów.Szczurbobik pisze: ↑9 mar 2024, o 21:58 Pytanie od koleżanki: czy można szczepić zrazami z gałązek starszych, np. dwuletnich?
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co sądzicie o szczepieniu jabłoni na przypadkowych siewkach? Mowa o drzewkach/podkładkach, które wyrosły w miejscu gdzie nie ma żadnych jabłoni, musiałby zatem nasiona roznieść zwierzęta i nie wiadomo z jakiej to odmiany.
Czy takie siewki nadają się na podkładki?
Jakie są plusy i minusy takiej siewki jako podkładka?
Czy takie siewki nadają się na podkładki?
Jakie są plusy i minusy takiej siewki jako podkładka?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Zaszczepić możesz tylko kwestia jak szybko będziesz miał owoce i jak będzie z wielkością plonu. Jeśli lubisz próbować i nie masz jakiejś presji czasu to śmiało możesz szczepić. Jak to mawia mój ojciec "wyciąć zawsze zdążysz".
Z kolei jak chcesz mieć szybko owoce i określony wigor to polecam kupno podkładek np m26 ( ja w tym roku 20 szt zamówiłem do szczepienia w ręku).
Z kolei jak chcesz mieć szybko owoce i określony wigor to polecam kupno podkładek np m26 ( ja w tym roku 20 szt zamówiłem do szczepienia w ręku).
-
- 200p
massur
Nadwyżki zrazów odmian o które się wzbogaca moja kolekcja szczepię ma dzikich drzewach w polach zobaczymy co z tego będzie za x lat.
Nadwyżki zrazów odmian o które się wzbogaca moja kolekcja szczepię ma dzikich drzewach w polach zobaczymy co z tego będzie za x lat.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A to moje jedyne udanie szczepienie w życiu
Chyba będzie kwitło . Szczepiłam 3 lata temu

https://i.postimg.cc/pr9cDfrd/IMG-5784.jpg
https://i.postimg.cc/7PcWqWtJ/IMG-5785.jpg
Chyba będzie kwitło . Szczepiłam 3 lata temu

https://i.postimg.cc/pr9cDfrd/IMG-5784.jpg
https://i.postimg.cc/7PcWqWtJ/IMG-5785.jpg
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Węglowy, oczkowałeś w literę T czy czip budding
Który sposób bardziej się sprawdził?
Który sposób bardziej się sprawdził?
-
- 200p
Klasycznie litera T ale w tym roku jeszcze będę próbował innych metod. W tym sezonie wiosennych szczepień 99% szczepilem na przystawkę bo w sezonie 23 miałem największy procent przyjęć na tą metode.
Edit: namowiles w sumie i spróbuję wiosennego chip budding jutro albo w poniedziałek.
Edit: namowiles w sumie i spróbuję wiosennego chip budding jutro albo w poniedziałek.
-
- 200p
Mi na ałyczy coś nie chciały się łapać oczka brzoskwiń, moreli, nektaryn czy tam nawet śliwek. Nie wiem czy to wpływ pogody że za ciepło było czy za wcześnie ściągałem taśmę. Opisz warunki w jakich okulizowaleś, termin oraz po jakim czasie ściągałeś taśme.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
20 lipca, taśma typu strech, pasek o szerokości około 2 cm przeźroczysta, ściągnięta po miesiącu. Mam też zapisane że 17 lipca spadło 14mm/m2 deszczu. Może to nawodnienie w pierwszych dniach szczepienia miało znaczenie.