Winorośle i winogrona część 8
Re: Winorośle i winogrona część 8
Starzy winiarze mówią, że wino z labruski rwie d..ę. Dawno temu zrobiłem z ciemnej bety. Po degustacji ostatnim odczuciem było zawsze pieczenie w przełyku. Odpowiedzialny za smak labrusek antranilan metylu przechodzi do wina. Ulega rozkładowi podczas destylacji i podgotowaniu (soki są smaczne).
W ubiegłym roku z powodu dużych upałów roczne sadzonki i sztobry miały nie tylko u mnie wyjątkowo małe przyrosty. Mnie akurat brakowało deszczówki, a trzeba było podlewać tak jak borówki, conajmniej raz w tygodniu.
Przestałem szukać Regenta po pierwszej 5-cio litrowej damie z Nero z dodatkiem 30% Eszter i 10% Muscat Bleu.
Jest to wino wytrawne, stołowe, organiczne o dużej zawartości miękkich tanin. Praktycznie bez aromatu, w smaku aronia z nutką gorzkiej czekolady. Prawie wszyscy po degustacji komentują dyplomatycznie słowem ,,dziwne''.
Wstęp z opracowania z 2020 r The effect of harvest time and vintage year on the phenolic composition of Nero and Bianca wines
Międzygatunkowe odmiany winorośli odporne na choroby grzybowe (PIWI) odgrywają ważną rolę jako alternatywa do ekologicznej produkcji wina. Wina organiczne (bio) są poszukiwane przez wielu świadomych konsumentów na całym świecie.
Wybierają ten rodzaj win przede wszystkim ze względu na brak stosowania przy ich produkcji syntetycznych pestycydów, nawozów i zrównoważoną uprawę.
Ekologiczna uprawa winogron zapewnia ponadto dodatkową ochronę środowiska, korzyści psychiczne i zdrowotne.
Nero i Bianca należą do najbardziej obiecujących międzygatunkowych winogron na Węgrzech. Są to odmiany cieszące się ostatnio międzynarodowym zainteresowaniem, wiedza na temat uprawy winorośli jest jednak ograniczona.
Naszym celem było zbadanie składu flawonoidów i antocyjanów obu gatunków międzygatunkowych odmian w różnych okresach zbiorów w dwóch kolejnych rocznikach.
W ubiegłym roku z powodu dużych upałów roczne sadzonki i sztobry miały nie tylko u mnie wyjątkowo małe przyrosty. Mnie akurat brakowało deszczówki, a trzeba było podlewać tak jak borówki, conajmniej raz w tygodniu.
Przestałem szukać Regenta po pierwszej 5-cio litrowej damie z Nero z dodatkiem 30% Eszter i 10% Muscat Bleu.
Jest to wino wytrawne, stołowe, organiczne o dużej zawartości miękkich tanin. Praktycznie bez aromatu, w smaku aronia z nutką gorzkiej czekolady. Prawie wszyscy po degustacji komentują dyplomatycznie słowem ,,dziwne''.
Wstęp z opracowania z 2020 r The effect of harvest time and vintage year on the phenolic composition of Nero and Bianca wines
Międzygatunkowe odmiany winorośli odporne na choroby grzybowe (PIWI) odgrywają ważną rolę jako alternatywa do ekologicznej produkcji wina. Wina organiczne (bio) są poszukiwane przez wielu świadomych konsumentów na całym świecie.
Wybierają ten rodzaj win przede wszystkim ze względu na brak stosowania przy ich produkcji syntetycznych pestycydów, nawozów i zrównoważoną uprawę.
Ekologiczna uprawa winogron zapewnia ponadto dodatkową ochronę środowiska, korzyści psychiczne i zdrowotne.
Nero i Bianca należą do najbardziej obiecujących międzygatunkowych winogron na Węgrzech. Są to odmiany cieszące się ostatnio międzynarodowym zainteresowaniem, wiedza na temat uprawy winorośli jest jednak ograniczona.
Naszym celem było zbadanie składu flawonoidów i antocyjanów obu gatunków międzygatunkowych odmian w różnych okresach zbiorów w dwóch kolejnych rocznikach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 855
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Winorośle i winogrona część 8
Wino dziwne, bo Muscat Bleu tutaj nie pasuje.
-
- 100p
- Posty: 135
- Od: 15 wrz 2013, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Re: Winorośle i winogrona część 8
Bianka to u nas już niszowa odmiana, raczej ma schyłek. Z Nera właściwie nikt w PL nie robi wina, bo to właściwie deserówka (pewnie jest problem z niską kwasowością). Tak więc bardzo dziwny artykuł cytujesz. Na Targach winiarskich w Poznaniu znaleźliśmy jedno wino z Bianki i nie zachwyciło. Z Nero nigdy nie udało mi się znaleźć wina.
Natomiast to co się dzisiaj uprawia z PIWI w PL na szeroką skalę (co na różnych targach czy konkursach winiarskich ma też odzwierciedlenie w ilości win) to z białych odmian Solaris, Johanniter, Souvignier Gris (to najbardziej EKO-odmiana, na lepsze lokalizacje, bo późniejsza, ale z kwasów świetnie schodzi), dość popularny jest jeszcze Seyval Blanc (ten raczej wg mnie raczej do kupaży). Z muszkatów Muscaris. I to sprawdza się w naszym klimacie i sadzenia są dość masowe. Natomiast na wina czerwone z PIWI liczy się właściwie Regent (inne odmiany typu Marszałek to dla mnie raczej smakowe perwersje z powodu pewnych genów).
(Ja na czerwone wina stawiam na vinifery. Uprawiam Dornfeldera i Caberneta Dorsę).
Natomiast to co się dzisiaj uprawia z PIWI w PL na szeroką skalę (co na różnych targach czy konkursach winiarskich ma też odzwierciedlenie w ilości win) to z białych odmian Solaris, Johanniter, Souvignier Gris (to najbardziej EKO-odmiana, na lepsze lokalizacje, bo późniejsza, ale z kwasów świetnie schodzi), dość popularny jest jeszcze Seyval Blanc (ten raczej wg mnie raczej do kupaży). Z muszkatów Muscaris. I to sprawdza się w naszym klimacie i sadzenia są dość masowe. Natomiast na wina czerwone z PIWI liczy się właściwie Regent (inne odmiany typu Marszałek to dla mnie raczej smakowe perwersje z powodu pewnych genów).
(Ja na czerwone wina stawiam na vinifery. Uprawiam Dornfeldera i Caberneta Dorsę).
Pozdrawiam wszystkich. - Sławek
Re: Winorośle i winogrona część 8
Zgoda, tyle że kosztem smaku i aromatu mam wino zdrowsze.
Re: Winorośle i winogrona część 8
Witam. Planuję dzisiaj kupić ukorzeniacz do sztorbów. Wczoraj zdjąłem dolne oczko i kolor tkanki jest taki pistacjowy. Czy kupić do zdrewniałych czy półzdrewniałych. Im jaki lepszy w płynie czy proszku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 855
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Winorośle i winogrona część 8
Do ukorzeniania pobiera się zdrewniałe odcinki pędów, więc jeżeli stosujesz ukorzeniacz, to do zdrewniałych. W proszku, w płynie, w żelu nie ma żadnej różnicy. Bez ukorzeniacza zdrowe i o właściwej średnicy sztobry też się ukorzenią. Zdarzają się odmiany oporne na ukorzenianie i wtedy trzeba się wspierać ukorzeniaczem, a nawet ukorzeniarką.
Re: Winorośle i winogrona część 8
Dzięki. Ta odmiana to Muscat (chyba tak się pisze) letni. A jaki pobrałem odcinek na jesień to bladego pojęcia nie mam. Czy zdrewniałe do końca czy jednak nie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 636
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Legnicy
Re: Winorośle i winogrona część 8
Ja winorośl tnę jak pąki nabrzmiewają wybieram najładniejsze , najgrubsze pędy jednoroczne , zawiązuje sznurkiem , zakładam zawieszkę z nazwą odmiany i wstawiam do wiadra z wodą na ok. 10 dni 90 w zimnym pomieszczeniu ) a później przycinam winorośl na gotowo .
Później tnę na ok 30 cm ( 3-4 oczka) zostawiam górne oczko , tnę 0,5 cm pod dolnym oczkiem i w tym miejscu odsłaniam korę sekatorem na ok. 0,5 cm , zawiązuje sztobry sznurkiem , zaczepiam zawieszkę z nazwą odmiany , obcinam gorę z butelki po wodzie mineralnej robię dziurki małym gwoździem 2 cm od dna butelki nasypuje piasek do 3 cm wkładam sztybry zawiązane do butelki 1-3 odmiany uzupełniam piasek do ok. 20 cm wstawiam na np. blachę do ciastek lub inną podstawkę wlewam wodę do pełna uzupełniam piasek i stawiam w ciepłym miejscu i raz na tydzień uzupełniam wodę ale jak zaczną rozwijać się pąki to winorośl musi być na słonecznym parapecie i po ok 5 tygodniach mamy korzonki i można je przenieść do gruntu ale chronić przed przymrozkami bo przemarzną . Najważniejsze aby dolna część była nagrzana a pąki nie rozwinęły się za wcześnie ( można kupić np. matę grzewczą do terrarium ja nie stosuje) . Ja sadzę po przymrozkach niestety jest dużo korzeni które się łamią a więc lepiej było by posadzić wcześniej . Po 2 latach z 10 sztobrów wyrasta od 2 do 8 sadzonek .
Później tnę na ok 30 cm ( 3-4 oczka) zostawiam górne oczko , tnę 0,5 cm pod dolnym oczkiem i w tym miejscu odsłaniam korę sekatorem na ok. 0,5 cm , zawiązuje sztobry sznurkiem , zaczepiam zawieszkę z nazwą odmiany , obcinam gorę z butelki po wodzie mineralnej robię dziurki małym gwoździem 2 cm od dna butelki nasypuje piasek do 3 cm wkładam sztybry zawiązane do butelki 1-3 odmiany uzupełniam piasek do ok. 20 cm wstawiam na np. blachę do ciastek lub inną podstawkę wlewam wodę do pełna uzupełniam piasek i stawiam w ciepłym miejscu i raz na tydzień uzupełniam wodę ale jak zaczną rozwijać się pąki to winorośl musi być na słonecznym parapecie i po ok 5 tygodniach mamy korzonki i można je przenieść do gruntu ale chronić przed przymrozkami bo przemarzną . Najważniejsze aby dolna część była nagrzana a pąki nie rozwinęły się za wcześnie ( można kupić np. matę grzewczą do terrarium ja nie stosuje) . Ja sadzę po przymrozkach niestety jest dużo korzeni które się łamią a więc lepiej było by posadzić wcześniej . Po 2 latach z 10 sztobrów wyrasta od 2 do 8 sadzonek .
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1500
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów (Załęże)
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona część 8
Ja mam pytanie, z miesiąc temu zrobiłem trochę sadzonek - wbijając w doniczki z ziemią sztobry z jednym oczkiem.
W tym momencie mają rozwinięte pąki, po dwa liście wielkości mniej więcej dużego paznokcia i pęd kilka centymetrów.
Do tej pory trzymałem je przed drzwiami tarasowymi w domu, dzisiaj wystawiłem na zadaszony taras bo było słonecznie (na noc do domu zabrałem).
I teraz pytanie, gdzie najlepiej takiej sadzonki trzymać? Co w tym momencie jest dla nich najlepsze a czego unikać?
Mogę je wrzucić do tunelu, najbliższy tydzień ma być słoneczny i ciepły, miałyby tam dużo światła i w ciągu dnia dużo ciepła. Jeśli lepiej tam zostawić to czy na noce do domu zabierać?
W tym momencie mają rozwinięte pąki, po dwa liście wielkości mniej więcej dużego paznokcia i pęd kilka centymetrów.
Do tej pory trzymałem je przed drzwiami tarasowymi w domu, dzisiaj wystawiłem na zadaszony taras bo było słonecznie (na noc do domu zabrałem).
I teraz pytanie, gdzie najlepiej takiej sadzonki trzymać? Co w tym momencie jest dla nich najlepsze a czego unikać?
Mogę je wrzucić do tunelu, najbliższy tydzień ma być słoneczny i ciepły, miałyby tam dużo światła i w ciągu dnia dużo ciepła. Jeśli lepiej tam zostawić to czy na noce do domu zabierać?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Re: Winorośle i winogrona część 8
Zahartuj je jeśli były cały czas w ciepłym.
-
- 100p
- Posty: 135
- Od: 15 wrz 2013, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Re: Winorośle i winogrona część 8
Karion Korzeń powinien znaleźć się ok 25-30 cm pod poziomem gruntu. Po wyjęciu sadzonki z doniczki nie rozbijamy bryły korzeniowej a jedynie rozluźniamy spód i prostujemy korzeń, który pozawijany był na spodzie doniczki.
Pozdrawiam wszystkich. - Sławek