Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

Melony kiedyś uprawiałam w szklarni pionowo przy ścianie na konstrukcji. Całkiem fajnie się udają, ale trzeba przywiązywać pędy do tej konstrukcji (zwłaszcza na początku) i samemu bawić się w pszczółkę, bo one tam z rzadka zaglądają ;:131 . Sadziłam co 80cm. Z arbuzami jest ten kłopot, że są cięższe i podwiązywanie musi być mocniejsze, niż u melonów.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To siewki arbuzów potrzebują aż tak wysokiej temperatury do życia. :?: ;:oj
Ja chyba porywam się z motyką na słońce.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Kasia , temperatura jaką masz w domu powinna im wystarczyć . U mnie siewki arbuza
mocno się wyciągają , bardziej niż ogórka . Z tego wnoszę , że potrzebują więcej
światła .
Nie porywasz się z motyką na słońce , dasz radę .
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie, że temp. pokojowa wystarczy (u normalnych ludzi pokojowa to trochę ponad 20 stopni, na mnie nie patrzcie - ja mam rano 14, a wieczorem 17). Jednak jeśli ma się taką możliwość, to podkiełkować warto w wyższej, bo nasiona budzą się wtedy do życia w dwa-trzy dni, i można w doniczki wtykać skiełkowane pewniaki. Mnie się już dawno znudziło rozgrzebywanie ziemi w doniczkach po dwóch tygodniach czekania i stwierdzanie, że połowa nasion nie dała rady - od kilku lat kiełkuję prawie wszystko na wacikach, a arbuzy, dynie, cukinie, ogórki, pomidory, papryki i inne ciepłolubne - na bojlerze. Kilka dni, wszystko kiełkuje, idzie do doniczek i nie ma zagadek. Tylko właśnie później mam czasem nerwy, że na kwadracie zima, więc jak tylko słońce nagrzeje tunel do chociaż 20 stopni, to latam z sadzonkami do tunelu, a do domu przynoszę na noc. No i zwykle nie wysiewam arbuzów przed 10 kwietnia - w tym roku zrobiłam wyjątek dla kilku nowych odmian, żeby zobaczyć, czy w ogóle wykiełkują.
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 paź 2023, o 23:38
Kontakt:

Post »

Kabomba , jakie nowe odmiany arbuza masz ?
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Aż się wtrącę w tę kwestię "porywania się z motyką na arbuza" :heja !
Jak na razie koleżanka leszkat76 nie ma totalnie obrazu całego przedsięwzięcia. ;:219
Wbrew pozorom samo wyhodowanie krzaków, owoców to jest w zasadzie zadanie proste.
Arbuz rośnie praktycznie sam, jest mało wymagający w opiece.
Największym problemem przy jego uprawie wymagającym już pewnego stopnia wtajemniczenia jest sam zbiór owoców. ;:124
Niestety tutaj potrafią polec nawet największe 'kwasy", bo najgorszym doradcą jest ludzka niecierpliwość- każdy chce jak najszybciej spróbować tego swojego arbuza w sezonie.Drugim wrogiem jest zbytnia zachowawczość i asekuracyjność i tym samym zbyt późne zebranie owoca.
W pierwszym przypadku otrzymamy owoc niedojrzały niezdatny do niczego bo już nie dojrzeje/W drugim przypadku także już niezdatny do niczego, bo przejrzały, tzw. "troty"
I nad tym radzę się koleżance skupić. ;:215
Samo uzyskanie siewek to sprawa prosta.Ja nie podkiełkowuję nawet pestek. W sumie mam 99% wschodów(nawet czasem 100%). Robię bardzo prosty zabieg. Pestki wrzucam do szklanki z wodę na 24h. To spokojnie wystarczy.Woda ma być sterylna, czyli przegotowana i o temperaturze pokojowej. Po dobowym moczeniu pestki na pewniaka sadzę 1cm w ziemi i to wszystko na parapecie do południa, a gdy jest słoneczna pogoda i ponad 20 stopni w cieniu, to wystawiam to nawet na zewnątrz. Po kilku dniach(ok.4-5) arbuzy stratują ja wulkany.
Nie ma w tym żadnej magii. ;:170 Oczywiście minimalna temperatura do wschodów to 20 stopni Celsjusza.Bardzo kiepski pomysł to wymuszenie kiełkowania pestek np. w temperaturze wysokiej np. 25 stopni a potem wsadzenie takich kiełków w zimne i wilgotne podłoże. Wedy mamy ogromne szanse na to, że kiełki zwyczajnie zgniją.
Niestety arbuz to roślina ciepłolubna. ;:224
Najlepsza odmiana na początek wg. mnie to zdecydowanie Złoto Wolicy.
Witam, jestem Adam.
wingrul
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Kabomba pisze: 3 kwie 2024, o 15:47 Jakie odmiany w tym sezonie sobie zaplanowałeś?
Swoją drogą - zazdroszczę Ci tych tropików.
Skromnie: Bingo, Crimson i Carolina
Melon ananas.
O problemach i przeciwnościach losu rozpisywał się nie będę a kotłownia ma tyle tylko wtedy jak zakręcę grzejniki w domu piec na podtrzymaniu ognia prawie się gotuje i robi się sauna.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

FreGo dzięki za cenne rady, mam w tej okoliczności taki plan że posadzę arbuzy i melony na polu razem z dyniami i cukiniami, rozłożę wąż kroplujący i będę ściółkować słomą i skoszoną trawą.
A co do zbioru to myślałam że starczy opukiwać owoc i czekać na ,,głuchy" odgłos. ;:14 Chętnie bym posiała trochę więcej Złoto Wolicy gdybym tylko wiedziała które to nasiona z tych co mam, bo dokupywać już nie chcę, patrzyłam w sklepie w którym kupiłam tą mieszankę odmian to Złoto Wolicy 8 zł. paczuszka. ;:oj
W tunelu natomiast posadzę ogórki, już teraz wysieję, może uda się mieć trochę wcześniej niż na polu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wytypowałam na najwcześniejszy zbiór odmianę Fechete f1 .
Kasia , chyba lepsza będzie czarna agro , chociaż pewna nie jeste.
Myślę nad grządką podwyższoną pod uprawę arbuzów .
Słoma chroni ziemię przed przegrzewaniem , taki jest , między innymi , cel ściółkowania
słomą truskawek .
Czarna agro bywa schronieniem dla mrówek , ślimaków i innych szkodników uprawy . ;:222
Ja rozkładałam agro pasami , tak by mieć wgląd czy w okolicach roślin nic złego się nie dzieje .
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

U mnie jeszcze się z tym nie spotkałem żeby wypuszczone kiełki z nasion po wsadzeniu do doniczki z ziemią zgniły.
W tym roku kiełkowanie przeprowadzam w namoczonym papierze toaletowym, cztery listki z rolki składam w jeden i moczę wodą,
lekko odciskam, wykładam nasiona na środek tak żeby miały trochę odstępu od siebie na wypuszczenie kiełków i nakrywam podwijając z dwóch stron końce, następnie wkładam do opisanego woreczka strunowego, i na dekoder tv, przed całym zabiegiem pestki moczą się 24 godziny w wodzie. Co dziennie sprawdzam stan nasion, jak pojawi się kiełek przekładam do wcześniej przygotowanych doniczek z podłożem. Samo przekładanie jak jest już kiełek trzeba robić bardzo ostrożnie, bo łatwo go uszkodzić, dzisiaj pierwsze skiełkowane nasiona poszły do doniczek i na południowy parapet. Musiałem też wymienić mokry papier toaletowy, bo przy wyjmowaniu z woreczka uszkodził się pomimo że to kilkuwarstwowy. Nie wierzę też w stu procentowe kiełkowanie nasion, zawsze jest jakiś procent który nie ruszy, dlatego jak co roku daję więcej do moczenia i kiełkowania.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Kolego lunatyk
Gwarantuję Ci, że kiełki elegancko potrafią zgnić w ziemi.Poza tym zauważ, że ja napisałem ogólnikowo(bo dotyczy to nie tylko arbuza), bo zdarzało mi się to nie tylko przy arbuzach. Po prostu wtedy temperatura zbyt niska oraz czyhający grzyb robią robotę.
Ale skoro Tobie się to nigdy nie zdarzyło, to bardzo dobrze, oby tak dalej. ;:215
Druga sprawa, ja też nie wierzę w 100% wschody, ale nawet bez mojej wiary to się zdarza. ;:170
Kilka lat temu wsadziłem 24 sztuki pestek nieśplika do multidoniczki, wyszły 23 sztuki siewek, w sumie w klika tygodni w podobnym czasie. Poczekałem jeszcze ze 3 miesiące, ponieważ jedna doniczka nadal była pusta(a totalnie straciłem dawno nadzieję na roślinę z niej) to wsadziłem do niej inne nasiono.Po jakimś czasie pojawiła się siewka, ale jakaś dziwna. Nie miała żadnych cech owego nasiona jakie posiałem. Zatem zrobiłem w przegląd zawartości doniczki. Okazało się, że to 24-te nasiono nieśplika pięknie wykiełkowało. Nie pamiętam, czy pokazywałem w tamtym roku ale też wszystkie mi arbuzy wyszły a miałem kilka odmian na takim multipaku. Rosario mi chorowało, inne się opóźniały z kiełkowaniem, ale finalnie chyba wszystko wyszło z ziemi.

P.S.Lunatyk, piszę do Ciebie już PW. ;:303
Witam, jestem Adam.
wingrul
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Kiełek może być też zjedzony.
Raz miałem taką sytuację musiało coś być w kompoście którego domieszałem do ziemi.
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

Ja nie twierdzę że kiełek nie zgnije, zgnije z powodu za niskiej temperatury i za mokrego podłoża, przelania, itp.( napisałem że mi się to jeszcze nie zdarzyło w arbuzach nie wspominałem o innych nasionach ), zjedzony też może zostać, uważam że kompost powinno się przesiewać przez jakieś sito przed wykorzystaniem.
W tym roku mam 4 odmiany zakupione i swoje zeszłoroczne NN, niestety nie udało mi się kupić tych odmian które zaplanowałem.
Te które mam to:
Asahi Miyako
Crimson Sweet
Crimson Giant
Złoto Wolicy
Mój stary NN
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

A których nie udało Ci się kupić a je planowałeś? Tak pytam z ciekawości. ;:202
Bo te co masz są całkiem dobre(ponoć bo nie wszystkie miałem).
Witam, jestem Adam.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrócę do tematu uprawy arbuza w tunelu . Pierwsze 2 arbuzy będę uprawiać w tunelu .
Wczoraj została przygotowana ciepła grządka .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”