Winorośl - odmiany jakie polecacie
Re: Winorośl - odmiany jakie polecacie
Nie zgodzę się z Małopolaninem w ocenie Zilgi. Jest to hybryda z przewagą genów V. amurensis (plus V. labrusca x V. vinifera). Po labrusce odziedziczyła duże liście, natomiast miąższ jest tylko lekko śluzowaty, Smak owocowy z nutami taniny, na podniebieniu borówka niska ze słabym aromatem Isabelli.
U mnie długo wisi (w ubiegłym sezonie zdrowe owoce zasychały na krzewie) nie tracąc smaku.
Z powodu dużych pestek i grubej skórki nie jest atrakcyjną deserówką. U mnie jest na soki i służy jako uzupełniacz do nastawów na czerwone wina.
Niezaprzeczalną zaletą tej odmiany jest to, że daje radę bez oprysków na stanowiskach o najsłabszym nasłonecznieniu.
U mnie długo wisi (w ubiegłym sezonie zdrowe owoce zasychały na krzewie) nie tracąc smaku.
Z powodu dużych pestek i grubej skórki nie jest atrakcyjną deserówką. U mnie jest na soki i służy jako uzupełniacz do nastawów na czerwone wina.
Niezaprzeczalną zaletą tej odmiany jest to, że daje radę bez oprysków na stanowiskach o najsłabszym nasłonecznieniu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O gustach smakowych nie dyskutuję. Ten "słaby" aromat Isabelli w pełni dojrzałych owocach (o takich właśnie pisałem) jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Winorośl jest rośliną, która lubi słońce.Można uznać za nadające się do konsumpcji winogrona z krzewu rosnącego w cieniu, to rzecz gustu, zwłaszcza w przypadku odmian, o których wcześniej pisałem - Iza, Zilga. SAT jest kluczowym parametrem w uprawie winorośli, więc wystarczy odpowiednia SAT do tego, by grona odmiany wczesnej dojrzały w cieniu, ale każdy, kto zetknął się z uprawą roślin wie, jak ważne jest słońce dla dojrzewania owoców, wszystkich, bez wyjątku.
Rumbę też można polecić, bo jest warta uwagi. W innym wątku wskazałem tę odmianę jako jedną z najbardziej wartościowych w mojej lokalizacji. Minusem jest to, że potrzebuje dużo przestrzeni ze względu na silny wzrost i konieczność długiego cięcia.
Winorośl jest rośliną, która lubi słońce.Można uznać za nadające się do konsumpcji winogrona z krzewu rosnącego w cieniu, to rzecz gustu, zwłaszcza w przypadku odmian, o których wcześniej pisałem - Iza, Zilga. SAT jest kluczowym parametrem w uprawie winorośli, więc wystarczy odpowiednia SAT do tego, by grona odmiany wczesnej dojrzały w cieniu, ale każdy, kto zetknął się z uprawą roślin wie, jak ważne jest słońce dla dojrzewania owoców, wszystkich, bez wyjątku.
Rumbę też można polecić, bo jest warta uwagi. W innym wątku wskazałem tę odmianę jako jedną z najbardziej wartościowych w mojej lokalizacji. Minusem jest to, że potrzebuje dużo przestrzeni ze względu na silny wzrost i konieczność długiego cięcia.
Ja przepraszam za takie stwierdzenie. Ja amator i ignorant. Chciałem tylko wcześniej napisać, że w połowie lipca zjadłem je ze smakiem i przyjemnością. I były dla mnie tak dobre, jak miesiąc później.malopolanin pisze: ↑26 kwie 2024, o 08:33 stwierdzenie iż pierwsze dojrzałe grona Zilgi i Izy były już w połowie lipca jest trochę na wyrost.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Atmosfera z niewiadomych dla mnie powodów gęstnieje, a ja tylko staram się przekazać, że jest różnica w pojęciu pełnej dojrzałości winogron, a ich przydatności konsumpcyjnej na długo przed pełną dojrzałością. Matematyka, fizyka, informatyka to moje klimaty, stąd przełożenie na inne dziedziny przywiązania do konkretów, jednoznaczności i skrupulatności. Nie miałem świadomości, że tak jest to odbierane.
Wytłumaczyłeś wszystko jak należy. Rozumiem, że winogrono dojrzewa do ideału dłużej, niż jest już jadalne. Ja nie informatyk, ja grabarzem jestem.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Są odmiany mające smaczne owoce nawet przy niecałkowicie wybarwionych pestkach, np. Nero.
Są też odmiany, których owoce przetrzymane po wybarwieniu pestek są mniej smaczne z powodu utraty kwasowości, np. Garant.
Zilga podskubuję od połowy sierpnia przez miesiąc czasu i cały czas mi smakuję.
Są też odmiany, których owoce przetrzymane po wybarwieniu pestek są mniej smaczne z powodu utraty kwasowości, np. Garant.
Zilga podskubuję od połowy sierpnia przez miesiąc czasu i cały czas mi smakuję.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedyś dostałem w gratisie sadzonkę winorośli ale zapomniałem jaką odmianę. Wydaje mi się, że jest to Riesling. Małe brzydkie grona z kropkami. Dojrzewa na przełomie września i października i często te ostanie grona przemarzają. Jest tych gron całkiem sporo. Smak mają przyjemny i ja je lubię choć wizualnie mało atrakcyjne. Urywam z pół kg a reszta sobie wisi aż do przymrozków. Żadnej chemii nie stosuję a cięcie średnie w formie krzewiastej. Mam tylko jeden krzew i na wino za mało ale do podjadania w październiku całkiem dobra moim zdaniem. Ta odmiana przemarzła mi w tym roku w 50 % te bardziej rozwinięte ale te mniej rozwinięte chyba przetrwały. Natomiast Rondo na ciemne wino u nie to klapa totalna owoce nie przetrwały ataku chorób i bez pryskania się nie udaję. Inne uprawiane z powodzeniem bez oprysków: Seyval, Swenson Red, Reliance, Iza Z, Cascade, Nero. Moje winogrona rosną przy żywopłocie z Tui na trawniku. Kupiłem stalowe, ocynkowane słupki i drut i to jest ich podpora. Tylko rano nie mają słońca potem aż do wieczora. W takich warunkach da się uprawiać bez oprysków. Latem jest tam bardzo gorąco i słońce pali dlatego nie spieszę się z odkrywaniem gron.
W jakiej formie rośnie Riesling i ile dałoby się zebrać dojrzałych owoców ? Może warto dosadzić jeszcze 4 krzewy i dokładać się w razie potrzeby
Seyvala.
Przy hybrydach z których robię wina z wyciskania mam około 50% soku, więc na 5-ciolitrową damę potrzebuję 10 kg winogron.
Z powodu łapania mączniaka rzekomego Rondo wykopałem po dwóch latach a rosnącego w miejscu zacienionym SR po trzech. Izę zastąpiłem Dublańskim.
Jeśli miałbym teraz sadzić 5 krzewów na nastaw 5l w celu uzyskania wina organicznego, posadziłbym szpaler składający się z trzech krzewów Nero i dwóch Eszter.
Eszter jest odmianą niedocenianą w Polsce. U mnie rośnie zdrowo, kulturalnie i przewidywalnie, tzn każdego roku na Gujocie mam równe i podobne do siebie latorośle.
Seyvala.
Przy hybrydach z których robię wina z wyciskania mam około 50% soku, więc na 5-ciolitrową damę potrzebuję 10 kg winogron.
Z powodu łapania mączniaka rzekomego Rondo wykopałem po dwóch latach a rosnącego w miejscu zacienionym SR po trzech. Izę zastąpiłem Dublańskim.
Jeśli miałbym teraz sadzić 5 krzewów na nastaw 5l w celu uzyskania wina organicznego, posadziłbym szpaler składający się z trzech krzewów Nero i dwóch Eszter.
Eszter jest odmianą niedocenianą w Polsce. U mnie rośnie zdrowo, kulturalnie i przewidywalnie, tzn każdego roku na Gujocie mam równe i podobne do siebie latorośle.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2024, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich działkowców i pasjonatów upraw !! Przed chwilą mój znajomy (86 lat) poprosił mnie w rozmowie tel. bym w Sieci znalazł coś na poniższy temat: czy krzew winogronowy wyhodowany z nasiona jest 1 - bardziej? 2 - mniej? 3 - lub tak samo plenny jak wyhodowany z sadzonki lub ukorzenionej gałązki, i który w w/w sposobów szybciej doprowadza do finału - do owocowania? Byłbym zobowiązany gdyby ktoś miał w tym temacie fachową wiedzę i się nią podzielił.
Z sadzonki sadzonej w kwietniu i na początku maja winorośl może próbnie zaowocować po roku.
Ze sztobra (kawałka gałęzi, prawidłowo nazywanej łozą) ukorzenionego wczesną wiosną po dwóch latach.
Z nasiona winorośl da pierwszy owoc najwcześniej po trzech, czterech latach i najczęściej inny od owocu z którego pochodzi. Winorośl nie powtarza cech odmianowych w rozmnażaniu generatywnym (z nasion).
Plenność roślin otrzymanych z sadzonek i sztobrów jest taka sama. Plenność winorośli otrzymanych z pestek jest nieprzewidywalna.
Ze sztobra (kawałka gałęzi, prawidłowo nazywanej łozą) ukorzenionego wczesną wiosną po dwóch latach.
Z nasiona winorośl da pierwszy owoc najwcześniej po trzech, czterech latach i najczęściej inny od owocu z którego pochodzi. Winorośl nie powtarza cech odmianowych w rozmnażaniu generatywnym (z nasion).
Plenność roślin otrzymanych z sadzonek i sztobrów jest taka sama. Plenność winorośli otrzymanych z pestek jest nieprzewidywalna.
Mam posadzonych kilka młodych winorośli zeszłej wiosny i dwie nie przetrwały zimy - Bogotianowski i Piesnia.
Pytanie, czy warto posadzić te same, czy nie polecacie tych odmian. Tylko do jedzenia, bo wina nie robię.
Pytanie, czy warto posadzić te same, czy nie polecacie tych odmian. Tylko do jedzenia, bo wina nie robię.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Riesling sadzony wiosną 2019 r. w formie krzewiastej, cięty średnio i krótko. Nie liczyłem ale koło 25 gron było niewielkich, może w sumie 2.5- 3 kg? Wszystko zjedzone i powiem ,że smakowite są słodkie i soczyste. Kiedyś robiłem białe wino z kwiatków bzu i wyszedł mi ,,szampan" a właściwie lekko musujące wino, bardzo aromatyczne. Smakosze Carlo Rossi bardzo je chwalili. Żeby robić wino z winogron potrzebny jest większy areał, którego nie posiadam i muszę na Bez jeździć.
Że Piesnia nie przetrwała zimy to się dziwię. Mam tę odmianę - Mazowieckie-owocuje regularnie, nigdy na nic nie chorowała, nie było też problemów zimą a nigdy winorośli nawet młodych nie zabezpieczam na zimę poza małym kopczykiem pierwszy rok po posadzeniu,