Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.2
swojej jeszcze nie posadziłam.
W zasadzie zbliża się prawidłowy termin wysadzania dymki i ja swoją będę sadziła w piątek .
Dużo nie mam, bo i miejsca na cebule zostało mi mało (chodzi o płodozmian ). Muszę jeszcze posiać po rządku wczesną cebulkę Majkę i jeszcze jedną odmianę , a między rządki cebulki troszkę marchewki
Takie mam plany .....
W zasadzie zbliża się prawidłowy termin wysadzania dymki i ja swoją będę sadziła w piątek .
Dużo nie mam, bo i miejsca na cebule zostało mi mało (chodzi o płodozmian ). Muszę jeszcze posiać po rządku wczesną cebulkę Majkę i jeszcze jedną odmianę , a między rządki cebulki troszkę marchewki
Takie mam plany .....
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 lip 2019, o 22:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już dymkę posadziłem, jest ciepło i mokro, cebulowe to lubią - np: narcyzy mają pąki dł. 15 cm a u hiacyntów wychodzą pąki kwiatowe .
Hej. Jest mi ktoś w stanie powiedzieć co to lub kto to mi tak szkodzi w polu?
Co roku po sadzeniu dymki po paru dniach widywałem wyciągnięte pojedyncze cebulki i sądziłem, że to ptaki wyskubują. W tym roku położyłem włókninę, aby tego uniknąć i po ściągnięciu było jeszcze gorzej. Oto co zastałem pod włókniną. W zasadzie 80% cebulek było wyciągnięte.
Co roku po sadzeniu dymki po paru dniach widywałem wyciągnięte pojedyncze cebulki i sądziłem, że to ptaki wyskubują. W tym roku położyłem włókninę, aby tego uniknąć i po ściągnięciu było jeszcze gorzej. Oto co zastałem pod włókniną. W zasadzie 80% cebulek było wyciągnięte.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja myślę, że uszkodzenie przez mróz.
Może się wdac choroba grzybowa
Może się wdac choroba grzybowa
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Czy może ktoś podpowiedzieć co to za szkodnik niszczy uprawę dymki?bobolak pisze: ↑15 kwie 2024, o 14:32 Hej. Jest mi ktoś w stanie powiedzieć co to lub kto to mi tak szkodzi w polu?
Co roku po sadzeniu dymki po paru dniach widywałem wyciągnięte pojedyncze cebulki i sądziłem, że to ptaki wyskubują. W tym roku położyłem włókninę, aby tego uniknąć i po ściągnięciu było jeszcze gorzej. Oto co zastałem pod włókniną. W zasadzie 80% cebulek było wyciągnięte. https://postimg.cc/Hj8Nst0C
Brak uszkodzeń cebulek i śladów zostawianych przez szkodniki świadczy o tym że, najprawdopodobniej cebulki w lekkiej ziemi były za płytko sadzone i zostały niechcący wyrwane przy ściąganiu włókniny. Mogły też wypłynąć po ulewnym deszczu.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Dwie opcje nad którymi się zastanawiam:
1) ptaki (jakieś ptaszory, zakładam że sroki, wyciągają mi regularnie etykiety z donic z drzewkami)
2) mocno rosnące korzenie i zbyt słabe dociśnięcie roślin po posadzeniu wypycha cebulki z gleby.
U mnie na pewno nie jest to włóknina, pierwsze wypchnięte cebulki pojawiły się wczesną zimą, jeszcze przed mrozami i przed przykryciem włókniną. Przed grzebiącymi (bażanty, koty) były przykryte siatką przeciwko kretom.
1) ptaki (jakieś ptaszory, zakładam że sroki, wyciągają mi regularnie etykiety z donic z drzewkami)
2) mocno rosnące korzenie i zbyt słabe dociśnięcie roślin po posadzeniu wypycha cebulki z gleby.
U mnie na pewno nie jest to włóknina, pierwsze wypchnięte cebulki pojawiły się wczesną zimą, jeszcze przed mrozami i przed przykryciem włókniną. Przed grzebiącymi (bażanty, koty) były przykryte siatką przeciwko kretom.
Pozdrawiam,
J
J
Sroki i wrony zostawiają ślad po dziobnięciu.
Cebulki dymki są lekkie. Jakiś czas po posadzeniu nie są zakotwiczone korzonkami.
Gdy podczas sadzenia są słabo obciskane ziemią po wetknięciu, mogą być wypłukane z lekkiej gleby przez rzęsisty deszcz.
Do potwierdzenia tej tezy na terenie z małym spadkiem wystarczy sprawdzić czy więcej wypłukanych cebulek jest niżej.
Cebulki dymki są lekkie. Jakiś czas po posadzeniu nie są zakotwiczone korzonkami.
Gdy podczas sadzenia są słabo obciskane ziemią po wetknięciu, mogą być wypłukane z lekkiej gleby przez rzęsisty deszcz.
Do potwierdzenia tej tezy na terenie z małym spadkiem wystarczy sprawdzić czy więcej wypłukanych cebulek jest niżej.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Znalazłam na cebuli ozimej dwie z pąkami kwiatowymi .
Co im mogło zaszkodzić - susza , upały , ostatnie duże ochłodzenie ?
W ubiegłym roku nie pamiętam by był taki problem .
Co im mogło zaszkodzić - susza , upały , ostatnie duże ochłodzenie ?
W ubiegłym roku nie pamiętam by był taki problem .