Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
wiktoria.g
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sty 2009, o 22:52

Witam wszystkich :)

Post »

Bardzo proszę o pomoc.
Z moim beniaminkiem dzieje się coś dziwnego. pojawiły się na nim białe kropki o woskowej strukturze (łatwe do usunięcia) zarówno na górze jak i spodzie listków. niektóre z listków - niekoniecznie te z białymi kropkami żółkną i opadają (około 4-5 listków dziennie). jednocześnie wypuszcza dużo nowych listków, które jednak czasem zanim dobrze sie rozwiną zdążają już opaść. one też pokrywają się kropkami. zamieszczam kilka zdjęć żeby pokazać nieszczęsne listki i z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam w. Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wełnowiec wszystkie liście do umycia wodą z denaturatem 1:1 a następnie oprysk Actellic 500 EC w dawce 0,1% (1ml środka w 1 l wody) :D
yadhira
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2008, o 15:33

Plamy na fokusie

Post »

Z mojego fikusa już niewiele zostało i z każdym dniem jest coraz gorzej. Stoi w pokoju z nawilżaczem - wilgotność 55-60% a liście dostają plam i spadają. Pryskałam Topsinem i nic. Pomocy!!! Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Jak z podlewaniem? to bardzo istotne, stawiam na to że dostaje za dużo wody. Daj zdjęcie całej rośliny i widoku na doniczkę z ziemią. :wink:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja miałam pstrolistnego fikusa chyba ponad dziesięć lat, stał w słabo ogrzewanej sypialni (okno od wschodu)i co roku w zimie zrzucał liście z takimi jakby zaschniętymi plamami, nie jest to choroba grzybowa.Potem wiosną to się uspokajało(gdyby był grzyb to trwałoby przecież dalej), bo światła więcej i za rok powtarzało, ale w końcu dałam roślinę koleżance, która ma jasny, niewielki ogród zimowy, bo tam było z kolei za chłodno i ziemia długo mu nie przesychała, a to tez szkodliwe(no i przeprowadzka, której te rośliny nie znoszą). Ona go jednak w końcu wyrzuciła, bo zezłościło ją wieczne zbieranie liści.Bardzo oszczędnie należy go podlewać i musi mieć bardzo jasne stanowisko, jaśniejsze niż zielony, ponieważ w jego liściach jest mało chlorofilu, który w połączeniu ze światłem powoduje fotosyntezę.Powiem krótko - to roślina moim daniem tylko i wyłącznie do oranżerii, gdzie jest b. dużo światła.Chcąc ją utrzymać w domu trzeba ją doświetlać, albo godzić się z kilkumiesięcznym zrzucaniem liści :?
yadhira
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2008, o 15:33

Post »

Do zdjęcia musiałam go wystawić, normalnie stoi 1 m od zachodniego balkonu, firanki cały czas odsłonięte. Obrazek
x-C-j
---

Post »

No jasne, rośnie w zbyt torfowej ziemi, która od góry przesycha w dole jest nadal mokra a Ty zapewne podlewasz bo sucho w rezultacie zalewając roślinę, poczytaj w dziale Encyklopedia Roślin doniczkowych w tej sekcji o wymaganiach dla fikusa, przesadź go w prawidłową ziemię usuwając jednocześnie nadmiar ziemi którą ma obecnie i zgniłych, uszkodzonych korzeni, po przesadzeniu nie podlewaj wodą tylko na podstawek wlej 300 ml czystego biohumusu bez rozrabiania go z wodą i w marcu przypomnij się z aktualnym zdjęciem to go przytniemy by pobudzić go ro krzewienia i rozwoju. Podlewanie po około 6 dniach od przesadzenia i małymi dawkami. Korzenie muszą zacząć asymilować wodę. :wink:
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie!
Ja mam znowu troszke odmienna historie z moim Beniaminem. Rosnie zdrowo juz ponad 3 lata, ma (tak jak ja) 170cm :D
Zabezpieczam zawsze na zime dol donicy, bo wyczytalam, ze roslina ta nie lubi miec "zimnych stop". Jednak z powodu braku miejsca w moim mieszkanku stal kolo okna "przytulony" troche do sciany i wlasnie w tym miejscu zgubil liscie i razem z nimi galazki :(
Wygospodarowalam na jesien specjalnie dla niego wiecej miejsca. Pojawilo sie wiecej lisci ale w tym miejscu gdzie "wylysial" jest nadal pusto. Jak myslicie- czy jest nadzieja na wypuszczenie nowych galazek w tym miejscu?
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
x-C-j
---

Post »

Można poprzez odpowiednie cięcie wyprowadzić tam gdzie jest łyso nowe gałązki ale jeśli te co są łyse są suche trzeba troszkę popracować nad formowaniem gałęzi, by zazielenić go tam ponownie. :D
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sty 2009, o 11:21

Post »

No i chyba jeszcze ważne jest, by nie przestawiać Beniaminków, bo się potrafią obrazić na nowe miejsce i zrzucić liścia ;)
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No wlasnie z mojego doswiadczenia wiem, ze to im akurat nie szkodzi.Czytalam gdzies rowniez , ze przeciagi im nie szkodza i postawilam swojego (ale nie tego, ktorego opisuje wyzej) w "przeciagowym" miejscu i nie bylo problemu :lol:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sty 2009, o 11:21

Post »

Mój na razie stoi na uchylonym wieczorami oknie i chyba mu dobrze - dochodzi do siebie powoli, po przejściach. Na razie zagęszczam go skubiąc listki. Chciałbym go przesadzić na wiosnę, nie wiem co to za ziemia, w której siedzi teraz - i co z jego korzeniami.
x-C-j
---

Post »

moni;) daj w marcu zdjęcia całej rośliny z tej łysej strony i z tej ulistnionej to pozaznaczam jak ciąć. Swoją drogą fikus beniamina nie lubi przestawiania, okręcania i przeciągów wszystko to jest opisane w naszej Encyklopedii doniczkowych . :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”