Truskawki - ściółkowanie
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ściółkowanie truskawek po skoszeniu a szara pleśń.
...dla pleśni lepiej będzie w ściółce ale dla gleby i dżdżownic tez lepiej w ściółce ....dylemat mam wciąż bo strasznie cierpię widząc odkrytą glebę ...
Też tak miałam, chociaż pleśni w moich młodych truskawkach nie było. U mnie wszystko wycięte, czyściutko, bez ściółki, ale podlewam i jest b. dobrze. Ściółkę położę przed zimą
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
Też tak zrobię, truskawki podlane gnojówką z pokrzyw za kilka tygodni same zacienią ziemię a ściółkę dostaną przed zimą, dzięki z konkret
pozdrawiam - czekając na kilka jesiennych truskawek którymi mnie w zeszłym roku obdarowały moje krzaczki.
Darek
pozdrawiam - czekając na kilka jesiennych truskawek którymi mnie w zeszłym roku obdarowały moje krzaczki.
Darek
Re: Truskawki - ściółkowanie folią
Wiosną tego roku posadziłam truskawki , dzisiaj je opyliłam i medytuje co by rzędy wyłożyć słomą aby nowe chwasty do zimy nie wyrosły . Przed wyłożeniem słomą mam zamiar podsypać azofoską . Dobrze medytuję , czy tę słomę dać dopiero na wiosnę , poradzcie
A ja mam pytanie dot. uprawy truskawki. Mamy truskawki chyba 3 rok i tego roku owoców było najmniej - prawie wcale. Co zrobić żeby w przyszłym roku owocowały? Ściąć te truskawki? Kosiarką po prostu? A co z wąsami zrobić? Obciąć i posadzić w innym miejscu? Czy posadzić pomiędzy tymi starymi krzakami? Na zimę jakoś zabezpieczać je?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic nie piszesz w jakich warunkach rosną te truskawki, nie ma pewności, ze są rzeczywiście 3-letnie - może starsze? Trzyletnie truskawki powinny dać największy plon bo krzaki powinny być dorodne.Iwkala pisze:... Mamy truskawki chyba 3 rok i tego roku owoców było najmniej - prawie wcale....
Nie dosadza się truskawek na to samo miejsce, tylko wybiera nowe miejsce, w którym kilka lat już truskawki nie rosły, odpowiednio przygotowuje ziemię i sadzi sadzonki uzyskane z roślin jednorocznych, nie starszych. O tym jak przygotować ziemię znajdziesz w wątkach o truskawkach.
Tak dla pokazania jak powinny wyglądać krzaki w poszczególnych latach moje truskawki (od lewej jednoroczne, dwuletnie, trzyletnie):
Wszystkie rządki rosną w tej samej odległości od siebie 75 cm więc widać różnice w wielkości krzaków (odczuwam, ze odległość jest zbyt mała bo między rządki trzyletnie nie dałam rady wejść podczas zbierania owoców)
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- avariel
- 50p
- Od: 20 maja 2011, o 22:44
- Kontakt:
ja w tym roku próbuję słomy...majs pisze:aguskac
Witaj .
Jak widzę ciężko jest przekonać ludzi do unikania stosowania siania, kory i innych wynalazków.
Za pomysł z workami
sama nazwa angielska truskawki to straw(=słoma)berry(jagoda) - więc to słomiana jagoda jest!
- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ściółkuje ktoś może truskawki igliwiem z sosny?
Truskawki- agrotkanina czy ściółka naturalna?
Witam,
Posiadam przygotowany mały grunt na posadzenie około 30 sadzonek truskawek (3mx1,5m) Sadzonki frigo; polka, kent, dukat.
Chciałbym się Was zapytać o najlepszy sposób ściółkowania. Czy użyć naturalnej ściółki np. słomy czy lepszym pomysłem będzie agrotkanina, a na nią np. posypanie słomą, korą bądź inną ściółką, jedynie pod estetykę.
Posiadam przygotowany mały grunt na posadzenie około 30 sadzonek truskawek (3mx1,5m) Sadzonki frigo; polka, kent, dukat.
Chciałbym się Was zapytać o najlepszy sposób ściółkowania. Czy użyć naturalnej ściółki np. słomy czy lepszym pomysłem będzie agrotkanina, a na nią np. posypanie słomą, korą bądź inną ściółką, jedynie pod estetykę.
Re: Truskawki - ściółkowanie
Agrotkanina tylko nie czarna.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2024, o 11:34
Re: Truskawki - cz.6
Hej! Mam słomę z zeszłego roku, która leżała w kostce pod wiatą i chciałam nią ściółkowac truskawki, ale jak się przyjrzałam to w środku kostki są źdźbła z nalotem. Nie wiem czy to grzyb czy pleśń. Podejrzewam, że nie powinnam jej użyć, ale wolę to potwierdzić. Czy ktoś może się wypowiedzieć? Czy ta słoma się nadaje? Czy wywalić i kupić świeżą?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja bym tę słomę przekompostowała w połączeniu ze ściętą trawą . Powienien wyjść
z tego dobry kompost .
Na ściółkę się nie nadaje .
z tego dobry kompost .
Na ściółkę się nie nadaje .
Słomę można zastąpić zbrązowiałym igliwiem sosnowym. Najbardziej nadaje się igliwie długości dłoni z sosen ozdobnych tkj Himalajskie iJefrryi.