Zioła w skrzynkach,donicach...
Re: zimowanie ziół na balkonie - da się?
Zioła takie jak np. bazylia, koperek, mięta, szczypiorek, majeranek, lubczyk, szałwia, rozmaryn
Lokalizacja taka, że temperatura poniżej -15st na pewno nie schodzi, nawet poniżej -10st ciężko zejść
Skoro np. bazylia nie przeżyje na zewnątrz zimą, to jedynym sposobem utrzymania jej jest położenie w pomieszczeniu? Albo wysiać nową w wiosnę?
Lokalizacja taka, że temperatura poniżej -15st na pewno nie schodzi, nawet poniżej -10st ciężko zejść
Skoro np. bazylia nie przeżyje na zewnątrz zimą, to jedynym sposobem utrzymania jej jest położenie w pomieszczeniu? Albo wysiać nową w wiosnę?
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bazylia - jest krótkowieczna i lepiej na wiosnę nową wysiać. Nie przeżyje nawet małych mrozów na zewnątrz.
Koperek - j.w.,
Mięta, szczypiorek, lubczyk, szałwia - to są byliny i powinny bez problemu przezimować, chociaż szałwia lekarska jest ciut delikatniejsza i dużych mrozów nie przeżyje.
Majeranek - nie wiem, u mnie nie przetrwał ostatniej zimy na balkonie, a mrozy były -12 st. C.
Rozmaryn - to krzew z rejonu Morza Śródziemnego i lepiej przestawić go do chłodnego, jasnego pomieszczenie, bo nie przeżyje większych mrozów. Niewielkie mrozy powinien przeżyć.
Koperek - j.w.,
Mięta, szczypiorek, lubczyk, szałwia - to są byliny i powinny bez problemu przezimować, chociaż szałwia lekarska jest ciut delikatniejsza i dużych mrozów nie przeżyje.
Majeranek - nie wiem, u mnie nie przetrwał ostatniej zimy na balkonie, a mrozy były -12 st. C.
Rozmaryn - to krzew z rejonu Morza Śródziemnego i lepiej przestawić go do chłodnego, jasnego pomieszczenie, bo nie przeżyje większych mrozów. Niewielkie mrozy powinien przeżyć.
Dziękuję.
A co ze sposobem styropian + agrowłóknina? Dałoby to coś?
A co ze sposobem styropian + agrowłóknina? Dałoby to coś?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Re: Zioła w skrzynkach,donicach...
Styropian + agrowłóknina to słaba ochrona przed mrozem. Prędzej, czy później temperatura wewnątrz takiego pakunku dorówna tej na balkonie. Będzie to ochrona tylko przed wiatrem, a dodatkowo brak przepływu powierza wokół rośliny może spowodować inne problemy.
Jak jest duży balkon to można w nim i zimą przetrzymać wiele rzeczy. Gorzej jak ma się taki jak ja w domu, czyli mikroskopijny. Wtedy hodowanie w donicach jest bardzo trudne.
Na działce bazylia jest ogromna w ziemi, w domu w doniczkach zawsze mi marnieje.
Na działce bazylia jest ogromna w ziemi, w domu w doniczkach zawsze mi marnieje.
Pozdrawiam Sandra. Regulamin zaprasza....
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Szałwia lekarska czasem przerwa zimę, a czasem nie. Mam ich kilka, czasem jedna wypadnie. Bazylia zabrana we wrześniu do domu -przezimuje Już drugi rok tak ją uprawiam.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam w skrzyni pod chmurką tymianek. Dziś się przydał do kaszanki z grilla. Bez okrywania jest dostępny cały rok.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Też mam tymianek " pod chmurką ". Nawet jeśli zima go trochę wymrozi, to na wiosnę odbija bez problemu.
Bazylię posadziłem luzem w ogródku. Bazylia z marketu. No cóż, krzak wyrósł nad podziw, ale liściami można było buty zelować. Wcale nie przesadzam, twarde jak skóra. Dobrze że nie przepadam za bazylią.
Oregano, można powiedzieć, stało się już chwastem pospolitym. To samo rozmaite mięty.
W doniczkach trzymam majeranek i papryki. Nie mają szans na przetrwanie przymrozków.
Bazylię posadziłem luzem w ogródku. Bazylia z marketu. No cóż, krzak wyrósł nad podziw, ale liściami można było buty zelować. Wcale nie przesadzam, twarde jak skóra. Dobrze że nie przepadam za bazylią.
Oregano, można powiedzieć, stało się już chwastem pospolitym. To samo rozmaite mięty.
W doniczkach trzymam majeranek i papryki. Nie mają szans na przetrwanie przymrozków.