Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Też mi się podoba .
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Całkiem przyjemna roślina. Jeśli się nie mylę, powinna dojrzeć do czerwonego owocu w F1 (czerwony jest zawsze dominujący), chyba że jalapeno nie było w 100% czyste i miało jakieś recesywne cechy odpowiedzialne za inny kolor owocu ;].
Macie może konkretny cel, selekcja specyficznych cech w pokoleniu F2 czy "co wyjdzie w praniu"?
Macie może konkretny cel, selekcja specyficznych cech w pokoleniu F2 czy "co wyjdzie w praniu"?
Pozdrawiam, Aleksander
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Krzyżowanie było na próbę rodzicami byli Jalapeno x Oda. Najlepsze selekcje wychodzą w praniu. Jalapeno jak dla mnie ma za dużo ognia
Tutaj pan miał odwrotną krzyżówkę Odę zapyliły pszczoły ostrą papryką w F2 miał ciekawe rozszczepienia.
https://www.youtube.com/watch?v=MqU5gWt4HVs
Tutaj pan miał odwrotną krzyżówkę Odę zapyliły pszczoły ostrą papryką w F2 miał ciekawe rozszczepienia.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam marynowanych Jalapeno, jeszcze ze 25 słoików litrowych jako dodatek do tostów, kanapek i pizzy - są zajebiste. Teraz poszedłem w Carolinę Reaper zupełnie w innych celach. Ale jalapeno to na śniadanie do kanapki można zjeść, gdzieś tam poczujesz ostrość i za 10 sek. wracasz do żywych.
Papryki i pomidory schowałem na noc bo u mnie teraz jest 6,6*C szkoda stracić sadzonki, nad ranem może być 1 albo -1*C wolę przetrzymać w domu.
- moritius
Mhm, czyli eksperyment, coś jak moja Tabasco x Bishop's Crown (to Tabasco szemrane trochę, nie pasuje do wzorca jeśli chodzi o kształt owoców i wzór dojrzewania; obstawiam, że to jednak będzie Piri-piri, bo posadzone koło siebie nie różniły się praktycznie niczym). Pokażę ją kiedyś, jeśli zabierze się do życia, bo na razie to mizerota (swoją drogą, niezbyt łatwa krzyżówka, C. frutescens x baccatum, z około 50 nasion w owocu tylko 2 nadawały się do wysiewu, reszta martwa; jakby ktoś był ciekawy podobnej krzyżówki, frutescens z baccatum, ChilliChump na youtube próbuje wyhodować coś podobnego, Piri-piri x Lemon Drop).
Wracając do Jalapeno x Oda, osobiście selekcjonowałbym po kątem rozmiaru owocu i smaku. A jeśli chodzi o zawartość kapsaicyny, z tego co pamiętam z artykułu badawczego, w F2 powinna pojawić się cała gama roślin, od całkiem łagodnych do zbliżonych ostrością do jalapeno.
A to już gusta i guściki, w moim przypadku jalapeno to jest przekąska, nawet nie bardzo czuję, żeby jakoś tam ostra była . Piri-piri używam do wszystkiego, Habanero i Fatalii dosyć często jak chcę coś mocniej doprawić. Dopiero 'Carolina Reaper' dała mi rady, nie byłem przygotowany na coś takiego. Większość tych ostrych (Piri-piri i ostrzejsze) idzie do słoja i się kiszą na sos.Jalapeno jak dla mnie ma za dużo ognia
Kanał mi nie obcy, oglądałem parę filmów o tych krzyżówkach papryk. Generalnie kierunek krzyżowania nie powinien mieć znaczenia w przypadku krzyżowania odmian tego samego gatunku, zabawa zaczyna się dopiero jak próbujesz międzygatunkowo (i tak np. unika się C. chinense [czyli np. Habanero dla tych nie do końca w temacie ] jako matki z powodu większej szansy wystąpienia np. karłowatości, co raczej nie przytrafia się gdy C. chinense jest dawcą pyłku). F2 to jest zawsze ciekawa loteria, w teorii ile by nie posiać nasion, każda roślina będzie troszkę inna.Tutaj pan miał odwrotną krzyżówkę Odę zapyliły pszczoły ostrą papryką w F2 miał ciekawe rozszczepienia.
Wspomniałem wcześniej moją Tabasco x Bishop's Crown, poza tą jedną mam jeszcze, a raczej miałem, parę innych rzeczy - coś im zaszkodziło, a nie mam pojęcia co, i prawie cały pierwszy wysiew poszedł się tentegować. Zostały w sumie tylko dwie mizeroty TxBC i jedna Jalapeno x Not Pink Tiger (też mizerota). Posiałem jeszcze raz, trochę późno, bo początkiem maja, jak coś z nich wyjdzie to pokażę. Może się doczekam owoców w listopadzie . Jeśli nie, to przezimuję, może na wiosnę. W sumie jest tam tego jeszcze cztery różne, z czego w sumie trzy to priorytet, (szemrane) Tabasco x Fatalii White, Carolina Reaper x Not Pink Tiger, Fatalii White x Not Pink Tiger. Z tych mało ważnych są Tabasco x Jalapeno, JxNPT i TxBC, które pyliłem z czystej ciekawości czy coś w ogóle wyjdzie. Jeśli wyrosną i nic im tym razem nie zaszkodzi to pokażę - wszystko co krzyżowane z NPT daje całkiem ciekawy efekt, fiolet na pędach i liściach jest cechą dominującą, także całkiem ozdobne roślinki z tego wychodzą .
Pozdrawiam, Aleksander
-
Dwa lata temu pokonało mnie Del Piquillo a ona podobno słodka chili.
Na nasiona Pkam1 można jeszcze zapolować na przyszłorocznym AWN Może dało by się coś z tego mieszańca wyselekcjonować coś słodkiego, fioletowego, ale z wyraźnym aromatem papryki jaki ma Jalapeno, ale wczesnym jak Oda
Swoją drogą teraz przysła mi na myśl kolejna krzyżówka Chilhuacle negro x Oda co by poprawić grubość ścianki w tej pierwszej
Druga, którą wymyśliłem to Wild brazil(C.chinense) x Chilhuacle negro jest sens krzyżować, żeby zobaczyć co ciekawego wyjdzie?
Gdzieś widziałem artykuł, że nie wszystkie gatunki papryk mogą się krzyżować.
Na nasiona Pkam1 można jeszcze zapolować na przyszłorocznym AWN Może dało by się coś z tego mieszańca wyselekcjonować coś słodkiego, fioletowego, ale z wyraźnym aromatem papryki jaki ma Jalapeno, ale wczesnym jak Oda
Swoją drogą teraz przysła mi na myśl kolejna krzyżówka Chilhuacle negro x Oda co by poprawić grubość ścianki w tej pierwszej
Druga, którą wymyśliłem to Wild brazil(C.chinense) x Chilhuacle negro jest sens krzyżować, żeby zobaczyć co ciekawego wyjdzie?
Gdzieś widziałem artykuł, że nie wszystkie gatunki papryk mogą się krzyżować.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mnie interesowałaby krzyżówka Caroliny Reaper z czymś co dodałoby masy owocom, ale nie zabierając ostrości.
Sos z Caroliny i węgierek jest wspaniały.
Sos z Caroliny i węgierek jest wspaniały.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jacek , możesz podać przepis na sos . Nie uprawiam Caroliny , bo nie toleruję piekielnych
ostrości , ale np. z Furillą byłby dobry ?
ostrości , ale np. z Furillą byłby dobry ?
-
Te wszystkie najostrzejsze odmiany to wszystko C. chinense?
- moritius
C. chinense albo hybrydy międzygatunkowe - Bhut (Naga) Jolokia czyli stary dobry Ghost to potwierdzona przez badania genetyczne krzyżówka pomiędzy C. frutescens i C. chinense. Generalnie duża ilość superhotów to krzyżówki z Ghostem, także w teorii raczej nie powinny być oznaczane nazwą gatunkową, ale w sumie kto by się tym przejmował, przyjmuje się, że to chinense .
Pozdrawiam, Aleksander
-
Dziękuję, za rzeczowe wyjaśnienie
Czy często zdarza się u mieszańców C. annuum x C. chinense brak nasion?
https://www.youtube.com/watch?v=lfzX5lHr0JM
Czy często zdarza się u mieszańców C. annuum x C. chinense brak nasion?
https://www.youtube.com/watch?v=lfzX5lHr0JM