Trawniki na wiosnę...

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Porady dot.pielęgnacji, regeneracji trawnika, walki z mchem,pędrakami, itp. znajdują się w trzech różnych wątkach.Warto poczytać je wszystkie, stanowią bowiem w sumie niezłe kompendium i zawierają masę sprawdzonych metod :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
gosia m.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2006, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Z czym zmieszać ziemie aby ją użyźnić (pod trawę)?

Post »

Moje pytanie brzmi jak w tytule. Skoro wzięłam się już za częściowe przekopywanie ogrodu (w walce z chwastami) zastanawiam się nad jej zmieszaniem tylko z czym? Ehhhh jak niedobrze być początkującą Pozdrawiam słonecznie.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ziemię pod trawnik możesz nawieźć obornikiem, kompostem lub podsypać specjalnym nawozem do trawy.
Oczywiście obornik i kompost wtedy, gdy będziesz teren przed wysianiem trawy przekopywać. Przeczytaj podane w tym temacie linki.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Jeszcze nigdy tak sie nie narobiłam, przecież to nakłuwanie widłami to jakieś nieporozumienie ....Mało zawału nie dostałam, po 30 m miałam dość jeszcze 10 i bym padła.to dobre jak sie ma 10-20m trawy a nie 500.Dam sobie spokój, chyba że podpowiem męzowi jaki ma mi prezent kupić na imieniny ;:215
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

No, Grażynko, przy 500 m. trawnika to nakłuwanie widłami jest...mało efektywne , a czasochłonne na pewno. Ale pomyśl , ile spaliłaś kalorii ! Czyli są i plusy :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już lepiej założyć buty z kolcami. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ewelino kalori to może straciłam ,ale jak przyjechałam do domu to sobie odbiłam - w końcu mi sie należało Obrazek
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Buty z kolcami są fajne, chodzi się w nich całkiem lekko, jak w zimie po głębokim śniegu. Ja chodzę w "kolcach" po tym jak mój M zrobi wertykulację, nie mamy wertykularora mechanicznego i trochę się trzeba naszarpać. Nasz trawnik ma ok. 300m i przy trawie sportowej o grubej i po zimie sfilcowanej darni jest się przy czym spocić. To nasz pierwszy sezon z trawnikiem, wiosną ubiegłego roku dopiero wschodził po zimie (siew jesienny). Zastanawiam się czy juz nawozić trawnik, czy jak podrośnie trochę trawa to skosić i dopiero nawóz. Słyszałam dwie opinie i czy to w ogóle takie ważne, kiedy pierwszy raz nawozi się trawnik po zimie?
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Wznawiam temat :)
Zabieram się wygrabianie mojego trawnika (jedyne 1000m2) ufff...
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie grabie są najlepsze do wygrabiania trawy, najlepiej z podaniem dobrej firmy, żebym w przyszłym roku nie musiała kupować nowych. Dodam, że niestety mam dużo placów, które zamiast trawą są porośniete mchem i jak na razie nie widzę efektów wapnowania. Chciałabym także po wygrabieniu dosiać trawę, ale nie wiem kiedy i jakiej firmy, podobno powinno się kupić dobrej jakości nasiona, ale nie wiem co to znaczy.

Pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każde grabie druciane są dobre do wygrabiania mchu z trawnika.
Pozdrawiam Andrzej.
ozim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2008, o 14:11

Trawnik - kiedy rozpocząć prace wiosenne

Post »

Witam wszystkich.
Z tego względu że jest to moja pierwsza wiosna z trawnikiem chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych koleżanek, kolegów kiedy rozpocząć prace nad trawnikiem, w jakiej kolejności, kiedy nawozić. Najpierw areacja, wertykulacja potem nawóz a może odwrotnie.
Mam też pytanie jak naprawić trochę zadeptany przez mojego bernardyna trawnik. Czy można dosiać czy trzeba od nowa zakładać trawnik w uszkodzonych miejscach.
Pozdrawiam
ozim
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Na własnym trawniku zastosowałbym taką kolejność:

wygrabianie filcu
areacja
nawożenie
oprysk na dwuliścienne
koszenie

Wygrabianie zacząłbym już, jeśli tylko pogoda pozwoli. Z nawożeniem azotowym postarałbym się wyrobić do końca marca. Oprysk na dwuliścienne wtedy, jak rozwiną dobrze liście. I koszenie jakiś tydzień po oprysku.
Ale każdy ma swój trawnik...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

A ja na własnym trawniku ,gdy tylko zginie śnieg i ziemia trochę obeschnie, jako pierwszą czynność wykonuję nawożenie, nawozami wieloskładnikowymi , typu polifoska oraz uzupełnienie z nawozów azotowych. Następną czynnością jest koszenie trawnika , następuje ono w kwietniu, bezpośrednio po koszeniu dokonuję wertykulacji trawnika za pomocą areatora-wertykulatora z nożami na wałku( areację wykonuję po ostatnim koszeniu jesienią i niewiele po zimie jest sfilcowanej trawy)

W maju , w 4-5 dni po pierwszym koszeniu dokonuję punktowego oprysku trawnika przeciwko chwastom( po około 2 tygodniach ponawiam oprysk przeoczonych chwastów tzw. "mijaków"), ponownie koszę po 3-4 dniach od oprysku.

W końcówce czerwca daję drug dawkę nawozów wieloskładnikowych ( oraz tym razem niewielkich ilości azotowych, jako uzupełnienie). O ostatniej czynności wspomniałem już, a jest to areacja za pomocą wałka ze szpilkami.

Poza podanymi wyżej czynnościami , jeszcze tylko koszę, koszę i jeszcze raz koszę, tak 22- 25 razy w sezonie.
Dosiewanie jest możliwe o każdej porze ,od maja do września, najlepiej taką samą mieszanką trawy jak na trawniku.

A jak wygląda mój trawnik zapraszam do mojego ogrodu z 2008 roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”