Trawniki na wiosnę...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2006, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z czym zmieszać ziemie aby ją użyźnić (pod trawę)?
Moje pytanie brzmi jak w tytule. Skoro wzięłam się już za częściowe przekopywanie ogrodu (w walce z chwastami) zastanawiam się nad jej zmieszaniem tylko z czym? Ehhhh jak niedobrze być początkującą Pozdrawiam słonecznie.
Jeszcze nigdy tak sie nie narobiłam, przecież to nakłuwanie widłami to jakieś nieporozumienie ....Mało zawału nie dostałam, po 30 m miałam dość jeszcze 10 i bym padła.to dobre jak sie ma 10-20m trawy a nie 500.Dam sobie spokój, chyba że podpowiem męzowi jaki ma mi prezent kupić na imieniny
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Buty z kolcami są fajne, chodzi się w nich całkiem lekko, jak w zimie po głębokim śniegu. Ja chodzę w "kolcach" po tym jak mój M zrobi wertykulację, nie mamy wertykularora mechanicznego i trochę się trzeba naszarpać. Nasz trawnik ma ok. 300m i przy trawie sportowej o grubej i po zimie sfilcowanej darni jest się przy czym spocić. To nasz pierwszy sezon z trawnikiem, wiosną ubiegłego roku dopiero wschodził po zimie (siew jesienny). Zastanawiam się czy juz nawozić trawnik, czy jak podrośnie trochę trawa to skosić i dopiero nawóz. Słyszałam dwie opinie i czy to w ogóle takie ważne, kiedy pierwszy raz nawozi się trawnik po zimie?
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
Wznawiam temat
Zabieram się wygrabianie mojego trawnika (jedyne 1000m2) ufff...
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie grabie są najlepsze do wygrabiania trawy, najlepiej z podaniem dobrej firmy, żebym w przyszłym roku nie musiała kupować nowych. Dodam, że niestety mam dużo placów, które zamiast trawą są porośniete mchem i jak na razie nie widzę efektów wapnowania. Chciałabym także po wygrabieniu dosiać trawę, ale nie wiem kiedy i jakiej firmy, podobno powinno się kupić dobrej jakości nasiona, ale nie wiem co to znaczy.
Pozdrawiam
Magda
Zabieram się wygrabianie mojego trawnika (jedyne 1000m2) ufff...
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie grabie są najlepsze do wygrabiania trawy, najlepiej z podaniem dobrej firmy, żebym w przyszłym roku nie musiała kupować nowych. Dodam, że niestety mam dużo placów, które zamiast trawą są porośniete mchem i jak na razie nie widzę efektów wapnowania. Chciałabym także po wygrabieniu dosiać trawę, ale nie wiem kiedy i jakiej firmy, podobno powinno się kupić dobrej jakości nasiona, ale nie wiem co to znaczy.
Pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Trawnik - kiedy rozpocząć prace wiosenne
Witam wszystkich.
Z tego względu że jest to moja pierwsza wiosna z trawnikiem chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych koleżanek, kolegów kiedy rozpocząć prace nad trawnikiem, w jakiej kolejności, kiedy nawozić. Najpierw areacja, wertykulacja potem nawóz a może odwrotnie.
Mam też pytanie jak naprawić trochę zadeptany przez mojego bernardyna trawnik. Czy można dosiać czy trzeba od nowa zakładać trawnik w uszkodzonych miejscach.
Pozdrawiam
ozim
Z tego względu że jest to moja pierwsza wiosna z trawnikiem chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych koleżanek, kolegów kiedy rozpocząć prace nad trawnikiem, w jakiej kolejności, kiedy nawozić. Najpierw areacja, wertykulacja potem nawóz a może odwrotnie.
Mam też pytanie jak naprawić trochę zadeptany przez mojego bernardyna trawnik. Czy można dosiać czy trzeba od nowa zakładać trawnik w uszkodzonych miejscach.
Pozdrawiam
ozim
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Na własnym trawniku zastosowałbym taką kolejność:
wygrabianie filcu
areacja
nawożenie
oprysk na dwuliścienne
koszenie
Wygrabianie zacząłbym już, jeśli tylko pogoda pozwoli. Z nawożeniem azotowym postarałbym się wyrobić do końca marca. Oprysk na dwuliścienne wtedy, jak rozwiną dobrze liście. I koszenie jakiś tydzień po oprysku.
Ale każdy ma swój trawnik...
wygrabianie filcu
areacja
nawożenie
oprysk na dwuliścienne
koszenie
Wygrabianie zacząłbym już, jeśli tylko pogoda pozwoli. Z nawożeniem azotowym postarałbym się wyrobić do końca marca. Oprysk na dwuliścienne wtedy, jak rozwiną dobrze liście. I koszenie jakiś tydzień po oprysku.
Ale każdy ma swój trawnik...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
A ja na własnym trawniku ,gdy tylko zginie śnieg i ziemia trochę obeschnie, jako pierwszą czynność wykonuję nawożenie, nawozami wieloskładnikowymi , typu polifoska oraz uzupełnienie z nawozów azotowych. Następną czynnością jest koszenie trawnika , następuje ono w kwietniu, bezpośrednio po koszeniu dokonuję wertykulacji trawnika za pomocą areatora-wertykulatora z nożami na wałku( areację wykonuję po ostatnim koszeniu jesienią i niewiele po zimie jest sfilcowanej trawy)
W maju , w 4-5 dni po pierwszym koszeniu dokonuję punktowego oprysku trawnika przeciwko chwastom( po około 2 tygodniach ponawiam oprysk przeoczonych chwastów tzw. "mijaków"), ponownie koszę po 3-4 dniach od oprysku.
W końcówce czerwca daję drug dawkę nawozów wieloskładnikowych ( oraz tym razem niewielkich ilości azotowych, jako uzupełnienie). O ostatniej czynności wspomniałem już, a jest to areacja za pomocą wałka ze szpilkami.
Poza podanymi wyżej czynnościami , jeszcze tylko koszę, koszę i jeszcze raz koszę, tak 22- 25 razy w sezonie.
Dosiewanie jest możliwe o każdej porze ,od maja do września, najlepiej taką samą mieszanką trawy jak na trawniku.
A jak wygląda mój trawnik zapraszam do mojego ogrodu z 2008 roku.
W maju , w 4-5 dni po pierwszym koszeniu dokonuję punktowego oprysku trawnika przeciwko chwastom( po około 2 tygodniach ponawiam oprysk przeoczonych chwastów tzw. "mijaków"), ponownie koszę po 3-4 dniach od oprysku.
W końcówce czerwca daję drug dawkę nawozów wieloskładnikowych ( oraz tym razem niewielkich ilości azotowych, jako uzupełnienie). O ostatniej czynności wspomniałem już, a jest to areacja za pomocą wałka ze szpilkami.
Poza podanymi wyżej czynnościami , jeszcze tylko koszę, koszę i jeszcze raz koszę, tak 22- 25 razy w sezonie.
Dosiewanie jest możliwe o każdej porze ,od maja do września, najlepiej taką samą mieszanką trawy jak na trawniku.
A jak wygląda mój trawnik zapraszam do mojego ogrodu z 2008 roku.