Róże u Doroty - angielskie piękności w moim ogrodzie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty - angielskie piękności w moim ogrodzie

Post »

Super Dorotka że wróciłaś; wywołałam cię :tan
Niesamowite ileż już pięknych kwitnień u ciebie :shock:
U mnie tylko Rose de Recht i jakaś NN oraz rugosa dopiero zakwitły ale już i tak piękny aromat sie unosi i motywuje do dalszej pracy.
Dużo zdrówka oraz dalszych tak cudownych kwitnień!! No i podlewania z góry!!! ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kamil711 +-
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sie 2021, o 09:02

Post »

Witam,mam takie same doświadczenia z różanymi krzewami w tym roku jak Ty,Dorotko.Od wczesnej wiosny ciągle skracam przemarznięte pędy.Jeszcze teraz,gdy nowe pędy są już dość duże,wycinam te,które zmarzły w kwietniu.U mnie kwitnie tylko Goldelsee,ale ona rośnie w doniczce i zimę spędziła w garażu.Mszyce jakoś niespecjalnie dokuczają moim różom ,za to wciornastki -owszem.Twoja Lady of Shalott taka piękna,a moja ma dopiero malutkie pączki. Wszystkie krzewy są raczej marne.Już dwa razy podlewałam je 'końskim złotkiem',ale coś jest z nimi nie tak ;:174 Tracę zapał do ich uprawy.Marna ze mnie różana ogrodniczka.Pocieszam się,że wieczornik damski i orlaje ładnie zakwitły.Czekam ,Dorotko,na fotki z Twojego ogrodu,będę się cieszyła na widok Twojego buszu różanego :wit Gosia
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dorotko :wit
Cieszę się niezmiernie, że jesteś na forum. Wszystko, co piszesz o różach, to jakbym widziała swój ogród. Niektóre przetrwały bez uszczerbku, a inne docinam non stop. Dziś też kolejne pędy. Myślę, że przymrozki kwietniowe dodatkowo załatwiły nam róże. Jak napisałaś, pędy czernieją w środku lub od dołu i już nawet z liściami zamierają. Tak jak u Ciebie Bring Me Sunshine rozrosła się pięknie i będzie miała trochę kwiecia. Elizabeth żyje, ale na razie marniutka. Chyba ta odmiana bardziej delikatna. Może jak się dobrze ukorzeni, to będzie z niej pożytek. Co prawda zaczęła wypuszczać grubszy pęd, ale bruzdownica go załatwiła. Zresztą bruzdownica ogólnie szaleje. Każdy nowy pęd, co wypuszcza jakaś róża, zaraz zwisa. Nie cierpię jej najbardziej że wszystkich szkodników ;:134
Ja róż nie pryskam i mszyce zbieram ręcznie. Z ramblerow i pnących widziałam, że zbierają ptaszki. Jest w tym roku więcej niż zwykle i co gorsza nie widać jeszcze biedronek. One zawsze robiły robotę za mnie.
Angielki i u mnie już otwierają główki. Chyba ze 3 tygodnie wcześniej niż zwykle. Najszybciej Olivia Rose, Gertrude Jekyll , Lady of Shallot, Winchester Cathedral, Sharifa Asma. Mam wrażenie, że niektore kwiaty są mniejsze. Chyba susza robi swoje. Deszczu niestety brak, a beczki na wodę dalej puste. Inne angielki czekają w blokach startowych a inne pnące też zaczynają.
Ja też skusiłam się na 2 nowe różyczki w donicach. ;:14 Dokupiłam Geoffa Hamiltona i skusiłam się wreszcie na Eden Rose. Kwiat faktycznie ma olbrzymi i piękny. Dostała już reprezentacyjną miejscówkę. Mam nadzieję, że nie będę nią zawiedziona.
Dorotko, życzę tobie zdrówka, a nam wszystkim, żeby nasza ciężka praca przy różach nie poszła na marne i żeby omijały nas wszelakie plagi, a deszczyk się zlitował i mocniej popadał, bo z konewkami ciężko nadążyć. ;:168 ;:196
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko miło, że już wszystko ze zdrowiem się wyprostowało. ;:168 Zaglądamy i doczekaliśmy się. ;:215
Zdjęcia róż jak zawsze perfekcyjne. ;:138 Desdemona w uroczym towarzystwie. Eglantyne cudna, jednak bledziuchy mnie nęcą. ;:oj Orlaja świetnie chyba komponuje się z różami. Muszę jej założyć wątek, bo coraz jej więcej w ogrodach. :D
Cięcie chyba u większości było w tej wiosny radykale i bez docinania się nie obeszło.
Mszyce rzeczywiście w tym roku to plaga. Nie używam chemii, ale złamałam się i Mospilan poszedł w ruch, bo na młodych pędach kożuch mszyc na długości 10 centymetrów.
Spokojnej pracy w pięknym ogrodzie, trochę odpoczynku w weekend. ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie! :wit

Po tygodniu upałów w ogrodzie zrobił się busz. Wczoraj nareszcie porządnie popadało. Dzisiaj też polało z nieba :D Trochę deszcz wytarmosił różane kwiaty, ale nie szkodzi. Najważniejsze, że wszystkie rośliny dostały trochę wody. Większość róż w pełni kwitnienia… Nie do wiary, że w maju wszystko tak bujnie kwitnie ;:oj Takie obrazki, to zawsze były w połowie czerwca. Ciekawa jestem, czy w takim razie róże nie zaczną kwitnąć trzy razy w sezonie? Być może to już będzie normą, skoro tak nam się zmienia klimat, że pełnia lata jest w maju. Wczoraj zebrałam pierwsze cukinie i ogórki :) I to wszystko rośnie na świeżym powietrzu, w skrzyniach...
No, ale wracam do róż... Wczorajsze zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iga, cieszę się, że zmobilizowałaś mnie do odświeżenia wątku ;:196 Obiecuję, że zajrzę do Was wszystkich, moje drogie koleżanki! ;:167
Podlewanie z nieba było wczoraj i dzisiaj. Cieszy mnie to niesamowicie, bo u nas sytuacja była naprawdę bardzo zła. Teraz roślinki zadowolone, a my możemy trochę odsapnąć od latania z wężem.

Winchester Cathedral

Obrazek

Eglantyne

Obrazek

Gosiu-Kamil711, jak fajnie, że się odezwałaś ;:196
Z tego wniosek, że nie tylko u mnie róże tak marnie wyglądały po zimie. Docinałam kilka razy i jeszcze na kilku czekają mnie docinki. W tym roku po raz pierwszy od kilku lat nie dokarmiałam róż końskim złotkiem. Sypnęłam nawóz do róż. Teraz muszę kolejny raz zabrać się za odchwaszczanie, bo pomimo suszy, chwasty nie próżnują, tylko rozrastają się w niesamowitym tempie i kradną różom nie tylko pokarm, ale tak cenną teraz wodę :twisted:
Mam nadzieję Gosiu, że nie zniechęcisz się do róż. Nie ma co się poddawać – one na pewno odrosną i w miejsce usuniętych pędów, wypuszczą nowe, zdrowe i dorodne pędy. U mnie coraz większy busz i myślę, że te docinki wyjdą im na zdrowie.

Jude de Obscure

Obrazek

Port Sunlight

Obrazek

Gosiu- Misza, ;:196 cieszę się, że jeszcze ktoś o mnie pamiętał.
Potwierdza się to, co podejrzewałam, że nie potrzeba ciężkiej, mroźnej zimy, żeby mieć straty w różach. A pomimo to, byłam mocno zaskoczona, tym, że tak nisko trzeba było ciąć sporo z nich. U mnie bruzdownicy na szczęście nie znalazłam, ale inwazja mszyc była nie do opanowania. Też staram się unikać chemii, bo wszelkich bzyków, zapylaczy i motylków jest u nas dużo i nie chcę tego zniszczyć, ale przy 170 krzakach, po prostu nie dałam rady wszystkiego ściągać ręcznie i sięgnęłam po opryskiwacz. Z mszycami na razie mam spokój, za to pojawiła się plaga niszczylistki… No, tak, jak nie urok, to… :evil:
Moja Bring Me Sunshine zakwitła i kwiaty chociaż krzaczek malutki, to dzielnie starają się trzymać wyprostowane główki. Cudne ma kwiaty i śliczny kolorek. Teraz czekam na pierwszy kwiat Elizabeth. Na razie nie widziałam u niej jeszcze żadnego pączka, ale jestem dobrej myśli…
U mnie buchnęło kwieciem, zupełnie jak w pierwszej dekadzie czerwca. Rzeczywiście niektóre kwiaty są mniejsze niż zazwyczaj. Myślę, że to nie tylko susza, ale również ta pogodowa huśtawka miała wpływ na ich wielkość. Niektóre kwiaty były nawet zniekształcone i zupełnie nie przypominały typowego dla danej odmiany wypełnienia, wielkości, a nawet różniły się nieco kolorem.
Mam nadzieję, że z Eden Rose będziesz zadowolona. Kiedyś, pod wpływem forum skusiłam się na nią, ale…. Szczerze mówiąc, nie powaliła mnie na kolana. Pewnie zaraz posypią się gromy na moją głowę, ale piszę, o swoich odczuciach. Jeśli kogoś ta róża zachwyca, to się cieszę. Każdy ma swój gust i ja to szanuję.
Mam nadzieję Gosiu, że do Ciebie również dotarło chociaż trochę opadów z nieba. Tego nam życzę , bo woda to największy skarb, a niestety zaczyna jej coraz bardziej brakować i z roku na rok sytuacja się pogarsza. Cieszmy się zatem każdym, nawet, najmniejszym deszczykiem ;:168

Bring me Sunshine

Obrazek

Obrazek

Soniu, nawet nie wiesz jak ucieszyła mnie Twoja wizyta ;:196
Masz rację co do Orlayi. Ona z różami wygląda zjawiskowo ;:167 Dwa, albo trzy lata temu dostałam nasionka od jednej z forumowych koleżanek. Posiałam ją wprost do gruntu i jak na razie się zadomowiła, bo z roku, na rok jest jej więcej, co mnie bardzo cieszy. To bardzo wdzięczna roślinka i zupełnie niekłopotliwa.
Z mszycami to była walka. Też unikam chemii, ale tym razem po prostu musiałam po nią sięgnąć, bo jak pisałaś, na długości 10 cm, a nawet więcej potrafiły się przylepić i niszczyły młodziutkie pędy. Mam nadzieję, że już dadzą spokój i nie trzeba będzie powtarzać. Teraz za to szaleje niszczylistka, wyżerając w kwiatach paskudne dziury. Tę gangrenę wygniatam ręcznie.
Pozdrawiam Cię Sonieczko cieplutko i zajrzę do Ciebie, bo nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawa co słychać w twoim ogrodzie.

Darcey Bussel

Obrazek

Harlow Carr w towarzystwie Thomas a Becket

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Emily Bronte

Obrazek

Silas Marner

Obrazek

Crocus Rose

Obrazek

Sharifa Asma

Obrazek

Desdemona

Obrazek

Charles Darwin - cudny kwiat ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tradescant

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sister Elizabeth

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Misza123
100p
100p

Post »

U ciebie jak w bajkowym ogrodzie. Panny piękne i dorodne. Mimo, że były docinane, to tego po nich nie widać. Prezentują się super.
Mam wrażenie, że te docinane mimo wszystko nadrabiają zaległości i wychodzi im to na dobre.
U mnie dopiero wczoraj popadalo całe 5 minut i to grad z deszczem. Szkód wiele nie poczynił ale płatki róż, zwłaszcza angielek się osypaly. Na szczęście dziś dotarł deszczyk i drobny popaduje. Wreszcie ogród się i u mnie napije wody.
Co do Eden Rose to nie wiem czy będzie moją ulubienicą, ale muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona jej trwałością kwiatów. Pierwsze, co się rozwinęły 2 tygodnie temu trzymają się dzielnie. Austinki są przepiękne i moje ulubione, ale niestety kwiat nietrwały, zwłaszcza jak popada lub przypiecze słońce.
Dobrze mieć w ogrodzie róże różnych hodowców, bo w różnym czasie się rozwijają i dłużej cieszą oczy.
Generalnie rabatowki u mnie jeszcze śpią. Jedynie pastella już obsypana kwieciem.
W moim ogrodzie teraz prym wiodą ramlery. Lykkefund, moje bezkolcowe, ulubione monstrum kwitnie tysiącami kwiatów i roztacza niebianski, delikatny zapach. Juz wchodzi mi na dach domu. Co najlepsze w tych różach? Wabią tysiące pszczół i trzmieli. Słychać tylko bzyczenie zadowolonego towarzystwa. Wtóruje mu Ghislaine de Feligonde, ramblerka z tych mniejszych i delikatniejszych. Pozostałe co rosną w cieniu jeszcze nie wystartowały.
Moja Elizabeth jest jeszcze niziutka, ale jakieś pączki ma, więc jest szansa, że zobaczę w tym roku jaki ma kwiat. Bring Me Sunshine ładny krzaczek, ale jeszcze w pączkach. Już wypatruję z niecierpliwością kiedy pokaże kwiat.
Czekam niecierpliwie na newsy z twojego pięknego ogrodu. ;:196 ;:168
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwitną Ci te róże Dorotko po prostu fantastycznie. I to mimo docinania pędów. Co jedna to piękniejsza. A najważniejsze, że są zdrowe. Widać to po zieloniutkich, świeżych liściach. A te wszelkie pomarańczowe odmiany zachwyciły mnie najbardziej. Taka Jude de Obscure na przykład albo Bring me Sunshine. Klejnociki!
Ciekawy pokrój ma Tradescant. Wiotkie pędy, a jednak się trzymają do góry. Cały krzaczek raczej ażurowy, prawda?
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ile już zgromadziłaś róż?
Wyglądają przepieknie
Ten rok jest nietypowy.
Wszystko ruszyło wcześniej o jakieś 3 tygodnie. Róże już powoli przekwitają, zaczynają liliowce.
Jestem ciekawa co będzie kwitło w październiku?
Misza123
100p
100p

Post »

Bring Me Sunshine i u mnie zakwitła. Faktycznie kwiat i zapach cudny. Krzak, jak na młodziaka ładnie się rozrósł do 1m. Elizabeth też kwitła, ale w tym czasie bylam nieobeca i nic o niej nie mogę powiedzieć. Krzak zdecydowanie słabszy.
Mam nadzieję, że kłopoty zdrowotne masz już za sobą i niebawem pochwalisz się swoim ogrodem. Czekamy. ;:196
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko Bring Me Sunshine mam zamiar zamówić jesienią, oglądałam recenzje tej różyczki na kanałach i koniecznie muszę ją mieć :D
Może pokażesz kilka swoich modelek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”