Jabłoń ´Redlove Era´
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jabłoń ´Redlove Era´
Szwajcarska szkółka Lubera wypuściła kilka odmian jabłoni pod nazwą Red Love. Jest Era, Odysso, Loli Pop. Ten ostatni jest dosyć mały. Wszystkie można obejrzeć na ich stronie. Choć mają kilka cech wspólnych, czerwone kwiaty i młode liście dosyć mocno zabarwione na czerwono. Ogólnie te cechy dziedziczą po swoim dzikim przodku jabłoni niedzwieckiego.
To i owo opuncjowo Marcina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dobrze pamiętam jest też Circe .
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i w przypadku takich rzadkich odmian licencjonowanych trzeba brać pod uwagę jeszcze uczciwość sprzedawcy. Bo z płaceniem licencji u nas jest różnie. Mógł zapłacić, sprzedawać bez lub napisać, że jest to jabłoń w typie Red love a oferować coś innego np. Miczurinowską Weirouge (Red Moon). Na którą nie ma licencji, a jest bardzo podobna. Była wykorzystywana przez Bawarczyków w hodowli Baya marisa. Przypuszczalnie Lubera, też ją wykorzystał, tylko to już jest objęte tajemnicą handlową.
To i owo opuncjowo Marcina
Era i Odysso mają początkowo bardzo ciemne czerwone kwiaty, potem trochę jaśnieją. Podobna Baya Franconia ma kwiaty jaśniejsze różowe od początku. Zawiązki Odysso i Bayi w tym roku u mnie wszystkie opadły i smaku ich nie spróbuję, może za rok. Red Moon = Red standard = Krasny standard, owoce kwaśne, przerobowe.
Roman
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Z serii Redlove jest jeszcze odmiana Jedermann's. Podobno najsłodsza
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja na Erę nie narzekam , dla mnie wystarczająco słodka . Jedyna jej wada to , że owoce długo nie poleżą .