Śliwa - cięcie
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - cięcie
W sensie, że nie było dobrze zrośnięte z podkładką i "odpadło" od niej częściowo? Jeśli to było czysto fizyczne uszkodzenie, np. przez psa, a części dokładnie do siebie przylegają to jest szansa, że się zrośnie. Gorzej jeśli działa tam jakiś grzyb albo inne raczysko bakteryjne i dlatego słabo się trzymało. Ciężko powiedzieć jeśli nie widziało się uszkodzenia. Z jednej strony szkoda stracić dwóch lat, z drugiej, jeśli się nie zrośnie to kolejny rok do tylu. Niestety raczej nikt nie będzie w stanie podać Ci tutaj jednoznacznej odpowiedzi.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Było dobrze zarośnięte z podkładką. O drzewko zawadził pojazd rolniczy i się wyłamało w miejscu łączenia z podkładką. Drzewko zdrowo rosło, żadnych oznak chorób grzybowych na nim nie było. W czas było zawsze opryskane. Mszycy też na nim nie było. Po prostu było to zadbane drzewko.
Zawsze chciałem mieć renkolde bo lubię te śliwy i dbałem sobie o nią.
Zawsze chciałem mieć renkolde bo lubię te śliwy i dbałem sobie o nią.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powinno przeżyć, trzeba go jednak mocno i solidnie unieruchomić, nie może ani drgnąć. Owinąłeś tę ranę tak jak przy szczepieniu? Ilość soków jaką drzewko będzie mogło przetransportować do gałązek będzie bardzo ograniczona i będzie po prostu niedożywione. Nie wiem jak ono wygląda ale chyba trzeba go trochę przyciąć.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
Wydaje mi się że dobrze unieruchomiłem. Wbiłem palik i przywiązałem sznurkiem drzewko do palika.
Sznurek jest mocno napięty więc wyłamanie dobrze do siebie przylega, dotakowo zabezpieczyłem brzegi maścią Funaben.
Sznurek jest mocno napięty więc wyłamanie dobrze do siebie przylega, dotakowo zabezpieczyłem brzegi maścią Funaben.
-
Jeżeli silny wiatr będzie wiał od strony drzewka w kierunku palika , albo ktoś się niechcący złapie za drzewko , to takie unieruchomienie nic nie da. Wystarczy drgnięcie i "po ptokach" . Powinno być jeszcze dwa paliki i trokami ósemką przywiązane. Troki ze starej pościeli są najlepsze, troczek zmoknie, wyschnie, drzewka nie zrani, a że brzydko wygląda , no to co. Ważne, że spełni swoją rolę, ewentualnie można wiązać kokardki .
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
Niestety nie mam takich troków. Owinę to miejsce kawałkiem agrowłókniny i cisnę z wyczuciem trytyką. Wtedy nie powinno nawet drgnać.
-
Poczekaj do sierpnia. Drzewko ciągle jeszcze rośnie, jeśli teraz przytniesz to przycięta gałązka w miejscu cięcia wypuści natychmiast dwa - trzy następne odrosty. Będziesz miał taką miotełkę.
W tej chwili to ja robię czystkę i całkowicie usuwam gałązki, które albo bardzo zagęszczają koronę, albo pchają się w środek korony, albo rosną tak, że skrzyżują się np z konarem.
W tej chwili to ja robię czystkę i całkowicie usuwam gałązki, które albo bardzo zagęszczają koronę, albo pchają się w środek korony, albo rosną tak, że skrzyżują się np z konarem.
Pozdrawiam! Gienia.
Bardzo Pani dziękuję , na pewno skorzystam z porady, pozdrawiam.
Jacek
Jacek
-
- 50p
- Od: 1 lis 2018, o 10:22
Posadziłem na jesieni 2018 renklodę Ulenę, wyrosło piękne drzewo, niestety nie kwitnie. W 2024 były po raz pierwszy dosłownie trzy kwiatki i zero owoców.
Co może być przyczyną, że 5,5 letnie drzewo nie chce kwitnąć i owocować? Od początku było przycinane i formowane zgodnie z ogólnymi zaleceniami dla śliw.
Co może być przyczyną, że 5,5 letnie drzewo nie chce kwitnąć i owocować? Od początku było przycinane i formowane zgodnie z ogólnymi zaleceniami dla śliw.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Ja bym przyciął te bicze w miejscu pąków na zewnątrz tak w 2/3 długości. U siebie też tak przycinałem w tym roku.. choć zmotywowany zostałem sporą ilością mszycy na końcach ale aktualnie bez mszycy postapiłbym tak samo. A następnie tak jak Gienia pisze obcinam odrosty które mnie nie będą interesować czyli krzyżujące i do wnętrza ale ostatecznie z jednego bicza wyjdą mi 2-3 fajne pędy które do zimy na pewno zderwnieją.
-
Baltazar, jeżeli nie masz zbyt gęstej korony to możesz zaryzykować. Ja popełniłam taki błąd na Opalu 3 lata temu, z każdego takiego przyciętego bicza wyrosło mi po trzy gałązki. Bardzo , ale to bardzo nie chcę gęstej korony, problem z opryskami i na zgniliznę i na mszycę. Bo oprysk naprawdę musi być dokładny.
Green, miałam taki sam przypadek z Uleną w latach 90-tych. Po ośmiu latach miała 6 owoców , zapylaczy na pewno nie brakowało bo na ogródkach działkowych jest mnóstwo śliw przeróżnych odmian. Ładnie się z nią pożegnałam, kupiłam Althanę.
Green, miałam taki sam przypadek z Uleną w latach 90-tych. Po ośmiu latach miała 6 owoców , zapylaczy na pewno nie brakowało bo na ogródkach działkowych jest mnóstwo śliw przeróżnych odmian. Ładnie się z nią pożegnałam, kupiłam Althanę.
Pozdrawiam! Gienia.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Będzie bardziej gęsta ale za to finalnie będzie niższa. Najlepsze w tym wszystkim jest to że każdy w swoim ogrodzie może sobie robić po swojemu.