Wszystko o rodzaju Paeonia,identyfikacja cz.II
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
Witaj Viki!
Pierwsza piwonia,rzeczywiście wydaje sie być Sarah Bernhardt, bo jest to popularna piwonia i często jest u nas w sprzedaży.
Druga, podkreśliłaś ze jest wysoka, to ważne w ocenie piwonii amarantowych, bo czerwone odmiany , jakie się u nas spotyka, te wczesne są niskie i kwitną skąpo, maja kwiaty półpełne do pojedynczych.
Jeśli wysoka, 90 cm to jest to być może odmiana Louis van Hotte, która wytwarza kwiaty półpełne, a druga to Karl Rosenfield, ta często tak bywa, ze wytwarza kwiaty pół otwarte , jak piszesz z 'oczkiem'. Poszukaj zdjęcia tych odmian i sama spróbuj dopasować nazwy, ty najlepiej to widzisz!
Proponuję Tobie dokarmić rośliny jeszcze teraz nawozem w granulacie tzw. nawóz uniwersalny bez azotu, dokarmiona karpa da bardziej prawdopodobne odmianie kwiaty.
Pozdrawiam, Beata Paulina.
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio pod nimi. szarotka66
Pierwsza piwonia,rzeczywiście wydaje sie być Sarah Bernhardt, bo jest to popularna piwonia i często jest u nas w sprzedaży.
Druga, podkreśliłaś ze jest wysoka, to ważne w ocenie piwonii amarantowych, bo czerwone odmiany , jakie się u nas spotyka, te wczesne są niskie i kwitną skąpo, maja kwiaty półpełne do pojedynczych.
Jeśli wysoka, 90 cm to jest to być może odmiana Louis van Hotte, która wytwarza kwiaty półpełne, a druga to Karl Rosenfield, ta często tak bywa, ze wytwarza kwiaty pół otwarte , jak piszesz z 'oczkiem'. Poszukaj zdjęcia tych odmian i sama spróbuj dopasować nazwy, ty najlepiej to widzisz!
Proponuję Tobie dokarmić rośliny jeszcze teraz nawozem w granulacie tzw. nawóz uniwersalny bez azotu, dokarmiona karpa da bardziej prawdopodobne odmianie kwiaty.
Pozdrawiam, Beata Paulina.
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio pod nimi. szarotka66
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Re: Wszystko o rodzaju Paeonia,identyfikacja cz.II
Cudna jest
Nie jestem znawcą, ale podobną (na zdjęciu sprzedawcy) kupiłam rok temu i jeszcze nie kwitnie - to ma być "Sorbet" ... może to ona
Z kolei 2 lata temu kupiłam "Primaverę" - w zeszłym roku miała tylko 1 łodyżkę z 1 pąkiem, ale pies ją złamał i nie zobaczyłam kwiatka W tym roku wypuściła 2 łodyżki zakończone olbrzymimi pąkami ...czekałam... czekałam.... i ....oczom moim ukazały się wielkie, mocno nasycone kolorem (wręcz "swiecą" na różowo) przecudne kwiaty ale to na 100% nie jest "Primavera";:199
Już powoli przekwitają, ale może ktoś rozpozna co to za cudo. Dodam jeszcze że nie jest za wysoka, ma sztywne łodygi i ciemno zielone duże liście - choć kwiaty bardzo ciężkie łodygi nie uginają się pod ich ciężarem.
Może ktoś ją zna
Z tego samego zakupu mam jeszcze niby "Jeanne d'Arc" - po raz pierwszy będzie kwitła... jestem ciekawa czym się okaże
Nie jestem znawcą, ale podobną (na zdjęciu sprzedawcy) kupiłam rok temu i jeszcze nie kwitnie - to ma być "Sorbet" ... może to ona
Z kolei 2 lata temu kupiłam "Primaverę" - w zeszłym roku miała tylko 1 łodyżkę z 1 pąkiem, ale pies ją złamał i nie zobaczyłam kwiatka W tym roku wypuściła 2 łodyżki zakończone olbrzymimi pąkami ...czekałam... czekałam.... i ....oczom moim ukazały się wielkie, mocno nasycone kolorem (wręcz "swiecą" na różowo) przecudne kwiaty ale to na 100% nie jest "Primavera";:199
Już powoli przekwitają, ale może ktoś rozpozna co to za cudo. Dodam jeszcze że nie jest za wysoka, ma sztywne łodygi i ciemno zielone duże liście - choć kwiaty bardzo ciężkie łodygi nie uginają się pod ich ciężarem.
Może ktoś ją zna
Z tego samego zakupu mam jeszcze niby "Jeanne d'Arc" - po raz pierwszy będzie kwitła... jestem ciekawa czym się okaże
Pozdrawiam, Aneta:)
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Jedna z moich peoni nigdy nie kwitła (mam ją od 5 lat).
Po zmianie miejscówki - jest pierwszy pąk.
Wreszcie się przekonam, czy to jest ta odmiana, którą kupiłam (Władysława).
Po zmianie miejscówki - jest pierwszy pąk.
Wreszcie się przekonam, czy to jest ta odmiana, którą kupiłam (Władysława).
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Black Rose
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
WLadysławę mam ale ona jest tzw.pustaczkiem czyli nie jest typowania pełna piwonia, choć zapach ma piękny.
- Black Rose
A ta nawet nie pachnie ładnie. No trudno.
Liczyłam na Władysławę, bo zwykłe, pełne, już mam.
Liczyłam na Władysławę, bo zwykłe, pełne, już mam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 kwie 2021, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaka odmiana piwonii?
Proszę o pomoc w identyfikacji odmiany. Kwiaty na przewodnikach duże pełne, różowe. Kwiaty na gałązkach bocznych inne...mniejsze i żółtymi środkami.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates