ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 mar 2019, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
A czy jeśli zamierzam podlewać pomidory Kristalonem (1 g/l co 7 dni) czerwonym a później pomarańczowym to coś teraz robić na wiosnę?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na początku stężeniem minimum 0,2% , a potem można obniżyć do 0,1%, chociaż przy dużym wzroście pozostać na 0,2 procentowym roztworze, bez podlewania samą wodą.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 mar 2019, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj przyszły zalecenia
Wapniowanie zbędne
Nawożenie fosforowe i magnezowe zbędne
Nawożenie siarczanem potasu w ilości 350-400kg/ha
Nawożenie azotowe 350-530 kg/ha saletrzaku; dawkę należy podzielić na 2 albo trzy razy w zależności od pomidorów (dwarf czy wysoki)
Jak mam rozumieć ten podział dawki na 3? Mam ta sama ilość nawieść 3 razy? Czy za każdym razem nawieźć 1/3 (115-133 kg/ha)?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Oczywiście podzielić na trzy. A siarczanu potasu nie zalecali dzielić. U mnie w zaleceniach wskazano, że maksymalna jednorazowa dawka to 250kg na hektar.
Pozdrawiam, Jacek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Coś im się w zaleceniach pomyliło, saletrzak zawiera wapń i magnez, których już jest ich za dużo. Bardziej skłaniałbym się do saletry amonowej, która jest nawet trochę zakwaszająca.
pozdrawiam Ludwik
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2024, o 11:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć! Mam taki problem. Mam glebę raczej piaszczystą, przed posadzeniem czegoś zawsze dodaje kompost lub ziemię workowana, ale ten cholerny piasek zawsze wylezie na wierzch i spływa po nim woda. Co zrobić zeby gleba bardziej wpijała wodę? Teraz dosłownie spływa jak po kaczce. Dodać więcej kompostu, torfu, czego? Pomóżcie. Robię takie korytka wokół rośliny i tam wlewam wodę, ale one szybko się osypują i wracam do punktu wyjścia.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ściółkować o ile można czymś organicznym, ziemia tak nie przeschnie zwiększy ilość próchnicy oraz będzie przesiąkać przez ściółkę i powoli oddawać wodę.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Dzień dobry,
poproszę o jakieś porady. W pierwszej próbce (tunel) są pomidory, na moje oko badania nie są najgorsze. Co prawda pomidory nie chciały za bardzo rosnąć i z uwagi na objawy na liściach dostały interwencyjnie wapnia dolistnie - teraz wyglądają ok. Czy jeszcze coś z tą ziemią powinienem robić?
Co do próbki 2, to nawet trawnik na tym nie chce rosnąć. Ręce opadają. Proszę o poradę.
pozdrawiam
poproszę o jakieś porady. W pierwszej próbce (tunel) są pomidory, na moje oko badania nie są najgorsze. Co prawda pomidory nie chciały za bardzo rosnąć i z uwagi na objawy na liściach dostały interwencyjnie wapnia dolistnie - teraz wyglądają ok. Czy jeszcze coś z tą ziemią powinienem robić?
Co do próbki 2, to nawet trawnik na tym nie chce rosnąć. Ręce opadają. Proszę o poradę.
pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Co do pierwszej próbki, to z miesiąc podlewać wodą, trochę za dużo magnezu, ale za to będą pomidory smaczniejsze, słodsze.
Druga próbka, najtaniej zasilić np. complexem Mila 30g na 1m2 i za dwa, czy trzy tygodnie powtórzyć.
Druga próbka, najtaniej zasilić np. complexem Mila 30g na 1m2 i za dwa, czy trzy tygodnie powtórzyć.
pozdrawiam Ludwik
Czy przy takich niedoborach (mam podobne wyniki) warto nawozić na jesień czy wstrzymać się do wiosny? Zależy mi głównie na nawożeniu pomidorów które głęboko wkopuje i myśle czy nie byloby lepiej nawozić przed przekopaniem jesienią i wtedy przez ten długi czas nawóz by może wszedł niżej w glebe?
Możesz na jesień przekopać obornik na ostrą skibe.