Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
Do zabezpieczenia ran po ściętych gałęziach kupiłem maść Mastik
Właśnie ma podobną konsystencje jak ta Twoja maść.
Jak przeschnie jest jak szkło. myslę, że przyda się również przy szczepieniach.
Właśnie ma podobną konsystencje jak ta Twoja maść.
Jak przeschnie jest jak szkło. myslę, że przyda się również przy szczepieniach.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak właśnie robi się szklista ale elastyczna powłoka. Kallus dobrze pod nią się robi.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przypomniało mi się. Informuję że wyrósł nowy pęd, jakieś śpiące oczko (w jednym oczku? które pobrałem) więc jak komuś ta informacja pomocna to nie ma się co załamywać. Aktualnie pęd ma około 20 centymetrów i ma się całkiem dobrze.
Ja zrobiłem rok temu okulizacje na śliwce i teraz jest brzoskwinio nektaryna.
Jeszcze mam 3 śliwki na których tez mogę zrobić okulizacje. Już jest odpowiedni termin na to czy jeszcze zaczekać ?
Myślałem że mniej więcej od polowy czerwca się okulizuje
Marek87
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
W tym roku wszystko wcześniej jest. Już na kilku drzewach sprawdzałem i skóra już odchodzi na tegorocznych przyrostach, w tygodniu będę się zabierał za pierwsze okulizację
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Mówicie, że na śliwki już czas?
Jakie jeszcze gatunki można już okulizować?
Jakie jeszcze gatunki można już okulizować?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Dzisiaj próbowałem okulizować jabłonie , skórka odchodzi elegancko , zobaczymy co z tego wyjdzie.
Chyba ogólnie czas na owocowe.
Chyba ogólnie czas na owocowe.
Marek87
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Ja bym się nie spieszył.
Ryzykujemy powstanie tzw pośpiechów czyli pędów które wybiją jeszcze latem i mogą nie zdążyć zdrewnieć przed zimą.
Dlatego w szkółkach najwcześniej zaczyna się okulizować w połowie lipca.
Ryzykujemy powstanie tzw pośpiechów czyli pędów które wybiją jeszcze latem i mogą nie zdążyć zdrewnieć przed zimą.
Dlatego w szkółkach najwcześniej zaczyna się okulizować w połowie lipca.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Przy szczepieniu i tak bywa, szczepienie było robione 19 stycznia, dziś stwierdziłem, że trzeba rozwiązać, jak rozwiązałem to się rozpadło, przy muśnięciu ...
Czyżby niezgodność odmiany szlachetnej czereśni z podkładką? Podkładka to siewka Vegi, albo dzika trześnia.
Czyżby niezgodność odmiany szlachetnej czereśni z podkładką? Podkładka to siewka Vegi, albo dzika trześnia.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Może tylko kawałeczkiem za skórkę złapało? Ja orzechy włoskie sprawdzam po roku odwiązuję szczepienia i często te nieliczne które się przyjęły odpadają bo były minimalnie przyłapane w jednym miejscu.
Ps Nie potrafię określić po zdjęciu grubości ale czy nie było tak, że złapało tylko trochę czubkiem i dołem a boki nie przylegały do siebie np. dałeś na środku zamiast przypasować jednym bokiem?
Ps Nie potrafię określić po zdjęciu grubości ale czy nie było tak, że złapało tylko trochę czubkiem i dołem a boki nie przylegały do siebie np. dałeś na środku zamiast przypasować jednym bokiem?
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Grubość podkładki i zrazu była prawie idealna, nie lubię metody przez stosowanie
Tutaj było zrobione stosowanie/ przystawka zrosło się porządnie, mimo różnicy w grubości podkładki,
klik
Swoją drogą próbował ktoś na czereśni szczepienia zielone w zielone? Zraz na razie wsadziłem do pojemnika z wodą.
Tutaj było zrobione stosowanie/ przystawka zrosło się porządnie, mimo różnicy w grubości podkładki,
klik
Swoją drogą próbował ktoś na czereśni szczepienia zielone w zielone? Zraz na razie wsadziłem do pojemnika z wodą.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Kamil, z mojej "wymiany doświadczeń" (w formie zadania pytania o okulizację), szkółkarz w 50-letnim doświadczeniem (w tym 10 lat w Instytucie w Skierniewicach) stwierdził,że bardzo ważna jest oprócz techniki szczepienia w okulizacji temperatura i czas. Czas to znaczy, że okulizacja winna być zrobiona jak najszybciej , najlepiej w tym samym dniu co pobranie zrazu. A temperatura to sposób przechowywania (np. w transporcie) oczka pomiędzy pobraniem a szczepieniem, najlepiej trzymać je w bardzo mokrej szmacie i temperaturze minimalnie powyżej zera . Dawniej taką rolę w transporcie zrazów spełniał pojemnik ze styropianu wypełnionymi plastikowymi butelkami ze zmrożoną woda i mokra szmata ze zrazami. Powodzenia w okulizacji wszystkim życzę.