Opryski profilaktyczno lecznicze drzew owocowych.Czym??
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2020, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Opryski profilaktyczno lecznicze drzew owocowych.Czym??
Na choroby, na które rejestrację miał Topsin, czyli szarą pleśń i brunatną zgniliznę, zarejestrowany jest Switch oraz Signum. Signum nie ma rejestracji na jabłonie. Switch jest dużo droższy. Na parcha jabłoni można zastosować profilaktycznie Captan lub Delan/Caldera. Największe zagrożenie parchem jest do połowy czerwca.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaki oprysk byście mogli polecić na drobną plamistość na czereśni o działaniu systemicznym/układowym? Jest Sylit i zrobiłem nim oprysk, ale to kontakt więc zmywalny przez deszcz. Był Topsin i świetnie sobie radził z tą chorobą ale już nie można dostać. Liście wygrabione co do jednego ale i tak choroba może się pojawić.
Ktoś coś wie?
Ktoś coś wie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku kupiłam Score i jak mnie pamięć nie myli ma zwalczać też
drobną plamistość pestkowych .
drobną plamistość pestkowych .
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja mama popryskała jabłonie środkiem do ochrony róż Róża 2w1. Miała jeszcze w spryskiwaczu więc zużyła, bo pojawiły się mszyce. Wie ktoś może jaki okres karencji ma zawarty w nim fungicyd? Rozłoży się zanim jabłka dojrzeją? Jest to tritikonazol. Z tego co wyczytałem to używa się go do ochrony zbóż i nie jest stosowany w sadownictwie. Insektycyd to acetamipryd, ten sam co w mospilanie, więc i karencja pewnie ta sama. Odmiany jabłonek to Papierówka, Julia i Malinówka Oberlandzka.
Karencja przed zbiorami trwa co najmniej dwa tygodnie,zazwyczaj.
A co do oprysków profilaktycznych,ostatnio przeczytałem ,że w wypadku presji patogenów grzybowych ,
warto pryskać na przemian fungicydem i biostymulatorem.
A co do oprysków profilaktycznych,ostatnio przeczytałem ,że w wypadku presji patogenów grzybowych ,
warto pryskać na przemian fungicydem i biostymulatorem.