Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 2
Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 2
Acetamiprydem.
Usuwać liście z mszycami? To jak uciąć noge gdy boli
Usuwać liście z mszycami? To jak uciąć noge gdy boli
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomku, do tej pory miałam tylko Verę i Vegę - zdecydowanie wygrywa Vega. Bladorózową próbowała siostra, stwierdziła, że dobra, zostało jeszcze (chyba ) 5 owocków i na Lapinsie (ma dwa lata) jest 1 owoc. Nie wiem komu przypadnie w udziale ten zaszczyt posmakowania, zbyt wielu chętnych
Darelecki, jeśli chcesz ekologicznie to zaproś biedronki i inne mszycożerne. Nieekologicznie to tylko mospilan Cię poratuje bo inne środki działające kontaktowo nie poradzą sobie z zawiniętymi w liściach mszycami.
Darelecki, jeśli chcesz ekologicznie to zaproś biedronki i inne mszycożerne. Nieekologicznie to tylko mospilan Cię poratuje bo inne środki działające kontaktowo nie poradzą sobie z zawiniętymi w liściach mszycami.
Pozdrawiam! Gienia.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Odcinanie mrówkom dostępu do korony to dobry pomysł ale trzeba albo taśmę do tego dedykowaną albo klej dendrologiczny. Przy nakładaniu jednego czy drugiego dobrze założyć rękawiczki bo pieroński klej tam jest i potem ciężko skórę umyć.Darelecki pisze: ↑29 maja 2024, o 23:15 Witajcie, mam do Was pytanie. Mszyce zaatakowały niektóre moje czereśnie. Najpierw posmarowałem miodem pnie, myśląc, że zadziała jak klej, który będzie barierą dla mrówek. Niestety podziałało tylko na kilka godzin. Następnego dnia mrówki spacerowały sobie, jak gdyby nigdy nic. Następnie poucinałem zainfekowane mszycami gałęzie. A teraz zacząłem się zastanawiać czy dobrze zrobiłem. Wystarczyło jedynie pousuwać zainfekowane liście? Jak Wy radzicie sobie z problemem mszyc?
Jak już wspomniała Gienia - jeśli chcesz chemicznie to mospilan.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tomku, zjadłam dziś owoc Bladoróżowej, bardzo słodka, jak dla mnie super!
Straszak robi robotę, szpak posiedział na dachu, pomedytował i dał sobie spokój.
Straszak robi robotę, szpak posiedział na dachu, pomedytował i dał sobie spokój.
Pozdrawiam! Gienia.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Okazało się, że bladoróżową chyba mam, doszczpiona i nie znałem odmiany ale pasują wszystkie cechy, aktualnie jest dojrzała i pyszna.
Aktualnie skłaniam się zatem ku Rivan (mam jedno szczepienie z zeszłego roku - zaowocowało i miałem okazję spróbować) + coś doszczepię, ale koniecznie wczesnego.
Aktualnie skłaniam się zatem ku Rivan (mam jedno szczepienie z zeszłego roku - zaowocowało i miałem okazję spróbować) + coś doszczepię, ale koniecznie wczesnego.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Usychanie czereśni - co zrobić?
Moja czereśnia została podlana na początku poprzedniego lata zbyt dużą ilością obornika, przez ten czas było z nią wszystko w porządku, ale w tym roku nie chce wypuścić liści, choć pąki ma, będzie jeszcze coś z niej? (Jest posadzona od 2 lat)
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Usychanie czereśni - co zrobić?
Jeśli przenawoziłeś/łaś ją w zeszłym roku to mogła nie zdrewnieć porządnie i przemarznąć zimą. Mogły ją też uszkodzić wiosenne przymrozki. W tym roku były bardzo wredne. Zdrap delikatnie korę na gałązce i przewodniku. Jeśli pod spodem jest zielona tkanka, to może jeszcze ruszy. Chociaż jeśli nie puściła liści do tej pory to marne szanse.
Re: Usychanie czereśni - co zrobić?
Dzięki za pomoc, trochę tego zielonego jest. Niedługo się okaże co z nią będzie.