Wiśnie - jakie odmiany polecacie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiśnie - jakie odmiany polecacie
Też mam Carmine Jewell, jesienią posadzona za szklarenką . Pięknie kwitła, wszystkie się zapyliły i ma już ciemnoczerwone owoce i jaśniejsze też, i nie wiem jakie one mają być? Prawie czarne ? Dziś jak będę na działce to popróbuję. Tylko żeby szpak mnie nie ubiegł .
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakiś czas temu kupiłem czerechę Gubeńską. Oczywiście była to inna odmiana. I właśnie chciałbym dopytać co to może być wiśnia szklanka czy może jednak czereśnia. Sok bezbarwny, miąższ kremowy, przezroczysty. Skórka jak zaczyna dojrzewać jest żółta potem czerwona. Owoc jest mniejszy niż np owoce czereśni Vanda. No i to co mnie zastanawia to liście rozmiarem raczej przypominają czereśnię niż wiśnię. Są duże. I najważniejsze, dojrzewa w 3 tygodniu dojrzewania czereśni, przed czereśnią Vanda.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Sugeruje usunąć przewodnik od tego ostatniego żyjącego bocznego pędu - rośnie w prawo. Bo roślina już chyba skazała na straty tę część powyżej - możliwe, że system korzeniowy za mały i nie wykarmi całego drzewa jak jest teraz.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Tomku, już wszystko uschło, chociaż przez jakiś czas miałam cichą nadzieję. Czekam do jesieni, poszukam Groniastej dwulatki, a może jakiejś czerechy , nie zwykłej wiśni. Mam już zwykłą Carmine Jewell.
Poważnie zastanawiam się nad czerecha, ale czerwone owoce, nie jasne, nawet jeszcze nie szperałam w ofertach. Bo moja rodzinka preferuje tylko czerwone na soki i wszelkie dżemy i takie właśnie jak Groniasta ( Pandy odpada, miałam, porażka).
Znasz jakąś odmianę godną polecenia?
Poważnie zastanawiam się nad czerecha, ale czerwone owoce, nie jasne, nawet jeszcze nie szperałam w ofertach. Bo moja rodzinka preferuje tylko czerwone na soki i wszelkie dżemy i takie właśnie jak Groniasta ( Pandy odpada, miałam, porażka).
Znasz jakąś odmianę godną polecenia?
Pozdrawiam! Gienia.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
W zasadzie mam coś takiego u siebie, to wiśnio-czereśnia Kelleris 16
Rośnie niezbyt intensywnie, wydajność owocowania zależy od roku ale jest w tym mocno kapryśna.
W smaku ciężko się przyczepić, jest super zarówno na surowo jak i nalewki. Jak jest dojrzała to nawet osoby nie lubiące wiśni (bo za kwaśne) spokojnie zjedzą - cukier robi swoje.
Owoce wielkościowo są bardziej wiśniami niż czereśniami - są małe, obok rośnie Kordia to fajnie widać różnicę w wielkości. Dojrzałe mają niemal czarny kolor - jak ciemne czereśnie.
Rośnie niezbyt intensywnie, wydajność owocowania zależy od roku ale jest w tym mocno kapryśna.
W smaku ciężko się przyczepić, jest super zarówno na surowo jak i nalewki. Jak jest dojrzała to nawet osoby nie lubiące wiśni (bo za kwaśne) spokojnie zjedzą - cukier robi swoje.
Owoce wielkościowo są bardziej wiśniami niż czereśniami - są małe, obok rośnie Kordia to fajnie widać różnicę w wielkości. Dojrzałe mają niemal czarny kolor - jak ciemne czereśnie.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Oprócz Kelleris poczytałam też o Hortensji - jest jasna więc odpada. Do zastanowienia się pozostaje Gubeńska, Kleparowska i Czudo Wisznia. Szczególnie ta ostatnia , Czudo, ukraińska ma duże owoce od 8 - 10 gram. Zobaczę co będzie dostępne jesienią a decyduje z tych trzech odmian wiek sadzonki - ma mieć 2 lata.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Genia, Gubeńska rośnie jak na drożdzach, a owoców niewiele.
Kleparowska , okazała się zwykłą czeresnią. Czudo Wisznia, moja rada, jeśli masz zaufanego szkółkarza to kup. No ale smaczne te owoce na gubenskiej. , choć mało.
Kleparowska , okazała się zwykłą czeresnią. Czudo Wisznia, moja rada, jeśli masz zaufanego szkółkarza to kup. No ale smaczne te owoce na gubenskiej. , choć mało.
-
Może znasz zaufanego szkółkarza? Ofert Czudo Wiszni znalazłam kilka, wpadła mi też w oko Książęca . Książęca jest trudno dostępna, tylko jedna szkółka ją miała i na dzień dzisiejszy nie są w stanie odpowiedzieć ile będą mieć i czy w ogóle będzie. Sporo drzewek im wymarzło a inwentaryzacji jeszcze nie robili. Jeśli owoców na Gubeńskiej niewiele to odpada, szkoda miejscówki
Ostatecznie skończy się pewnie na Groniastej.
Dziś wywaliłam Carmine Jewell, owszem owocowała, owoc malutki (zgodnie z opisem) ale zero przyrostu, pomimo podlewania zaczęła usychać. Korzenie jakie były przy sadzeniu - to takie były i dziś gdy wyrwaliśmy. Ani centymetra nowego korzonka nie było.
Ostatecznie skończy się pewnie na Groniastej.
Dziś wywaliłam Carmine Jewell, owszem owocowała, owoc malutki (zgodnie z opisem) ale zero przyrostu, pomimo podlewania zaczęła usychać. Korzenie jakie były przy sadzeniu - to takie były i dziś gdy wyrwaliśmy. Ani centymetra nowego korzonka nie było.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Taka może ciekawostka. W mojej okolicy rosną wiśnie samopas, po rowach za budynkami gospodarczymi
stodołami i wszędzie tam gdzie nikt im nie przeszkadza. Rozmnażają się przez odrosty korzeniowe i co ważne
powtarzają cechy mateczne. Owoce średniej wielkości , mocno dojrzałe są nawet słodkie.
Pewnie to ta Sokówka Nowotomyska albo coś podobnego. Cociaż z każdym rokiem jest ich coraz mniej bo każdy obejście chce mieć obsadzone tujami , lub innym zielskiem.
stodołami i wszędzie tam gdzie nikt im nie przeszkadza. Rozmnażają się przez odrosty korzeniowe i co ważne
powtarzają cechy mateczne. Owoce średniej wielkości , mocno dojrzałe są nawet słodkie.
Pewnie to ta Sokówka Nowotomyska albo coś podobnego. Cociaż z każdym rokiem jest ich coraz mniej bo każdy obejście chce mieć obsadzone tujami , lub innym zielskiem.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
gienia1230 Czytałem dużo negatywnych opinii o Pandy, a u mnie to jedna z najlepszych wiśni. O ile oczywiście odmiana jest zgodna z tym co było kupione Właśnie kończy u mnie owocować i jest po prostu przepyszna. Od owoców się nie ugina, ale owocuje stabilnie co roku, na co najmniej przyzwoitym poziomie. Same owoce ma spore jak na wiśnię, nawet w pełni dojrzałe są tylko ciemnoczerwone, jakby szklane kulki, ale nie przechodzą w prawie czerń jak to się dzieje na niektórych odmianach. W smaku bardzo wiśniowe, nie za kwaśne, z wyczuwalną słodyczą. Sok bezbarwny. Jako towarzystwo ma Groniastą, Łutówkę, jakąś Szklankę i jedną czereśnię NN. Całe to towarzystwo bardzo dobrze się nawzajem zapyla. W tym roku miała najwięcej owoców ze wszystkich mimo przymrozków wiosną.
-
Miałam Pandy, rosła obok Groniastej i North Star, po pięciu latach miała nadal chyba 5 czy 6 owocków i dlatego wypadła. Teraz to zaczynam mieć wątpliwości, czy aby na pewno to była Pandy. Bo może wszyscy ci, którzy na te odmianę narzekają mieli jakąś podmianę.
Bo to też węgierskie pochodzenie ma jak Groniasta a mizerna jakaś była i bardzo kiepsko rosła w porównaniu do obok rosnącej Groniastej. Krasny, jak Ci rośnie Pandy? U nas piach.
Rodzinka, no i ja też bardzo lubimy właśnie takie czeresniowisnie czerwone. Miałam już oprócz North Star , Lutowke, Sabine , Lucynę, no i te Carmine Jewell i jeszcze jakaś, że szkółki DO24 która miała być Groniasta a nie była.
Kolumnowa Jachim też nie wypaliła, nie obudziła się po zimie.
Bo to też węgierskie pochodzenie ma jak Groniasta a mizerna jakaś była i bardzo kiepsko rosła w porównaniu do obok rosnącej Groniastej. Krasny, jak Ci rośnie Pandy? U nas piach.
Rodzinka, no i ja też bardzo lubimy właśnie takie czeresniowisnie czerwone. Miałam już oprócz North Star , Lutowke, Sabine , Lucynę, no i te Carmine Jewell i jeszcze jakaś, że szkółki DO24 która miała być Groniasta a nie była.
Kolumnowa Jachim też nie wypaliła, nie obudziła się po zimie.
Pozdrawiam! Gienia.
W warszawskich działkach nie ma w tym roku śliwek i gruszek, a z wiśni owocuje tylko Łutówka i trochę Pandy.
Też jestem rozczarowany dwuletnimi Carmine Jewel. Dwa drzewka na piasku, posadzone w duże doły z kompostem dały tylko po garści prawie czarnych owoców nieco mniejszych od Łutówki. Urosły na pniu po 1,5m i stanęły. Znalazłem opis tej odmiany, z którego wynika, że słabo znosi upały a w czasie letniej suszy wymaga podobnie jak borówka cotygodniowego podlewania.
Też jestem rozczarowany dwuletnimi Carmine Jewel. Dwa drzewka na piasku, posadzone w duże doły z kompostem dały tylko po garści prawie czarnych owoców nieco mniejszych od Łutówki. Urosły na pniu po 1,5m i stanęły. Znalazłem opis tej odmiany, z którego wynika, że słabo znosi upały a w czasie letniej suszy wymaga podobnie jak borówka cotygodniowego podlewania.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
gienia1230 U mnie też piach. Pandy ma siłę wzrostu podobną jak Groniasta. Nieuczciwi sprzedawcy to masakra jakaś. Przy zakupach przez internet nie zgadza się pewnie z 1/3 odmian. W tym roku będę wywalał wisienkę, która miała być szklanką, a jest zwykłą sokówką z małymi owocami. Do tego kwasior straszny.
Wroniarz W moim sadzie też nie ma w tym roku śliwek. Oprócz prawdopodobnie Opala, który zawiązał aż za dużo. Althana, W. Wczesna, W. Zwykła i japońskie mają po garści owoców, do tego większość zdeformowanych. Gruszki o dziwo zawiązały się całkiem nieźle. Bez szału, ale przyzwoicie. Wiśnie też miały w sumie sporo owoców. Myślałem, że wiosenne przymrozki narobią większych szkód, ale jakoś się udało. Późniejsza susza dała się roślinom mocniej w kość.
Wroniarz W moim sadzie też nie ma w tym roku śliwek. Oprócz prawdopodobnie Opala, który zawiązał aż za dużo. Althana, W. Wczesna, W. Zwykła i japońskie mają po garści owoców, do tego większość zdeformowanych. Gruszki o dziwo zawiązały się całkiem nieźle. Bez szału, ale przyzwoicie. Wiśnie też miały w sumie sporo owoców. Myślałem, że wiosenne przymrozki narobią większych szkód, ale jakoś się udało. Późniejsza susza dała się roślinom mocniej w kość.