Jagoda kamczacka- przetwory
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1003
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Nastał czas zbiorów i z tej oto okazji piekę domową bezę. Trzeba przyznać, że smaki się dobrze komponują, kwaskowate kamczatki i słodka beza ;)
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 929
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
MartisM Piękne jagódki na bezie u mnie na razie nieliczne zaczynają łapać kolor reszta zielona
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3853
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlasie 5 min > Białystok
Jagoda kamczacka- przetwory
Sezon w pełni. Wczoraj 7litrów soku zrobiliśmy i kilkanaście słoików dżemu. Czy można suszyć te owoce jak czarne jagody? Może ktoś się podzieli informacjami. Mam jeszcze 10 krzaków do obrania.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9991
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Suszę truskawki do owsianki , to jagody kamczackie zapewne też można ,są
mniej soczyste od truskawek .
Jagody traktuję szczególnie , ze względu na wartości lecznicze , codziennie zjadamy
porcję , nadwyżki zamrażam .
Marzy mi się domowy liofilizator .
mniej soczyste od truskawek .
Jagody traktuję szczególnie , ze względu na wartości lecznicze , codziennie zjadamy
porcję , nadwyżki zamrażam .
Marzy mi się domowy liofilizator .
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Próbowałem suszyć na suszarce do owoców i grzybów. Niewypał.
Próbowałem na siatce na strychu. Zakończyło się fiaskiem. Wyszły kudłate.
Proponuję zamrażanie. Zamrożone można dodać do lodów, Można bez rozmnażania wrzucić podczas robienia ciasta.
Do musli można przygotować zawekowane w słoikach. Wystarczy je przegotować, nalać i zakręcić w słoiku.
Próbowałem na siatce na strychu. Zakończyło się fiaskiem. Wyszły kudłate.
Proponuję zamrażanie. Zamrożone można dodać do lodów, Można bez rozmnażania wrzucić podczas robienia ciasta.
Do musli można przygotować zawekowane w słoikach. Wystarczy je przegotować, nalać i zakręcić w słoiku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 929
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Jagoda kamczacka- przetwory
Moje wszystkie poszły na nalewkę obiecałem Córci na wesele
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Co robicie z taką ilością jagód kamczatki ?
Na jednym krzewie Aurory wisi u mnie trochę nabrzmiałych owoców. Porównanie smaku pierwszych owoców borówek Erliblue i Duke i smaku mocno dojrzałych jagód Aurory wypada na korzyść tej ostatniej. Poza tym jagody kamczatki zawierają trzy razy więcej polifenoli.
Na jednym krzewie Aurory wisi u mnie trochę nabrzmiałych owoców. Porównanie smaku pierwszych owoców borówek Erliblue i Duke i smaku mocno dojrzałych jagód Aurory wypada na korzyść tej ostatniej. Poza tym jagody kamczatki zawierają trzy razy więcej polifenoli.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Najwięcej zamrożonych. Z reszty dżemy, soki, wino i ... placek.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1855
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław / okolice Trzebnicy
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Jak mam owoce kamczatki to lubię ją łączyć z truskawkami i płatkami róż konfiturowych. Truskawki dają masę, kamczatka kolor i kwasek (nie muszą być mega dojrzałe), a róża aromat.
Wszystko mniej-więcej w równych częściach. Zagotować z minimalną ilością wody, zblenderować i dać cukier. Nakładać na gorąco do słoików. Dość szybki dżem i bardzo smaczny.
Wszystko mniej-więcej w równych częściach. Zagotować z minimalną ilością wody, zblenderować i dać cukier. Nakładać na gorąco do słoików. Dość szybki dżem i bardzo smaczny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9991
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Dobre połączenie borówki z jagodą kamczacką , nawet bez cukru .
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3853
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlasie 5 min > Białystok
Re: Jagoda kamczacka- przetwory
Pierwsze Wojtki przerobione na sok. 16l w buteleczkach już w piwnicy. Mam jeszcze a zamrażarce 10kg i one czekają na przerobienie. Tu mam pytanie, co robicie z pozostałością po odciągnięciu soku na sokowniku? Poprzednie fusy oddałem sąsiadom na przetwory.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Re: Jagoda kamczacka- przetwory
Oddawałeś, to co zawiera najwięcej polifenoli. Fusy zalałbym spirytem lub czystą 40% i po 1-1,5 miesiąca maceracji płyn odlał a skórki zasypał cukrem.
Wnioski wynikające z pracy PRZYDATNOŚĆ PRZETWÓRCZA I CHARAKTERYSTYKA OWOCÓW JAGODY KAMCZACKIEJ I JEJ PRZETWORÓW
1. Ekstrakcja antocyjanów z owoców jagody kamczackiej jest najskuteczniejsza w przypadku użycia jako ekstrahenta etanolu o stężeniu 96%.
2. Zakwaszenie rozpuszczalnika poprawia wydajność procesu ekstrakcji barwników antocyjanowych.
3. W przetwórstwie owoców jagody kamczackiej na sok wcześniejsze mrożenie owoców powoduje wyższą zawartość antocyjanów w przetworze.
4. Skutecznym sposobem zachowania wysokiego stężenia antocyjanów w owocach jagody kamczackiej jest jej ich przechowywanie w stanie zamrożonym.
5. Obróbka termiczna owoców jagody kamczackiej przy przetwarzaniu na dżem powoduje znaczny spadek stężenia antocyjanów
Robienie soku jest dokładnie opisane na najlepszej stronie o kamczatce
https://research--groups-usask-ca.trans ... _tr_pto=sc
Wnioski wynikające z pracy PRZYDATNOŚĆ PRZETWÓRCZA I CHARAKTERYSTYKA OWOCÓW JAGODY KAMCZACKIEJ I JEJ PRZETWORÓW
1. Ekstrakcja antocyjanów z owoców jagody kamczackiej jest najskuteczniejsza w przypadku użycia jako ekstrahenta etanolu o stężeniu 96%.
2. Zakwaszenie rozpuszczalnika poprawia wydajność procesu ekstrakcji barwników antocyjanowych.
3. W przetwórstwie owoców jagody kamczackiej na sok wcześniejsze mrożenie owoców powoduje wyższą zawartość antocyjanów w przetworze.
4. Skutecznym sposobem zachowania wysokiego stężenia antocyjanów w owocach jagody kamczackiej jest jej ich przechowywanie w stanie zamrożonym.
5. Obróbka termiczna owoców jagody kamczackiej przy przetwarzaniu na dżem powoduje znaczny spadek stężenia antocyjanów
Robienie soku jest dokładnie opisane na najlepszej stronie o kamczatce
https://research--groups-usask-ca.trans ... _tr_pto=sc