Czy to normalne, że on taki „pogięty”?
Zdecydowanie jak na standardy echinopsisów wygląda "normalnie".
Nie każda roślina rośnie idealnie, jest kulista i lśniąca... Tak zresztą jak wszyscy ludzie nie są idealni.

Mam kilka setek echinopsisów i echinopsisów hybr. oraz pokrewnych im trichoceresów hybr. i tak naprawdę może 10% wygląda naprawdę dobrze.
Najważniejsza wg. mnie jest zdolność do życia i wydawania pięknych kwiatów a ten jak czytam w tym względzie spisuje się wzorowo.

Czy to jest mały osobnik?? Wg mnie to już dorosła roślina.(...) czy taki mały osobnik może stać od świtu do nocy w pełnym słońcu, czy jednak powinno się go trochę cieniować?
Natomiast faktem jest że echinopsisy aż tak mocnego słońca nie lubią, w naturze rosną pod drzewami i między trawami. W pełnym słońcu nawet u nas mogą się przypalić - chociaż w kolekcjach stoją zwykle w pełnym słońcu. Najważniejsze jest aby roślina mogła się zaadoptować do warunków świetlnych tzn. trzeba ją stopniowo przyzwyczajać do słońca, na początku lekko cieniując. Wydaje się że da radę!
Może napiszę tylko że u mnie OCZYWIŚCIE cieniowania żadnego nie ma ale ja mam nie za ciekawą wystawę południowo-zachodnią i słońca tu mimo wszystko zawsze brakuje.