Świdośliwa (Amelanchier lamarckii) cz.2
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Świdośliwa (Amelanchier lamarckii) cz.2
Moja ma 6 czy7 lat , nie pamiętam dokładnie, ale owoców ledwo popróbuję bo co roku ptaki zjedzą zanim dojrzeją.
W tym roku powieszałam na krzaku szeleszczące torebki i na razie owoce wiszą i podskubuję co dojrzeje. Nie dojrzewają równomiernie. Są słodkie z lekką goryczką, dla mnie smaczne.
Żeby wszystkie dojrzały i zebrać je na jakieś przetwory musiałabym okryć. Próbowałam ale nie dam rady, za duży krzew.
W tym roku powieszałam na krzaku szeleszczące torebki i na razie owoce wiszą i podskubuję co dojrzeje. Nie dojrzewają równomiernie. Są słodkie z lekką goryczką, dla mnie smaczne.
Żeby wszystkie dojrzały i zebrać je na jakieś przetwory musiałabym okryć. Próbowałam ale nie dam rady, za duży krzew.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam kilka krzewów w tym jeden na pniu, który ma owoce spore 17-18 mm ale smak przeciętny, bym powiedział słodkawy, neutralny, soczysty. Da się jeść ale rewelacji nie ma. To samo Thiessen ładne duże owoce ale smak neutralny nawet z jakimiś gorzkimi, kwaskowymi akcentami? Ballerina co mam to przy nich cukierek, landrynka niestety są 4 owoce przemarzła prawie całkiem . Mam też prawie dziką kanadyjską, owoc mały ale smak rewelacyjny, nawet za słodkie. Były by pyszne po doprawieniu limonką albo cytryną.
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
Mi właśnie Thiessen najbardziej posmakował z tych, które próbowałem. Ma taki posmak jakby migdałowy, jest dość wyrazista w smaku. Dla mnie nie jest gorzka ani kwaśna, słodka w sam raz. Np. odmiana Smoky jest słodsza, ale za to smak ma nijaki. Ocena smaku będzie zawsze subiektywna, najlepiej samemu spróbować tych owoców.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie świdośliwki już zjedzone przez nas. Mi smakują, jak są nie w pełni dojrzałe, z odrobiną kwasku.
Mnie najbardziej smakuje odmiana Smoky, bardzo słodka. Prince William i Honeywood są zbyt kwaśne.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ma odmianę Mandan i Lamarcką, nam smakują i zresztą wróblom też. Musiałem okryć siatką bo byśmy nie pojedli.
Wzięło ją słońce.
Mam pytanie o świdośliwę Smoky, rozważam szczpioną na pniu, bo akurat taka jest u mnie w szkółce. O owocach już sporo przeczytałam, ale mam pytanie o szerokość i przycinanie. Ile m powinnam zostawić na koronę Smoky? Czy można ja ciąć? Mam ograniczone miejsce... I drugie pytanie o kolor liści jesienią, czy Smoky się przebarwia?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2024, o 07:32
Witam
Czym polecilibyście ściółkować młode roślinki świdośliwy??? i w jakiej średnicy od korzenia???
Czym polecilibyście ściółkować młode roślinki świdośliwy??? i w jakiej średnicy od korzenia???
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zapraszam do tego tematu viewtopic.php?f=34&t=43943
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Planuję posadzić dwa krzewy Świdośliwy i proszę o poradę co do odmian. Chciałbym, żeby różniły się od siebie smakowo i były bardziej "zdecydowane" jeśli chodzi o aromaty. W oko wpadły mi Martin, która ma być intensywna i kwaskowata w smaku oraz Northline, która ma być słodka i intensywna. Możecie potwierdzić te informacje? Może polecicie jakieś inne odmiany?
-
- 100p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Northline jest bardzo dobry, obficie rodzi. Martin mu nie dorównuje ale dla innego smaku owszem, tu polecę też Thiesen, ostrzejszy chyba, ładnie owocował. Smoky da większy plon, acz owocek mniejszy. Forestburg też ładnie rodził.
Miałem jeszcze parę innych, ogólnie gorsze od w/w; choć smakowo któraś była najlepsza to plon słaby i jagody dojrzewały nierówno.
Są już nowsze odmiany o lepszej jakości, warto doczytać. Polska Amela podobno plonuje obficie, prawie jak Northline, osobiście jeszcze nie znam.

Miałem jeszcze parę innych, ogólnie gorsze od w/w; choć smakowo któraś była najlepsza to plon słaby i jagody dojrzewały nierówno.
Są już nowsze odmiany o lepszej jakości, warto doczytać. Polska Amela podobno plonuje obficie, prawie jak Northline, osobiście jeszcze nie znam.

Ut sementem fecĕris, ita metes.
-
- 100p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
P.S.

https://szkolkarstwo.pl/archiwum/swidos ... ka-odmian/
https://www.sad24.pl/jagodniki/nowa-swi ... antatorow/

https://szkolkarstwo.pl/archiwum/swidos ... ka-odmian/
https://www.sad24.pl/jagodniki/nowa-swi ... antatorow/

Ut sementem fecĕris, ita metes.