Lithops - żywe kamienie cz.2
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Piękne lithopsy. Duże i dorodne. Możesz zdradzić jakiego nawozu używasz? Moje nie chcą rosnąć do takich rozmiarów, dlatego podejrzewam, że mój nawóz jest zbyt słaby lub nieodpowiedni. Ja używam mineral żelu agrecol do kwitnących lub Petersa do kwitnących, lecz ciągle są małe.
Pozdrawiam
G.
G.
Używam nawozu do kaktusów Agrecol albo Florovit , tylko bardziej rozcieńczam, zasilam dwa razy w roku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- gerranium
- 200p
Ja nawożę 5-6 razy w sezonie, zatem małe liście u lithopsów to nie będzie u mnie sprawa nawozu. Być może problem leży w zbyt słabym nasłonecznieniu. Lithopsy u mnie stoją na parapecie południowym. W sezonie letnim słońce jest wysoko i balkony innych mieszkań czasem rzucają cień na część mojego parapetu. Delikatnie doświetlam ledami, ale chyba zbyt słabo.
Dzięki za naprowadzenie. Szukam dalej przyczyny małych przyrostów liści.
Dzięki za naprowadzenie. Szukam dalej przyczyny małych przyrostów liści.
Pozdrawiam
G.
G.
Gerranium nawożenie w dłuższej perspektywie powoduje problemy z powodu nadmiernego odkładania się soli w glebie i może tak być, że roślinki nie chcą rosnąć.
Ważne jest też, jaką wodą podlewamy ,najlepsza jest pH 5,5-5,7 .Woda kwaśna zachowuje się jak rozcieńczalnik w stosunku do tego, co jest zawarte w glebie ,po prostu rozpuszcza składniki odżywcze dla naszej roślinki.
Może to być przyczyną małych przyrostów .
Pozdrawiam
Ważne jest też, jaką wodą podlewamy ,najlepsza jest pH 5,5-5,7 .Woda kwaśna zachowuje się jak rozcieńczalnik w stosunku do tego, co jest zawarte w glebie ,po prostu rozpuszcza składniki odżywcze dla naszej roślinki.
Pozdrawiam
To ja mam pytanie, jak tą wodę zakwasić żeby miała pH 5,5? Ponadto, gdzieś tu na forum czytałem, że nawóz mineralny trochę zakwasza wodę, ale to wytrącanie soli, o którym wspominasz też chyba faktycznie może wystąpić, bo sam miałem kiedyś dziwny nalot na żwirku.kirud pisze: ↑25 cze 2024, o 11:23 Gerranium nawożenie w dłuższej perspektywie powoduje problemy z powodu nadmiernego odkładania się soli w glebie i może tak być, że roślinki nie chcą rosnąć.
Pozdrawiam
- gerranium
- 200p
Do obniżania pH są specjalne preparaty, np. plagron pH minus.
U mnie w świeżym podłożu, jeszcze nie nawożonym, również lithopsy nie rosną.
Co do pH wody, to zaczynam mieć mętlik w głowie. Jeden z hodowców lithopsów dodaje wapń do wody, aby wzmocnić rośliny https://youtube.com/watch?v=Vk6wQTMhJeA ... McmJrcjrmE
Pytanie: czy dodanie wapnia do wody nie powoduje podniesienia pH?
U mnie w świeżym podłożu, jeszcze nie nawożonym, również lithopsy nie rosną.
Co do pH wody, to zaczynam mieć mętlik w głowie. Jeden z hodowców lithopsów dodaje wapń do wody, aby wzmocnić rośliny https://youtube.com/watch?v=Vk6wQTMhJeA ... McmJrcjrmE
Pytanie: czy dodanie wapnia do wody nie powoduje podniesienia pH?
Pozdrawiam
G.
G.
Wg mnie podniesie, ale to już trzeba jakiegoś chemika pytać Ale w sumie po co dodawać wapń? Wystarczy użyć kranówki, pełno w niej węglanu wapnia, przynajmniej moja jest dość twarda.
Wapń podniesie pH ,jeśli jest za kwaśna, to dodają wapnia ,na przykład rolnicy odkwaszają glebę dolomitem.
Ja swoje Lithopsy podlewam deszczówką pH 6,5 a wodę z kranu mam pH 8, ale wodę można zakwasić . Najlepiej kranówę zagotować, woda powinna odstać kilka godzin ,eliminacja węglanów wapnia na dnie biały osad ,dwie trzecie wody znad osadu delikatnie zlać, tak uzyskaną wodę przelać do pojemnika z aktywnym torfem ,torf obniża pH kupić tester pH do wody i mierzyć jak będzie miała pH5,5-pH6 i można podlewać.
Lithopsy w naturze pobierają wodę z mgieł lub deszczu a takowy ma pH5,5-pH6,5 nie zależnie czy rosną w wapieniu, czy piachu, ale woda miękka najlepiej nadaje się do podlewania ,chyba najlepiej rozpuszcza składniki odżywcze dla roślin.
L.hallii v.hallii
Lithops schwantesii ssp. schwantesii v. urikosensis
Lithops fulviceps v. fulviceps 'Aurea'
Pozdrawiam
Ja swoje Lithopsy podlewam deszczówką pH 6,5 a wodę z kranu mam pH 8, ale wodę można zakwasić . Najlepiej kranówę zagotować, woda powinna odstać kilka godzin ,eliminacja węglanów wapnia na dnie biały osad ,dwie trzecie wody znad osadu delikatnie zlać, tak uzyskaną wodę przelać do pojemnika z aktywnym torfem ,torf obniża pH kupić tester pH do wody i mierzyć jak będzie miała pH5,5-pH6 i można podlewać.
Lithopsy w naturze pobierają wodę z mgieł lub deszczu a takowy ma pH5,5-pH6,5 nie zależnie czy rosną w wapieniu, czy piachu, ale woda miękka najlepiej nadaje się do podlewania ,chyba najlepiej rozpuszcza składniki odżywcze dla roślin.
L.hallii v.hallii
Lithops schwantesii ssp. schwantesii v. urikosensis
Lithops fulviceps v. fulviceps 'Aurea'
Pozdrawiam
- gerranium
- 200p
Bardzo dziękuję za informacje.
U mnie woda jest bardzo twarda. Wszystkie rośliny podlewam wodą z dzbanka filtrującego, dzięki czemu mam w wodzie dużo mniej osadu. Jednak to chyba za mało, bo wzrost liści lithopsów jest nadal niezbyt duży. Zaczynam myśleć o zakupie testów kropelkowych i preparatu do obniżania pH. O sposobie z moczeniem torfu w wodzie również gdzieś słyszałam lub czytałam.
U mnie woda jest bardzo twarda. Wszystkie rośliny podlewam wodą z dzbanka filtrującego, dzięki czemu mam w wodzie dużo mniej osadu. Jednak to chyba za mało, bo wzrost liści lithopsów jest nadal niezbyt duży. Zaczynam myśleć o zakupie testów kropelkowych i preparatu do obniżania pH. O sposobie z moczeniem torfu w wodzie również gdzieś słyszałam lub czytałam.
Pozdrawiam
G.
G.