Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2024, o 11:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
Czy posadzone teraz maliny jesienne należy przyciąć? Czy poczekać z tym do jesieni?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niech sobie rosną spokojnie, wzmocnią system korzeniowy, może i zakwitną i coś uda się skubnąć. Przytniesz przed samą zimą,
Pozdrawiam! Gienia.
-
O Qurcze! Dostałaś z bonusem w postaci przędziorka , mszyc i nie wiem czego tam jeszcze. Można się tego szybko pozbyć . Decyzja należy do Ciebie. Zadzwoń do szkółki i przedstaw sytuację. Prześlij też na mejla dokumentację fotograficzną.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 19 lut 2024, o 11:34
Napisałam już do sklepu i wysłałam zdjęcia. Na razie wyniosłam je daleko od reszty moich roślin i czekam na odpowiedź. A jak je uratować? Mam polysect ale nie wiem czy się nadaje do malin.
-
Pozdrawiam! Gienia.
Udało sie komuś kupić malinę w multiplacie lub inne coś w rodzaju takich malutkich sadzonek jak na zdjeciu poniżej?
Czy ktoś sprzedaje w ogóle w detalu takie sadzonki? Jestem z województwa Śląskiego. U mnie tu wokół to tylko markety i doniczki i słabo wyglądają często te sadzonki już mocno przebrane.
https://i.postimg.cc/0QcTM31R/IMG-6486a ... 24x683.jpg
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
Czy ktoś sprzedaje w ogóle w detalu takie sadzonki? Jestem z województwa Śląskiego. U mnie tu wokół to tylko markety i doniczki i słabo wyglądają często te sadzonki już mocno przebrane.
https://i.postimg.cc/0QcTM31R/IMG-6486a ... 24x683.jpg
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
-
Jeśli masz inne możliwości kupna to takich malin nie kupuj. To są sadzonki rozmnażane in vitro. Kupowałam w szkółce ( nie w markecie) i połowa wypadła. Szukaj jesienią lub wiosną kopanych z gruntu.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 12 lip 2022, o 08:25
Cześć, zauważyłem, że ponownie w tym roku schną mi maliny. Zgodnie z sugestią psikałem kilka razy Switchem oraz Signum. Chyba jednak nie pomogło. Czy na zdjęciach jest zamieranie pędów?
Maliny mam posadzone w miejscu, w którym po opadach jest bardzo wilgotno, gleba jest ciężka, mocno gliniasta. Jak popada, to jest tam najdłużej mokro. Dowoziłem też częściowo lżejszej gleby do rodzimego gruntu, ale chyba to za mało. Zastanawiam się czy nie pójść w stronę grządek podwyższonych w przyszłym roku, bo inaczej to chyba nigdy nie pozbędę się problemów z zalewaniem malin, zamieraniem pędów itd.
Proszę wstawiać na forum zdjęcia w dopuszczalnych regulaminem rozmiarach/!K
Maliny mam posadzone w miejscu, w którym po opadach jest bardzo wilgotno, gleba jest ciężka, mocno gliniasta. Jak popada, to jest tam najdłużej mokro. Dowoziłem też częściowo lżejszej gleby do rodzimego gruntu, ale chyba to za mało. Zastanawiam się czy nie pójść w stronę grządek podwyższonych w przyszłym roku, bo inaczej to chyba nigdy nie pozbędę się problemów z zalewaniem malin, zamieraniem pędów itd.
Proszę wstawiać na forum zdjęcia w dopuszczalnych regulaminem rozmiarach/!K
-
Prawdopodobnie to jest zamieranie pędów a zalewanie na pewno przyczynia się do tej infekcji. Oprysk na tę chorobę zaczynamy już gdy maliny mają 20 cm wysokości. I opryskujemy mniej więcej co 14 dni, tak ze 3 razy. Tę chorobę można leczyć cały sezon, trzeba jednak wziąć pod uwagę owocowanie i okres karencji.
Pozdrawiam! Gienia.
-
To faktycznie może być wirus plamistości maliny. Czy to jest Glen Apple? Bo te odmiany są najczęściej atakowane przez tego wirusa, inne oczywiście też.
Pozdrawiam! Gienia.