Chwasty eliminacja, jaki środek

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
marcelproust
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2017, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Eliminacja chwastów w plantacji mieczyków

Post »

Witajcie,

mam około 30 arów mieczyków, które mają już około 50 cm wysokości. Są posadzone rzędami, między którymi łatwo usuwam mechanicznie chwasty, natomiast problemem dla mnie są chwasty wyrastające blisko pędów.
Czy jest jakiś środek, za pomocą którego mogę zrobić oprysk i zniszczyć chwasty, tak, żeby nic nie stało się mieczykom?

Nie mam niestety tyle czasu, żeby ręcznie wyrywać każdy chwast blisko kwiatów, a nie chcę, żeby one tam rosły.
Podkreślam chodzi mi nie o ścieżki z chwastami tylko o eliminację chwastów blisko liści kwiatowych.

Załączam zdjęcie.

https://ibb.co/yY5xWt7

dziękuję serdecznie za odpowiedzi,

Karol
kojoto3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2023, o 09:15

środek na chwasty

Post »

Witam.
Czy mógłbym prosić o radę lub wskazówkę. Co roku na jesieni przekopuję działkę pod uprawę warzyw, stosując obornik w granulkach lub wapno. Na wiosnę ponownie przekopuje. Przy każdym przekopywaniu wyciągamy ręcznie chwasty z korzeniami na ile się da i ile zauważymy. Niestety nie jest to skuteczne, a ostatnio zauważyłem, że tych chwastów jest co roku co raz więcej. W niektórych latach po zebraniu warzyw, we wrześniu siałem Faselię, a przed zimą przekopywałem działkę wykorzystując wyrośniętą Faselię jako nawóz.
Czy jest jakiś środek na chwasty, który można zastosować na jesieni podczas przekopywania, coś w granulkach?
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Re: Chwasty eliminacja, jaki środek

Post »

Proponuję zasiać na poplon gryka i gorczyca przekopac po pierwszym przymrozku i zostawić w ostrej skibie aż do wiosny.
Barbadosss86
50p
50p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Pozbycie się chwastów z kamyczków z podjazdu

Post »

Witam
Mam taki problem, który niestety nawarstwiał się latami.
I teraz mam tak:

Obrazek

Kilka lat temu podjazd wyłożony został i ubity kamykami.
Początkowo jak najbardziej dawało się radę wyplenić chwasty gdy takowe wychodziły, niestety z roku na rok jest coraz gorzej. Dwa lata temu jeszcze było pryskane randapem i jeszcze w miarę było to ok. Niestety od tamtego roku mamy małego rasowego pieska i żeby przez przypadek nie skosztował spryskanej trawki itd, nie używam już chemii. Próbowałam wodę z octem ale to słabo idzie.
Ręcznie wyrywane były ale niestety już nie te plecy, więc i tych mniejszych ciężko tak ręcznie wyrywać, większe ok. Co w takim razie byście na chwasty polecili?
Jest jakiś środek, który nie zaszkodzi pieskowi?
Może coś ekologicznego się tu nada? Żeby chociaż te mniejsze chwasty wyplenić. Większe póki co ręcznie.
Niestety obok podjazdu jest zwykły trawnik, podwórko, gdzie rosną różne zielska i gdy wnuk kosi niestety trochę i na podjazd trafia i pewnie i zapyla się i rosną potem na kamykach.
Z góry będę wdzięczna za każdą poradę.
Pozdrawiam
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Post »

Gruba agrotkanina i na to z powrotem kamyk.
Jeśli chcesz pryskać to efect 24h jest bez glifosatu ewentualnie są specjalne wypalarki.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Są też wypalarki do chwastów, sęk w tym, że po jakimś czasie sytuacja się powtórzy. Ci, którzy wysypują ścieżki kamyczkami nie zdają sobie sprawy jak za lat parę będą te kamyczki wyglądać. I naprawdę trzeba systematyczności w czyszczeniu takich ścieżek czy dróżek. Muszą być z takich miejsc wydmuchiwane dmuchawą wszelkie liście, trawka od kosiarki itd. Zgrabywanie tu niewiele da. To wszystko się rozkłada, tworzy próchnicę, wiatr przynosi tysiące nasionek, a one kiełkują.
Pozdrawiam! Gienia.
Barbadosss86
50p
50p

Post »

seebbek
Póki co nie mam możliwości dać tam nowych kamyków. Dlatego chciałam zrobić porządek z obecnymi chwastami i przywrócić jako taki wygląd obecnych kamyków. Nie mniej dzięki za podpowiedź.

Gienia
A na jakiej zasadzie działa taka wypalarka? Coś rzuciło mi się w oczy ale czy nie występuje niebezpieczeństwo że coś się podpali? Nie znam się i dlatego stąd takie pytanie 🫣
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Ja proponuję kupić metalową, ocynkowaną konewkę, zagotować wodę i nalać wrzątku do konewki. Podlać ścieżki wrzątkiem i poczekać, aż chwasty uschną. Zabieg powtarzać, jak będą pojawiać się nowe chwasty. W zasadzie zbyt wiele pracy to nie wymaga, ale dużo ostrożności w stosowaniu.

Sposób tani i nietoksyczny, ale wymagający ostrożności, żeby się ktoś nie poparzył.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nie wiem na jakiej zasadzie działa taka wypalarka, poczytaj w necie. Są w sprzedaży różne typy. Syn zawsze wydmuchiwał opadłe liście silną dmuchawa, wystarczyło, że jednej jesieni to zaniedbał i się zaczęło!! Przez zimę liście się rozłożyły, a była tego gruba warstwa, zaczęły wschodzić przeróżne kloniki, lebiody i inne badziewie co tylko wiatr przyniósł.
Pozdrawiam! Gienia.
Barbadosss86
50p
50p

Post »

kuneg pisze: 21 cze 2024, o 11:31 Ja proponuję kupić metalową, ocynkowaną konewkę, zagotować wodę i nalać wrzątku do konewki. Podlać ścieżki wrzątkiem i poczekać, aż chwasty uschną. Zabieg powtarzać, jak będą pojawiać się nowe chwasty. W zasadzie zbyt wiele pracy to nie wymaga, ale dużo ostrożności w stosowaniu.

Sposób tani i nietoksyczny, ale wymagający ostrożności, żeby się ktoś nie poparzył.
Ooo też pomysł . Muszę wypróbować, dzięki , póki co pielę, i chce jak najwięcej wyrwać co teraz jest i na to spróbuję z wodą . Dzięki ☺️
vYVYv
50p
50p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

gienia1230 pisze: 21 cze 2024, o 12:03 Nie wiem na jakiej zasadzie działa taka wypalarka, poczytaj w necie.
Od razu przestroga: jeżeli ktoś się zdecyduje na wypalarkę, to w trakcie używania trzeba mieć pod ręką coś do gaszenia ognia czy nawet drugą osobę z wężem w ręku. Nawet dmuchając gorącym powietrzem (część wypalarek "tylko" dmucha gorącym powietrzem, część po prostu zieje ogniem) można zapalić "coś obok". Dopóki to jest jakaś dogorywająca jednoroczna roślina czy puch z topoli to pewnie nic się nie stanie, ale jak to jest rosnący obok iglak, to gorzej. Sąsiad czyszcząc chodnik "pozbył się" żywopłotu z tui.
No i warto wiedzieć że wcale nie trzeba aż zwęglić rośliny żeby zrobić z nią porządek – wystarczy ją przegrzać (strzelam że do temperatury która psuje białka, czyli pewnie ok. 60°C) żeby potem sama uschła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”