Fasolka szparagowa cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz. 3
28 maja , kilka postów wyżej wstawiłam zdjęcie fasolki , którą uprawiam w tunelu z tyłu za pomidorami .
Dzisiaj dosiałam fasolkę też w tunelu na póżniejszy zbiór . Dzięki takiej uprawie nie muszę ziela wyrywać .
Dzisiaj dosiałam fasolkę też w tunelu na póżniejszy zbiór . Dzięki takiej uprawie nie muszę ziela wyrywać .
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
13 czerwca wysiałem fasolę szparagową zieloną Finezja. Po ilu dniach od wysiewu nasion powinna powschodzić? Do dziś wzeszły na tylko dwie fasolki. Na jaką głębokość je sądzicie.
Czy kupić nowe nasiona i ponownie wysiać. Bardzo proszę o poradę.
Czy kupić nowe nasiona i ponownie wysiać. Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam Andrzej.
Moim zdaniem musisz siać, po takim czasie co nie wykiełkowało to zgniło. Podkiełkuj delikatnie i przykryj włókniną, zwiększysz szansę.
Ja namaczam tak, żeby nie naciągnęły do końca, czyli kilka godzin to max, za długie moczenie źle na nie działa i trzeba uważać żeby nie przyplątały się jakieś owady, bo mogą składać jaja, więc kiełkują pod przykryciem.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja myślałam, że 'podkiełkuj' znaczy - aż pokażą się kiełki
Źle myślałam ?
A jak rozumieć, że dłuższe moczenie 'źle działa', jak ?
Czy nasiona kiełkowane w domu też przykrywać ?
Źle myślałam ?
A jak rozumieć, że dłuższe moczenie 'źle działa', jak ?
Czy nasiona kiełkowane w domu też przykrywać ?
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Dobrze myślałeś, chodziło mi o to, że na początku fasolka ciągnie dużo wody, więc najlepiej zalać ja wodą, tylko nie może w tej wodzie za długo leżeć, wystarczy, że mocno naciagnie , tak nie na 100 procent, i wtedy wyciągasz z tej wody przykrywasz czymś lekko wilgotnym i czekasz na kiełki.
Kiełkowane w domu też dobrze przykryć włókniną ale trzeba patrzeć czy ślimaki nie podjadają
Kiełkowane w domu też dobrze przykryć włókniną ale trzeba patrzeć czy ślimaki nie podjadają
- Malagenia
- 100p
Dzięki, teraz mam już jasność
Mieszkam w bloku na I p., więc ślimaków u mnie niet Muchy tylko latają, czasem owocówki i czasem coś bzyczącego wpadnie.
Chciałabym wysiać na balkonie, pierwszy raz. Nie będzie to więc plantacja, lecz tę garstkę nasion oczywiście przykryję, tak jak radzisz, zapewne wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Mieszkam w bloku na I p., więc ślimaków u mnie niet Muchy tylko latają, czasem owocówki i czasem coś bzyczącego wpadnie.
Chciałabym wysiać na balkonie, pierwszy raz. Nie będzie to więc plantacja, lecz tę garstkę nasion oczywiście przykryję, tak jak radzisz, zapewne wilgotnym ręcznikiem papierowym.
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Byłam zachwycona tyczną fasolką szparagową Ramdor, ale z własnych nasion choruje mi Wyrywam Szkoda mi jej, ale trudno. Mozaika na liściach, strąki zniekształcone. Dla nas za dużo, a na handel się nie nadaje, bo mam jeszcze inną
Obok mam zdrową Laurinę z kupionych nasion (karłową) z 1 opakowania i pierwszy duży zbiór ok. 5 kg. Zamrażarka już dopełniona fasolką. Ta odmiana jest kompletnie bezwłóknista i pyszna. Nadal kwitnie i będą kolejne zbiory.
Obok mam zdrową Laurinę z kupionych nasion (karłową) z 1 opakowania i pierwszy duży zbiór ok. 5 kg. Zamrażarka już dopełniona fasolką. Ta odmiana jest kompletnie bezwłóknista i pyszna. Nadal kwitnie i będą kolejne zbiory.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pozdrawiam! Gienia.
- Malagenia
- 100p
Gienia
Wielkie dzięki, ta info, a zwłaszcza fotka, to na pewno cenna poglądowo wskazówka dla nieobeznanych, początkujących
A kiedy ją kiełkowałaś i na jaką głębokość wsadzałaś potem z tymi kiełeczkami do ziemi ?
Kiedy robiłaś tę fotkę ?
Wielkie dzięki, ta info, a zwłaszcza fotka, to na pewno cenna poglądowo wskazówka dla nieobeznanych, początkujących
A kiedy ją kiełkowałaś i na jaką głębokość wsadzałaś potem z tymi kiełeczkami do ziemi ?
Kiedy robiłaś tę fotkę ?