Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
Pozdrawiam, Jacek
-
- 50p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć Wam
Czy jest jakiś sposób aby ogórki w szklarni szybciej się zawiązywały? Jakiś tydzień temu były same kwiaty żeńskie, ze 3 dni temu pojawiły się męskie, ale póki co żaden się nie zawiązał. Próbuje pomóc zapylajac, ale jakoś dużo tych męskich kwiatów nie ma żeby móc resztę żenskich zapylać. Ogórki są w doniczce 5-6 litrowej.
Do pomidorów w szklarni mam preparat , który ma za zadanie ułatwiać zapylanie. A czy jest coś takiego do ogórków?
Czy lepiej przenieść je gdzieś na środek szklarni, bo są one na samym końcu. Na wejściu są papryki, pomidory a dopiero na końcu ogórki. Zanim jakiś owad tu doleci to już mu się tam na końcu nie chcę
Czy jest jakiś sposób aby ogórki w szklarni szybciej się zawiązywały? Jakiś tydzień temu były same kwiaty żeńskie, ze 3 dni temu pojawiły się męskie, ale póki co żaden się nie zawiązał. Próbuje pomóc zapylajac, ale jakoś dużo tych męskich kwiatów nie ma żeby móc resztę żenskich zapylać. Ogórki są w doniczce 5-6 litrowej.
Do pomidorów w szklarni mam preparat , który ma za zadanie ułatwiać zapylanie. A czy jest coś takiego do ogórków?
Czy lepiej przenieść je gdzieś na środek szklarni, bo są one na samym końcu. Na wejściu są papryki, pomidory a dopiero na końcu ogórki. Zanim jakiś owad tu doleci to już mu się tam na końcu nie chcę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Posadź ogórki partenokarpiczne, nie wymagają zapylania . Inne są owadopylne i raczej do gruntu, nie do szklarni się nadają.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
Nie cytuj postów na które odpowiadasz bezpośrednio!?Karo
A to nawet nie wiedziałam, że są ogórki samozapalające. Dopiero drugi rok je uprawiam, dobrze wiedzieć, dziękuję
Jeszcze mam takie pytanie, zaczęły mi się pojawiać takie oto plamki na ogórkach.
Pod szklarniami. Co to może być?
Na pomidorach również są plamy, podejrzewam alternariozę. W innym wątku wrzucę zdjęcia pomidorów. Upewnić się czy to faktycznie alternarioza.
Na ogórkach nie wiem co to może być?
A to nawet nie wiedziałam, że są ogórki samozapalające. Dopiero drugi rok je uprawiam, dobrze wiedzieć, dziękuję
Jeszcze mam takie pytanie, zaczęły mi się pojawiać takie oto plamki na ogórkach.
Pod szklarniami. Co to może być?
Na pomidorach również są plamy, podejrzewam alternariozę. W innym wątku wrzucę zdjęcia pomidorów. Upewnić się czy to faktycznie alternarioza.
Na ogórkach nie wiem co to może być?
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
Mączniak rzekomy szaleje.
Revus 250 SC albo Carbio Duo 112 tego ostatniego można robić zapas wycofany z produkcji.
Revus 250 SC albo Carbio Duo 112 tego ostatniego można robić zapas wycofany z produkcji.
Bóg zapłać
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lip 2022, o 08:25
@Kurkadomowa - mączniak rzekomy to u mnie jest według Ciebie?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak, opryskaj czym prędzej.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
Jest jest środki tobie podałem czym można to zwalczyć wyska półka
Bóg zapłać
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lip 2022, o 08:25
Nigdy bym nie wpadł na to, że to mączniak rzekomy, nawet porównując ze zdjęciami z neta. Dzięki za szybką odpowiedź. Pzdr.
Kolejna część wątku jest tu https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6460395
Kolejna część wątku jest tu https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6460395