Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Zrobiłem oprysk Revusem tych pomidorów, przy okazji opryskałem ogórki w tunelu i w gruncie, gdyż MRz wylazł
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Czy ktoś z was walczył z werticiliozą i pojedynek wygrał? , grzyb ten poraził mi pomidory, tak że nawet nie mam ochoty wchodzić do tunelu i na to patrzeć. Mimo to zrobiłem nowe nasadzenia z wilkow w cylindrach 7l i myślę czy jest sposób aby je jakoś zabezpieczyć. Wszystkie szamańskie sposoby wezmę pod uwagę.
Piotr
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ktoś wgl używa jescz zapasów topiony 500 SC jest to jeszcze gdzieś możliwe do zdobycia..??
O co w ogóle chodzi? Proszę o normalną polską pisownię, bo posty będą usuwane. / jokaer
O co w ogóle chodzi? Proszę o normalną polską pisownię, bo posty będą usuwane. / jokaer
Bóg zapłać
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie miałam wertyciliozy w pomidorach może dzięki temu , że stosuję ochronę mikrobiologiczną .
Staram się co pewien czas zaszczepiać ochronne mikroorganizmy takie jak np.trichoderma ,
bacillus subtilis , bacillus amyloliquefaciens , paenibacillus polymyxa itd .
Nie mikrobiologiczną co prawda ale stosuję też naturalną laminarynę .
Kompost i gnojówki zaszczepiam ochronnymi bakteriami .
W przypadku infekcji zwiększam dawkę i dodaję krzem .
Staram się co pewien czas zaszczepiać ochronne mikroorganizmy takie jak np.trichoderma ,
bacillus subtilis , bacillus amyloliquefaciens , paenibacillus polymyxa itd .
Nie mikrobiologiczną co prawda ale stosuję też naturalną laminarynę .
Kompost i gnojówki zaszczepiam ochronnymi bakteriami .
W przypadku infekcji zwiększam dawkę i dodaję krzem .
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
Wszytko ok, miały mało wody. Teraz dużo dostały i tak wychodzi. Musisz utrzymać regularną wilgotność.
Proszę o poprawną pisownię/ jokaer.
Proszę o poprawną pisownię/ jokaer.
Bóg zapłać
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Pomidor pękł w miejscu blizny po słupku, nic mu nie będzie po za tym, że nieładnie wygląda.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
U mnie niestety pojawiła się zgnilizna wierzchołkowa. Tylko na jednej odmianie i to pomimo, że w glebie mam wręcz nadmiar wapnia. Po prostu za sucho. Mam podlewanie kropelkowe ale to przy tej suszy za mało. Czytam o ulewach, a u mnie tylko parę kropli spadło. Więc z węża lałam, lałam i lałam W zeszłym roku miałam podobnie i po obfitym podlaniu objawy ustąpiły
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Ilość wapnia w glebie to nie wszystko. Raz że sucho (albo nierównomiernie podlewanie) a dwa to fakt że nadmiary innych pierwiastków także potrafią "przyblokować" przyswajanie wapnia. Rada jest prosta - oprysk 2-3 razy w sezonie a w szczególności przy odmianach o podłużnych owocach.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kiedyś miałam, ale co dokładnie nie wiem, bo żeby ustalić czy werticillioza, czy fytoftyroza to potrzebne byłyby badania. W każdym razie nagle zaczęła więdnąć magnolia. Ja obcięłam więdnącą gałęź i zaczęłam ją opryskiwać OW. I uratowałam tę magnolię. Pogoda była bardzo upalna , było dużo wilgoci i tak pomyślałam, że to jakiś taki grzyb " werticillizowaty ".rolnik90 pisze: ↑23 cze 2024, o 22:21 Czy ktoś z was walczył z werticiliozą i pojedynek wygrał? , grzyb ten poraził mi pomidory, tak że nawet nie mam ochoty wchodzić do tunelu i na to patrzeć. Mimo to zrobiłem nowe nasadzenia z wilkow w cylindrach 7l i myślę czy jest sposób aby je jakoś zabezpieczyć. Wszystkie szamańskie sposoby wezmę pod uwagę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie jak na razie SZW złapał w donicy Dwarf tiger eye. Wczoraj dopiero zauważyłam i zrobiłam oprysk po owocach i kwiatach wapnovitem
Wcześniej też pryskałam 2 razy ,widocznie było mu za mało.
Asia
Wcześniej też pryskałam 2 razy ,widocznie było mu za mało.
Asia
-
- 50p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
Jeden owoc wygląda tak. Musiałam go zerwać. Co to jest? Dwa dni wcześniej pryskałam Signum 33 WG
We wcześniejszych postach było pisane o podejrzeniu alternariozy i brunatnej plamistości liści pomidorów. Chciałam dzisiaj pryskać Scorpion 325 SC. Ale ten jeden owoc wygląda jak na załączonym obrazku. Czym teraz pryskać?
We wcześniejszych postach było pisane o podejrzeniu alternariozy i brunatnej plamistości liści pomidorów. Chciałam dzisiaj pryskać Scorpion 325 SC. Ale ten jeden owoc wygląda jak na załączonym obrazku. Czym teraz pryskać?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Podręcznikowy przykład szarej pleśni, oprysk interwencyjne na szarą. Tu dokładny opis:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=314
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=314
Pozdrawiam Eugenia