Identyfikacja traw
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikacja traw
czarny2807 ta trawa to:
Ostnica mocna 'Pony Tails ' (Stipa tennuissima)
Ostnica mocna 'Pony Tails ' (Stipa tennuissima)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 cze 2022, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Identyfikacja traw
Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji 2 gatunków traw, które pojawiły się ostatnio w moim ogrodzie.
Pierwsza (zdj. 1,2) - prezent od sąsiadki, która miała ją na cmentarzu. Trawa posadzona na wiosnę zeszłego roku od razu się przyjęła. W tym sezonie rozrosła i wypuściła dodatkowe pędy wokół głównej kępy. Wys. 60cm, liście sztywne, ostre, z kłosami, które również po raz pierwszy się ukazały tej wiosny. System korzeniowy głęboki i mocno osadzony. Zakładałem początkowo, że to jakiś miskant, ale teraz szczerze wątpię. Przerażony ekspansywnością na powrót umieściłem w pojemniku.
Druga (zdj. 3,4) - trawa wyrosła w tym sezonie w miejscu sadzenia trawy z pojemnika (głównie życicy w odmianach i kostrzewy). Trawa gęsta, raczej średniowysoka, o miękkich łodygach i charakterystycznych kłosach przypominających jęczmień. Ciężka w koszeniu, plącze się na podkaszarce.
Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji. Dziękuję!
Pierwsza (zdj. 1,2) - prezent od sąsiadki, która miała ją na cmentarzu. Trawa posadzona na wiosnę zeszłego roku od razu się przyjęła. W tym sezonie rozrosła i wypuściła dodatkowe pędy wokół głównej kępy. Wys. 60cm, liście sztywne, ostre, z kłosami, które również po raz pierwszy się ukazały tej wiosny. System korzeniowy głęboki i mocno osadzony. Zakładałem początkowo, że to jakiś miskant, ale teraz szczerze wątpię. Przerażony ekspansywnością na powrót umieściłem w pojemniku.
Druga (zdj. 3,4) - trawa wyrosła w tym sezonie w miejscu sadzenia trawy z pojemnika (głównie życicy w odmianach i kostrzewy). Trawa gęsta, raczej średniowysoka, o miękkich łodygach i charakterystycznych kłosach przypominających jęczmień. Ciężka w koszeniu, plącze się na podkaszarce.
Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji. Dziękuję!
Prośba o identyfikację traw
Bardzo proszę znawców tematu o identyfikację traw rosnących w moim ogrodzie. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
1. Ta trawka rzekomo ekspansywna, zasadzona w pojemniku wiele lat temu.
2. Ta zupełny NN
3. Kolejny NN
4. Ostatnia trawka, najniższa ze wszystkich.
1. Ta trawka rzekomo ekspansywna, zasadzona w pojemniku wiele lat temu.
2. Ta zupełny NN
3. Kolejny NN
4. Ostatnia trawka, najniższa ze wszystkich.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
Trzęślica modra "Variegata"
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lip 2020, o 15:05
Dzięki serdeczne za pomoc w identyfikacji. No to teraz już mam pewność, że miałem pomieszane opisy traw, ponieważ jako trzęślica modra Variegata miałem opisaną trawę, której zdjęcia zamieszczam poniżej. Zatem jeszcze raz mam prośbę o pomoc w identyfikacji kolejnej trawy, jaki to gatunek i odmiana. Sama trawa ma aktualnie wysokość około 40-50 cm, ale kwiatostany są dużo dłuższe - około 100-150 cm.
Wygląda na trzęślicę modrą 'Moorhexe'
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lip 2020, o 15:05
Jeszcze raz dzięki serdeczne za pomoc w identyfikacji. Faktycznie porównując zdjęcia to może być Moorhexe.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
To jakiś miskant...
Zdjęcie jest za małe do pełnej identyfikacji,zresztą tylko jej kwitnienie może ostatecznie sugerować odmianę.
Zdjęcie jest za małe do pełnej identyfikacji,zresztą tylko jej kwitnienie może ostatecznie sugerować odmianę.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.