W jaki sposób pielęgnujesz jagody ? jakie odmiany ?
Jagoda kamczacka - cięcie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Ja w sumie też tak tnę, pokładające się, , ze środka zagęszczające, suche, ale powiem Wam, że przez ostatnie lata je nie cięłam i masakra jaki zrobił się gąszcz koszmarny.
phantom Jeśli Twoje jagody nie rosną po cięciu, to jest jakiś problem, ale nie wynikający z cięcia.
Krzaki po cięciu zawsze wypuszczają mocne, długie pędy.
Albo je źle tniesz, albo rosną w złym miejscu.
phantom Jeśli Twoje jagody nie rosną po cięciu, to jest jakiś problem, ale nie wynikający z cięcia.
Krzaki po cięciu zawsze wypuszczają mocne, długie pędy.
Albo je źle tniesz, albo rosną w złym miejscu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z cięciem lepiej nie przesadzać bo u mnie w tym roku po cięciu najstarszych krzewów mało
owoców było .
Główna przyczyna to cięcie wiosenne . Po owocowanu się nie wyrobiłam , ale i tak lepiej wyglądają i łatwiej
się owoce zbierało .
owoców było .
Główna przyczyna to cięcie wiosenne . Po owocowanu się nie wyrobiłam , ale i tak lepiej wyglądają i łatwiej
się owoce zbierało .
U mnie kamczatki pomimo dużego zagęszczenia nie chorują (nawet na stanowiskach zacienionych). W mokrych latach pojawia się mączniak prawdziwy (jedynie na Indigo Gem i tylko na liściach). W okresach suchych na czubkach trochę przędziorka.
Pierwsze krzewy posadzone na glebie piaszczystej w dołki bez kompostu, nie nawożone i nie podlewane wyglądały na chorowite, a były po prostu zagłodzone.
Tnę zupełnie inaczej niż borówki. Nigdy nie skracam pędów, zawsze wycinam je przy ziemi.
Pierwsze krzewy posadzone na glebie piaszczystej w dołki bez kompostu, nie nawożone i nie podlewane wyglądały na chorowite, a były po prostu zagłodzone.
Tnę zupełnie inaczej niż borówki. Nigdy nie skracam pędów, zawsze wycinam je przy ziemi.
Wycinanie pędów przy ziemi stosuje się oczywiście tylko dla odmian o pokroju kolumnowym (Aurory, Indigo Gem, Jugany, BBlizzard czy Honney Bee).
Wczoraj przez kilka godzin ciąłem stare krzewy o pokroju kulistym: Wojtki, Kariny i Indigo Gem i tylko kilka minut trzyletnie krzewy o pokroju kolumnowym (Aurory, Indigo Gem, Jugany i Honney Bee).
Krzewom o pokroju kulistym z wykładającymi się gałązkami skracałem dolne zostawiając przyrosty rosnące pionowo (najbliższe pędów).
Ośmioletnim Wojtkom dwa lata temu wyciąłem przy ziemi po jednym pędzie ze środka.
Wczoraj przez kilka godzin ciąłem stare krzewy o pokroju kulistym: Wojtki, Kariny i Indigo Gem i tylko kilka minut trzyletnie krzewy o pokroju kolumnowym (Aurory, Indigo Gem, Jugany i Honney Bee).
Krzewom o pokroju kulistym z wykładającymi się gałązkami skracałem dolne zostawiając przyrosty rosnące pionowo (najbliższe pędów).
Ośmioletnim Wojtkom dwa lata temu wyciąłem przy ziemi po jednym pędzie ze środka.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Jestem jak wielu przedmówców zaskoczony tym stwierdzeniem, ciężko ocenić czemu u Ciebie chorują.
Ja u siebie nic z nimi nie robię oprócz nawożenia i przycinania - żeby prześwietlić czy ograniczyć wielkość krzewu, nie wiedzą co to choroba...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu jest sporo fachowców, ale skoro nikt ci nie odpisał, to ja napiszę, że jak ci to nie pomoże , to spróbuj ją w przyszłym roku odmłodzić zamiast przerzedzać. Nie wiem czy potrafi odbić od podstawy tak jak porzeczka, ale to by było radykalne cięcie tak myślę.
W jednym miejscu znalazłem takie porady:
W jednym miejscu znalazłem takie porady:
Podsumowując zostawiłbym jeden pęd najchudszy, a resztę wyciąłbym przy ziemi. Ale wstrzymaj się niech ci tu to ktoś potwierdzi. Ciekawi mnie ta sprawa, bo sam uczę się jak ciąć i pewnie robię to kiepsko.
ciecie wykonuje się późną zimą/ wczesną wiosną.
owocuje na końcach pędów, przycinanie, skracanie pędów powoduje zmniejszenie owocowania (jak już ciąć to najlepiej cały pęd),
najlepiej sadzić na jesieni,
dla poprawienia jakości owocu i zwiększenia plonu konieczne nawadnianie,
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Kamczatkę warto przyciąć po sadzeniu, potem krzew się sam rozbudowuje i dopiero po kilku latach trzeba przyciąć pochylone i zagęszczające środek a i całe pędy warto skasować dając impuls do nowych wybić w celu odmłodzenia. Będę ciął w lutym i może coś nagram bo to proste jak drut, cięcie zawsze daje impuls do wzrostu ale akurat jagoda aż tego tak bardzo nie potrzebuje, choć cięcie jej nie zaszkodzi. Ja uważam ,że jagodę można ciąć tak samo jak czarną porzeczkę, czyli wycinać tylko całe pędy 10 cm nad ziemią i nie bawić się w fryzjera.
Jagoda kamczacka odmłodzenie
Witam. Mam wiekową jagodę kamczacką, dwie obok siebie. Jak je odmłodzić, czy wycinać stopniowo "konary" przy ziemi, by spowodować żeby wypuściła z ziemi nowe. Czy z góry wycinać gałęzie wyrastające z konarów w celu prześwietlenia?
https://i.postimg.cc/DfSBKT1v/20241006-111304.jpg
https://i.postimg.cc/2S7xx8Nw/20241006-111312.jpg
https://i.postimg.cc/Dys68PCR/20241006-111317.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
https://i.postimg.cc/DfSBKT1v/20241006-111304.jpg
https://i.postimg.cc/2S7xx8Nw/20241006-111312.jpg
https://i.postimg.cc/Dys68PCR/20241006-111317.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Re: Jagoda kamczacka - cięcie
Skoro piszą, że można jak porzeczkę ciąć, to nie ma stresu.
Ja bym wyciął na początek najstarszy pęd przy samej ziemi i zobaczył jak zareaguje. Sęk w tym, że na mój gust to chyba za późno na cięcie w tym roku - wyciął bym jak zaczną pąki pęcznieć na wiosnę.
P.S.
Możesz zdradzić co tam ci się pod tą jagodą tak wije z barwinkiem
Ja bym wyciął na początek najstarszy pęd przy samej ziemi i zobaczył jak zareaguje. Sęk w tym, że na mój gust to chyba za późno na cięcie w tym roku - wyciął bym jak zaczną pąki pęcznieć na wiosnę.
P.S.
Możesz zdradzić co tam ci się pod tą jagodą tak wije z barwinkiem
Na jagodzie kamczackiej owocują jedynie gałązki wyrastające z wierzchołków pędów. Aby mieć większe owoce już w przyszłym roku należałoby zostawić tylko pędy najgrubsze, rosnące pionowo, a wyrastające z dołu pieńków. Pieńki powyżej do wycięcia. Podobnie odmładza się stare winorośle.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jarelk, zrób dokładnie tak jak powiedział Ci Jogibeer. Dokładnie Tak.