Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

:D z ogromną chęcią oglądałabym jego postępy :D
nie zdziwi mnie jak nie dostanę go w ogrodniczym. z resztą po raz kolejny zawiodłam się takim sklepem. zorientowałam się dziś, że mój nawóz dla storczyków stracił termin ważności półtora roku temu :shock: dobrze że ich nie podlałam bo jutro mam to robić więc coś mnie trąciło żeby sprawdzić bo szukam asahi a jak gdzieś jest to tuż przy końcu ważności więc zerknęłam na nawóz. ale byłam zła. kupowałam go dawno i na bank nie mam paragonu. dobrze że to zima, i planowałam podlewanie z nim jak sie zorientuję że wszystko ok, no i zimą to raz w miesiącu więc mi się to długo przeciągnęło. a zakupy w orchidsklepiku na pewno się odbędą tylko najpierw na pierwszą wypłatę czekam a to potrwa bo do pracy dopiero od lutego idę.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasicqa, no to powodzenia w nowej pracy, obyś się tam dobrze czuła! :)

Asiu, dzięki za informacje o spagnum, poczytałam że wiele osób chwali je sobie do reanimacji i nabrałam ochoty :) Poza tym, mam w kilku storczykach nie dające się przykryć korzenie na wierzchu, które brzydko schną i chcę je trochę przykryć takim lekko wilgotnym spagnum. Właśnie dziś złożyłam zamówienie w OS, cały ubiegły weekend jeździłam po sklepach i pytałam o nie (LM, Obi, Praktiker, jakieś ogrodnictwo), oczywiście nie mają i nie mieli też wczesniej. Hmm, a na forum czytałam że te sklepy je mają w ofercie..?

To ja trzymam kciuki za oba Wasze bidulki a Wy trzymajcie też za moje, bo mam takie dwa obecnie :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dla mnie Ewo, najbardziej zagadkowe jest to, dlaczego z sześciu falenopsisów (mających pędy z pąkami),
które stoją obok siebie w identycznych warunkach - tylko jeden reaguje zrzucaniem pąków.
to całkiem zrozumiałe.
większość falenopsisów na naszych parapetach to hybrydy i jak każda z hybryd , (czyli dziecko wielu rodziców) może mieć różne cechy - również różną wrażliwość na brak światła.

Ja też zauważyłam ostatnio, że pewna hybryda, która jest u mnie i u mojej znajomej - jest wyjątko kapryśna na brak słońca zimą. Oba egzemplarze zachowują się identycznie, podczas gdy inne są w miarę ,,grzeczne".
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Asieńko, mogłabyś pokazać stare zdjęcie tego "niegrzecznego" falenopsisa...zobaczymy, czy problemy z tą hybrydą pojawiają się także u innych forumków.
Ja wszystkie swoje falki, czyli 9 sztuk przestawiłam na początku grudnia na parapety południowe i tak jak pisałam, do dzisiaj nie mam z nimi problemów. Może trafiłam na te "grzeczniejsze" hybrydy :wink:
Jest jeszcze inna kwestia...wiadomo jest, że falenopsisy dokonują fotosyntezy również ( choć w małym stopniu) w chloroplastach znajdujących się w korzeniach...czy wszystkie Twoje falki stały w dodatkowych osłonkach?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bożenko, dziś nie dam rady nic wstawić, ale jutro - chętnie. Mogę pokazać "łobuza" w poprzednim kwitnieniu
(również moim) i to, jak wygląda obecnie, czyli te żałośnie wyłysiałe pędy.
Warunki do fotosyntezy ma zapewnione, bo stoi cały czas bez dodatkowej osłonki, w dodatku na tacce z mokrym keramzytem.
I widocznie i tak mu źle :(
Ciekawa jestem, czy faktycznie inni też mają kłopoty z tą hybrydą. Jednak z drugiej strony, to poprzednie kwitnienie
było w porządku, choć był tylko 1 pęd...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, oto obiecane fotki:

Poprzednie kwitnienie na odnodze obciętego pędu głównego.

Obrazek

Kwitnie regularnie, co pół roku.
Poniżej wygląd obecny. Utworzył 2 pędy, na każdym po 5 pączków.
Miało być więc 10 kwiatów. Ale... już widać, które następne odpadną :(

Obrazek Obrazek

Jest to okno południowo-zachodnie, ale odsunięte wgłąb mieszkania przez balkon. Może mu faktycznie za ciemno ?
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Joasiu!
Wpadlam do Ciebie i nie moge sie nadziwic
1 Twoich pieknym storczykom
2 i serduszku ktore im okazujesz...

Musze powiedziec, ze to niesamowite uczucie jak reanimowana roslinka czuje sie dobrze i ...wypuszcza ped kwiatowy, kwitnie...to jest cudowne ;:48
Ja tez zbieram takie biedaki i obecnie obserwuje wzrost pedu na reanimowanym w pazdzierniku Phalaenopsisie.
Zycze Tobie-jak Cie w myslach nazwalam- Storczykowej Pani Doktor, powodzenia w dalszej uprawie i ratowaniu kwiatowych delikwentow ;:2
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Phalaenopsis w kropki jest cudowny. jego piegi są śliczne.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Asieńko, jest taki piękny i tak zdrowo wygląda...aż przykro patrzeć na te podsuszone pączki :cry: Ja niestety tej hybrydy nie mam.
Spróbuj przestawić go jednak do słońca, skoro masz taką możliwość, trzeba próbować. Ja teraz dodatkowo spryskuję wodą także parapety południowe. Na szczęście mam takie kamienne, więc woda im nie szkodzi.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Asiu jak tu fajnie u Ciebie :D Cieszę się, że tu zajrzałam ;:113
Zgadzam się z Monią - Storczykowa Pani Doktor to Ty.

Aaach, żal patrzeć na te żółknące pączusie :( Bo kwiatki cudne :D Ja już też przez to przeszłam. Miejmy nadzieję, że na wiosnę wszystko się odmieni i falusie odbiją sobie to co straciły :D
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj... tylko nie "Pani Doktor" ;:191
Wystarczy mi jeden prawdziwy w domu ! Na nic nie ma czasu i chodzi non- stop niewyspany ;:192
Ale bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że się Wam tu podoba :) !
A 'serduszko' ;:97 Moniu, to my tu wszyscy na Forum staramy się okazywać naszym podopiecznym.
Ty przecież też, prawda ? :wink: Inaczej nie zabierałabyś do reanimacji biedaczków, których Ci żal.
Dlatego trzymam kciuki za Twój 'storczykowy szpitalik' i proszę, zdawaj relację z leczenia...
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

No jasne, ze mam i okazuje im duzo milosci :wink: Nawet do nich "gadam" i nazywam je "swoimi dziecmi" co na poczatku nie podobalo sie mojemu synkowi :roll: ale juz sie przyzwyczail...
W weekend postaram sie zalozyc swoj temacik i powstawiac fotki.
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu bardzo mi szkoda Twoich pączusiów, ale to samo przechodze z moimi, prawdę mówiąc nie wiem co im dolega, też stoją na jednym parapecie a jedne się rozwijają a drugie opadają ;:110 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

nie ma zdjęcia mojejgo uparciucha, ale bardzo łatwo go znaleźć w przeglądarce int. pod nazwą
Phalaenopsis Pandora
jest baaardzo charakterystycny. Już w momencie zakupu było widać, że część pączków była zasuszona, w domu następne opadały. Storczyki z tej samej dostawy nie miały takich uszkodzeń. Myślałyśmy, że to przypadek.
Ale teraz, gdy oba falenopsisy kwitną u nas(przypomne, że 2 takie same są u mnie i koleżanki) - jest identyczna sytuacja, opada spora część pąków . To bardzo wrażliwa hybryda.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Mam bardzo podobną hybrydę do Pandory i narzekać na nią nie mogę.
Jak ją kupiłam miała dwa pędy. Kwitła długo, żadnych pąków nie zrzuciła. Obecnie znów kwitnie (jeden pęd) i jest jedną z nielicznych, która ma więcej niż 2-3 kwiaty....Moja chyba nie jest aż taka wrażliwa :D Pewnie inny rodowód, a tylko podobny wygląd....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”