Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Post »

Dzięki, albo poczekam kilka dni z tym opryskiem, żeby zobaczyć czy zareagują na tę zmianę w podłożu.
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ewaca pisze: 10 lip 2024, o 22:06 Gieniu mozaiki i bąbli na lisciach nie zauważyłam. Tylko to drobnienie i wyrastanie lisci zamiast po bokach lodyzki, to u góry. Liść nie jest płaski tylko ma takie kłykcie do góry. To u jednego pomidora. Owoce to sliwki, nie zauważyłam na nich jakis patologii.
Inne mają liście ok tylko owoce łaciate.
Będę po prostu obserwowac do końca sezonu, co się wydarzy. Albo bedzie ok i się okażę histeryczką :oops: albo... się przerzucę na uprawę buraków, ktore mniej chorują. ;:306
Ewo, na jakich odmianach zauważyłaś drobnienie liści?
Pozdrawiam, Jacek
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku szczegolnie Lucky Tiger.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
mateusz1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2024, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

Proszę o pomoc w ocenie tego krzaka zaznaczę że to samo zaczyna dziać się z następnymi krzakami. 2 musiałem tydzień temu wyrwać bo juz nie odbiły, opadły całkiem 😕.
Podłoże gliniaste wykopałem dziury kwadratowe na okolo 10l ziemi do warzyw. Może maja za mało miejsca i glina jest zbyt zbita i nie mogą pójść dalej. Może mogłem przekopać cała rajke i pomieszać z kupna ziemia, a nie wykopywać tylko dziury pod pomidory? Dodam że mocno padało i po deszczu wychodzi słońce i grzeje około 30 stopni i tak w kółko od jakiegoś czasu. Nie ma stabilnej pogody. Czy to może być przelanie albo brak wody czy może za dużo słońca do tego, albo jakaś choroba w korzeniu?
Pomidory sądzę pierwszy mam ich 25 w gruncie różne odmiany nie wszystkie tak mają ale powoli następne zaczynają opadać. Wczoraj podkopałem jednego na próbę wybrałem dużo ziemi gliny z pod niego i dałem mu więcej kupnej ziemi, podsypałem go od spodu i zasypiałem. Później zaczęło padać tak pod wieczór i pomidor się podniósł. Na następny dzień znowu opadł 🤔 nie rozumiem tego 😐.
Pomocy.

Dziękuję i pozdrawiam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fittipaldi
100p
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Jak głębokie masz te plastikowe pojemniki? Czy są w nich dziury? Czy oprócz wody dostają jakiekolwiek nawozy?
mateusz1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pojemniki są max 2 cm w ziemi jak wczoraj podkopałem tego co na zdjęciu miał korzenie rozrośniete w prawo i lewo. Czy to przez pojemniki??? Większość pomidorów sobie radzi mam niedobry magnezu u niektórych ale tak to wyglądają dobrze.
Fittipaldi
100p
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Jeśli 2cm w ziemi to nie powinny przeszkadzać. A jak często i jaką ilością wody je podlewasz?
mateusz1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przez około 2 tygodnie nic nie robię z wodą bo pada na przemian co drugi dzień praktycznie, nie dużo ale pada. I w przeciągu tych 2 tygodni 2 razy była taka ulewa że droga woda płynęła jak potok. Było bardzo mokro cięgle. Do tego jest słońce mocne w cieniu 27 stopni w słońcu pewnie 37. Mieszkam w Niemczech Land Hessen okolice Frankfurt am Main.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Moim zdaniem, to ewidentnie sprawa korzeni. Transpiracja przez liście, przy prażącym słońcu, jest większa, niż to co wezmą z ziemi. Jeśli masz glinę, to korzenie doszły do tej gliny i dalej ani rusz. Nie wiem co tu radzić, bo powinieneś całą tą glebę przekopać głęboką glebogryzarką na 25-30cm, usunąć część gliny i dodać dobrej ziemi lub torfu. Albo uprawiać w wiadrach ;:224
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
mateusz1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Też tak myślę że to przez glinę bo jest żółta strasznie i twarda. Jak kopałem dołki widziłem to, ale to mija pierwsza uprawa więc popełniłem błąd. Dopiero po czasie dowiedziałem się że znajomi mają w wiadrach 20l. Wystarczy pół wkopać do ziemi od dołu dziurki porobić żeby woda miła ujście. Wtedy pomidory nie miałyby styczności z glina i innym pH ziemi. 😐😕 Teraz podkopałem tego jednego co na zdjęciu. Zrobiłem mu więcej miejsca, ale wiadomo że korzeń dostał trochę stresu i na pewno coś tam uszkodziłem dosypałem mu ziemi typowo do warzyw, ale czy ruszy tego nie wiem.
Opadł dzisiaj strasznie 😕😐
Choć wczoraj się podniósł po opadach i po moim kopaniu. Dzisiaj znowu słońce i czasami pokropiło nawet, a on wisi tak biedny 😔 i umiera.
tekkno
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lip 2013, o 00:09

Post »

Dwa przypadki i dwa problemy.

Czego to może byc niedobór?
Obrazek

A to jakaś choroba czy też może niedobór?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Pierwsze foto niedobór magnezu, kolejne potasu.
Pozdrawiam, Jacek
tekkno
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lip 2013, o 00:09

Post »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”