Różanka na słonecznym ranczo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różanka na słonecznym ranczo

Post »

Witaj Wandziu :wit Twój ogród, to busz, masa kwiatów, różnorodność i jaki piękny swojski klimat aż ciepło sie robi na ;:167 Bajecznie ;:138 Krwawnica o której wspominasz, jest jak królowa ściąga wzrok widza . Urodziwa bardzo, czy ona jest wysoka ? na taką wygląda. Ja mam w ogródku, no właśnie nie wiem, bo jakby na zdjęciu podobne, mam na myśli przetacznik lub właśnie krwawnicę. Jeszcze na tę chwilę u mnie nie kwitnie. Martwi mnie tylko że ta roślinka mocno zadarnia mi rabatę. Mam tam róze i irysy, powojnika, a ona zaczyna wychodzić "wszędzie". No jest to kłopot ;:224 Chyba też u mnie kwitnie na fioletowo (?)
Pysznogłówka okiełznana ;:333 bardzo ją lubię. Jeżówki, łubin i róze to niesamowite piękności ;:167
Na ostatnim zdjęciu, czy to może lwia paszcza ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znów nakarmiłam wzrok pięknymi widokami z Twojego rancza Wandziu ;:138 A jest co podziwiać - przebogate rabaty z kępami kwiecia robią wrażenie ;:215 Moją uwagę przyciągnęła też cudna obwódka z otoczaków wokół skrzyń warzywnych ;:oj Wspaniałe to wygląda, uwielbiam takie klimaty, już w Twoim przydomowym ogrodzie zauroczyła mnie podobna kamienna ścieżka ;:108
Cudownych chwil na działce Wam życzę, obfitych plonów i satysfakcji z pracy ogrodowej.
;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

iwwa, Asiu ale Ciebie dawno nie było ;:oj Miło, że znalazłaś dla mojego ogródka trochę czasu, dzięki za dobre słowo.
Przy skrzyni rośnie rzeczywiście lwia paszcza z tegorocznego mojego siewu. Biała udała się najbardziej. Jestem nią zachwycona i w przyszłym roku nasadzę jej więcej.
Moja krwawnica sięga mi pod pachę, tak więc jest wysoka. Ale to jest ta zwykła, polna. Są też niskie odmiany, ale ten kolor podoba mi się najbardziej. Ona rzeczywiście kwitnie podobnie do przetacznika, ale porównałam liście. Obie rośliny mają podłużne liście podobne do wierzby, ale przetacznik ma je o wiele dłuższe, ze dwa albo trzy razy dłuższe niż krwawnica, tak że po tym możesz rozpoznać, co masz u siebie.
Halszko droga wzięłam się za układanie ścieżek, bo nie daję rady z chwastami i trawą, za dużo tego ciągłego koszenia. A wiadomo, że im więcej nawierzchni, tym mniej trzeba kosić. Chyba u Ciebie widziałam, że masz między skrzyniami wysypane zrębki. Też dobry pomysł, ale póki co nie mam tyle zrębek, więc kombinuję sobie inaczej. Dziękuję za życzenia i oczywiście odwzajemniam ;:196

Milano
Obrazek
Impala
Obrazek
La Villa Cotta
Obrazek
Obrazek
Chippendale
Obrazek
Bengali
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu róże mają wilgoć, więc ładnie kwitną. Milano z liliowcem w podobnej tonacji, śliczna. ;:oj
Margerytki świetnie kwitną. Też lubię biel z niebieskim. Bodziszek wspaniały z margerytkami i orlają pewnie długo u mnie pozostanie.
Świerzbnica niesamowicie piękna, tyle kwiatów ma jedna roślina. :shock:
Kusiłaś penstemonem, więc zamówiłam dwie odmiany. ;:173
Cebulka w skrzyni ładnie rośnie. ;:215
Niech pogoda sprzyja wyjazdom na działkę. ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Pięknie .bogato,kolorowo! ;:138 :tan ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Białe łubiny :) mam rozsadę trochę gubią listki, chyba są podatne na szarą pleśń?
Zdjęcia jeżówek z motylkami :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Oszsz ,żeby liliowce tak bujnie kwitły ,przecież wiele lat trzeba ,żeby się ukorzeniły itp. ;:oj
Piękne białe lwie paszcze i łubin.
Rudbekie też cudne ,zwłaszcza ciemne. :D
Dziwne ,że ślimaki nie obgryzły.
Krwawnica lubi dużo wody ,wręcz podmokłe /u nas choruje/.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie u Ciebie tak kwitnąco i naturalnie. :)
Krwawnicę bardzo lubię, ale nawet nie próbuję jej zapraszać na moje suche piachy. Pięknie Ci rośnie.
Przeurocza ta biała lwia paszcza. ;:333
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

cymciu, dziękuję bardzo za mile słowa w kierunku moich roślinek. Na szczęście dzięki wilgotnej glebie nie muszę tego wszystkiego podlewać. Choć z drugiej strony, gdyby nadmiernie padało, grzyb szerzyłby się wszędzie. Chyba niewiele osób ma idealne warunki do uprawy. No może tam, gdzie znajdują się żyzne czarnoziemy...
lojka, dziękuję Ci Jolu i zapraszam.
Bufo-Bufo, ja mam białe łubiny z własnego wysiewu. Wschodzą bardzo chętnie, potem się wsadza do ziemi i szybko rosną. Nie zauważyłam u swoich pleśni. Są w dobrej kondycji i stale wypuszczają nowe kwiaty. W tym roku udały się wyjątkowo, bo w zeszłych latach kwitły raz i krótko, ale to były fioletowe. :wink:
pelagia, liliowce na wilgotnej działce przyrastają błyskawicznie. W moim przydomowym miałam takie, które rok w rok miały jeden pęd, jeden kwiat i tyle tej zabawy było. Niektóre odmiany przesadziłam na działkę i dopiero widzę, jakie potrafią być piękne. Lubią po prostu wodę.
Czytałam ze masz problem z ślimakami. U mnie na razie nie dorwały się do rudbekii i jeżówek, bo chyba tam jest dla nich zbytnia patelnia przez cały dzień. Natomiast pojawiły się cholery w rogu pod olchami, tam gdzie ciemno i chłodniej. Widuję winniczki, ale także takie paskudne brązowe, które wyglądają jak psia kupa. Trzeba będzie jakoś wytępić. :wink:
neferet, no niestety, na piaskach krwawnica się nie uchowa. Chyba żeby posadzić ją gdzieś pod rynną. No ale za to możesz poszaleć z rozmaitymi sucholubnymi, które u mnie wygniwają.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Wandziu :wit Wspaniale kwitną róże ;:138 Ta Milano cała w kwiatach ;:oj
W tym roku posadziłam białe łubiny, owszem, ładnie zakwitły, ale po przycięciu ani myślą powtórzyć kwitnienia ;:7
Dobrze pamiętasz, że mam ścieżki wysypane zrębkami, pod nimi mam agrowłókninę. Na razie to się sprawdza, choć jakieś chwaściki pojawiają się czasem, to łatwo je usunąć.
Twoje Ranczo pięknie się rozwija, rozrośnięte kępy sprawiają wrażenie jakbyś już wiele lat na nim gospodarzyła ;:215 A i warzywka też macie swoje a to wielka radość.
Obfitości Wandziu ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu :wit
U ciebie pięknie i kolorowo. Widzę, że wiosenne wysiewy przynoszą efekty. Wszystko wygląda zdrowo i dorodnie. Chyba jako nieliczna w tym roku prezentujesz róże. Wyglądają wspaniale. Inne koleżanki z forum coś nie chcą się chwalić.
Dobrze, że w lipcu trochę deszczyk popaduje, to nie trzeba za bardzo latać z konewkami. Wreszcie zrobiło się ciut chłodniej i roślinki trochę odpoczną od tych upałów. Przekwitały w błyskawicznym tempie. ;:168
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Halszko, dziękuję za odwiedziny. Masz rację, wszystko rośnie i rozwija się na potęgę. Czasem nie widać tego gołym okiem, kiedy patrzy się na rabaty dość często. I dopiero gdy porówna się zdjęcia z archiwum i obecne, widać sporą różnicę we wzroście roślin.
Na szczęście omijają nas wszelkie kataklizmy, więc cieszę się z piękna przyrody i możliwości obserwowania poczynań rozmaitych ciekawych żyjątek.
A i świeże warzywka są oczywiście z przyjemnością przez nas spożywane. :)

Misza, na długo zniknęłaś z forumowych stron, a więc cieszę się, że znowu jesteś. Nie wiem, czy doczytałaś, ale wiosną nawiedziły mnie na działce sarny i obskubały wszystkie różane pączuszki, co do jednego. Byłam wtedy bardzo zdenerwowana i rozżalona. Ale myślę, że różom wyszło to jednak na dobre, bo chociaż musiały wytworzyć nowe pąki i zakwitły później, to jednak kwiecia jest sporo i jakby krzaczki silniejsze. Niestety ostatnio pojawiła się czarna jędza, ale na to chyba nie ma skutecznego lekarstwa.
A zatem zapraszam na widoczki z różanego ranczo. :D

The Pilgrim. Róża została mocno poszarpana przez sarny, ale wypuściła piękny nowy pęd i teraz zachwyca napakowanymi kwiatami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Circle of Life i Impala
Obrazek
Obrazek
Circle of Life kwitnie brzoskwiniowymi bukiecikami na końcach pędów.
Obrazek
Arabia, wiosenny zakup. To jej pierwsze kwiatki u mnie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bengali Zmieniłam jej miejsce, bo w poprzednim dosłownie wegetowała.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Wandziu, okazałą masz tą krwawnicę :) ;:167 Ona rzeczywiście lubi rosnąć w błocie. Mam ją dziką obok wiązówki błotnej w miejscu, gdzie planujemy staw. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu w porównaniu do przydomowego, tutaj kwiaty mają słońce i przestrzeń. ;:215 Czerwona róża w towarzystwie łubinów śliczna. Róże cudne, ale kępy floksów też okazałe.
No i nie mogę nie zachwycić się dorodnymi jeżówkami. ;:oj
Zazdroszczę trochę gliniastej gleby, ;:108 choć u syna czasem mamy dość rozluźniania podłoża pod nowe nasadzenia. :roll:
Radości z pobytów na działce. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ty masz pięknie nie tylko na działce, ale jeszcze wokół przepiękne widoki.
Po prostu raj.
U mnie korzeniowe warzywka też nie chcą rosnąć. Widocznie mam w skrzyniach za luźną glebę. Chyba one lubią być otulone przez glinę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”