Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
To co w tej chwili zostało z oprysków interwencyjnych na zaraze ziemniaka przy wygaśnięciu Magnicur Finito? Nie kontrolowałem tego w ostatnich miesiącach, bo bardziej skupiłem się na drzewkach owocowych w tym roku i nie mam żadnych zapasów, a kupować 1l opakowań jednak nie chcę.
Dzień dobry,
Czego objawem może być takie zwijanie się liści pomidorów- na jednym więcej się tych liście zwija, na drugim mniej. Owoce normalne. Normalnie dojrzewają. Liście nieco fioletowe od dołu. Łodygi normalne. Pomidory w doniczce, ziemia uniwersalna. Zasilane florovitem do pomidorów w płynie średnio co 10dni. Niczym nie pryskane.
Czytałam ze jedną z przyczyn może być wysoka temperatura (balkon południowo zachodni, non stop lampa, temperatura w słońcu ponad 40stopni- niestety nie mam ich gdzie schować do cienia). Czy to może być od ciepła? Czy jednak jakaś choroba lub czegoś im brakuje? Już kilka pomidorów zjedliśmy i całkiem wyszły dobre- czy nadają się do jedzenia mimo takich liści?
Pozdrawiam
Czego objawem może być takie zwijanie się liści pomidorów- na jednym więcej się tych liście zwija, na drugim mniej. Owoce normalne. Normalnie dojrzewają. Liście nieco fioletowe od dołu. Łodygi normalne. Pomidory w doniczce, ziemia uniwersalna. Zasilane florovitem do pomidorów w płynie średnio co 10dni. Niczym nie pryskane.
Czytałam ze jedną z przyczyn może być wysoka temperatura (balkon południowo zachodni, non stop lampa, temperatura w słońcu ponad 40stopni- niestety nie mam ich gdzie schować do cienia). Czy to może być od ciepła? Czy jednak jakaś choroba lub czegoś im brakuje? Już kilka pomidorów zjedliśmy i całkiem wyszły dobre- czy nadają się do jedzenia mimo takich liści?
Pozdrawiam
Dorotek
Wydaje mi się że zwijanie liści zdecydowanie od ciepła. W doniczkach już tak jest że jest większa tendencja do tego. Pytanie jak podlewasz i czy gleba nie jest przesuszana. Ta kupna uniwersalna bardzo szybko robi się jak trociny.
Fioletowe zmiany to brak fosforu. Zobacz jaki masz skład tego nawozu ale ja bym zdecydowanie już zaprzestał podlewania czymś co ma azot.
Teoretycznie jeśli podlewasz co 10 dni Florovitem to taki niedobór nie powinien wystąpić. Możliwe że w jakiś sposób jest zblokowane pobieranie fosforu z gleby. Fosforu może być dużo w glebie lecz nie jest pobierany przez krzak. Oprysk może pomóc.
Krzak możesz w najcieplejsze dni okrywać włóknina. Najlepiej jednak żeby włóknina nie stykała się z krzakiem.
Wydaje mi się że zwijanie liści zdecydowanie od ciepła. W doniczkach już tak jest że jest większa tendencja do tego. Pytanie jak podlewasz i czy gleba nie jest przesuszana. Ta kupna uniwersalna bardzo szybko robi się jak trociny.
Fioletowe zmiany to brak fosforu. Zobacz jaki masz skład tego nawozu ale ja bym zdecydowanie już zaprzestał podlewania czymś co ma azot.
Teoretycznie jeśli podlewasz co 10 dni Florovitem to taki niedobór nie powinien wystąpić. Możliwe że w jakiś sposób jest zblokowane pobieranie fosforu z gleby. Fosforu może być dużo w glebie lecz nie jest pobierany przez krzak. Oprysk może pomóc.
Krzak możesz w najcieplejsze dni okrywać włóknina. Najlepiej jednak żeby włóknina nie stykała się z krzakiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Florovit uniwersalny nie zawiera fosforu . Zwijanie liści to reakcja obronna przed utratą wilgoci , czasami
jest to objaw chorobowy .
jest to objaw chorobowy .
Dziękuje za obie opinie.Piecha21 pisze: ↑15 lip 2024, o 21:23 Dorotek
Ziemie staram się utrzymać wilgotną, podlewam codziennie wieczorem, czasem tez rano. Chociaż wiadomo ze w duży upał jak nie ma mnie cały dzień to na wieczór wierzchnia warstwa jest przeschnięta. Ale potem dolewam im tak żeby przelało się na podstawkę.
Pomidorki nie są zadaszone wiec deszcz tez je podlewa.
Oprócz tego zwinięcia i fioletowego koloru od spodu nic innego nie zauważyłam, owoce są normalnego kształtu, bez przebarwień, rosną jak należy.
Może faktycznie po prostu te upaly…
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
On ma niedobory , przed wszytkim fosforu.
Asia
Asia
Czy owoce z suchą zgnilizną wierzchołkową zrywać i wyrzucać czy nie?
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kristalon żółty
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Albo innym nawozem, który ma w sobie fosfor
Asia
Asia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Na fazę ukorzeniania i niedobory fosforu podlewam Magic P Star .