Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
Na działkach w Lubartowie większość działkowców myśli o likwidacji upraw. A ja się nie poddaję.
Działka sąsiada-świadomie zrezygnował z oprysków
Działka kolejnego sąsiada-oprysk skrzypem.
Działka sąsiadki-1 oprysk Infinito (w momencie oprysku rośliny były już mocno porażone)
Moja działka-1 oprysk Infinito + opryski Emulparem (przędziorki). Aktualnie poza mączniakiem rzekomym problem stanowią zmieniki.
Działka sąsiada-świadomie zrezygnował z oprysków
Działka kolejnego sąsiada-oprysk skrzypem.
Działka sąsiadki-1 oprysk Infinito (w momencie oprysku rośliny były już mocno porażone)
Moja działka-1 oprysk Infinito + opryski Emulparem (przędziorki). Aktualnie poza mączniakiem rzekomym problem stanowią zmieniki.
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja uprawa ogórków to 2 rzędy 2 m długości. W jednym posiane 12 nasionek Monisi F1 a w drugim 8 nasionek SV. Zrobiłam z Monisi 28 dużych sloikow ogórków kiszonych i Monisia dalej narasta. SV przeznaczone do bezpośredniego spożycia i na sałatki. Pryskane tylko OW. Ogórki rosną w mini szklarence. Tak wygladaja dzisiaj. Na 1 zdieciu Monisia F1 na drugim SV. Pozdrawiam Sonka
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Sonka - tylko pozazdrościć tej uprawy.
Z drugiej strony jak patrzę a pokazane przez Przemka zdjęcia z Ogródków Działkowych to ja jestem jeszcze w niebie ze swoimi uprawami. Monisia się rozkręca,na sznurkach rodzi całkiem nieźle, a Śremski nie chce się piąć po siatce mimo podwiązywania tylko kładzie się na kupie i... i rodzi. Żółknie owszem ale jeszcze jest zielony.Zbieram owoce i robię przetwory ile zdążę .
Opryskałam jeden raz Revusem - przy okazji pomidorów i 1x Bioseptem. Może to przystopowało chorobę a może nie
Potem już niczym nie pryskałam bo jak miałabym konsumować te ogórki?
Wczoraj wysiałam 15 szt. nowych nasion.
Jak myślicie, czy powinnam je wysadzić (jak urosną ) w stare miejsce po usuniętych śremskich bo myślę,że do tego czasu padnie moja siatkowa uprawa Czy należy jakoś odkazić glebę czy bez obaw będę mogła wysadzić tu znowu sadzonki
Z drugiej strony jak patrzę a pokazane przez Przemka zdjęcia z Ogródków Działkowych to ja jestem jeszcze w niebie ze swoimi uprawami. Monisia się rozkręca,na sznurkach rodzi całkiem nieźle, a Śremski nie chce się piąć po siatce mimo podwiązywania tylko kładzie się na kupie i... i rodzi. Żółknie owszem ale jeszcze jest zielony.Zbieram owoce i robię przetwory ile zdążę .
Opryskałam jeden raz Revusem - przy okazji pomidorów i 1x Bioseptem. Może to przystopowało chorobę a może nie
Potem już niczym nie pryskałam bo jak miałabym konsumować te ogórki?
Wczoraj wysiałam 15 szt. nowych nasion.
Jak myślicie, czy powinnam je wysadzić (jak urosną ) w stare miejsce po usuniętych śremskich bo myślę,że do tego czasu padnie moja siatkowa uprawa Czy należy jakoś odkazić glebę czy bez obaw będę mogła wysadzić tu znowu sadzonki
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
Dziękuję Karo. Ja mam na zbiór jesienny wysiany Oktopus. W ubieglym roku owocowal u mnie od połowy września do końca października do czasu gdy nadeszły mrozy. Owocowal lepiej niż w tym roku Monisia F1. W tym roku źle rozplanowałam nasadzenie w szklarni i na ogorki jesienne zabrakło mi miejsca. Wysiałam w gruncie ale dostał namiocik zrobiony z siatki a na to narzucona cienka agrowloknina. Chroni przed chłodem w nocy i zabezpiecza przed gwałtownymi opadami które u nas występują teraz codziennie. Tydzień temu posiałam 6 nasionek SV i tego upchne po kątach w szklarni. U Ciebie klimat jest cieplejszy niż u mnie na wybrzeżu ogórek szybko wchodzi w owocowanie myślę że warto wysiac. W ubieglym roku miałam wysiane ogórki po ogórkach i w tym roku są w tym samym miejscu na razie nie ma kłopotu. W ubieglym roku oprysk też tylko OW. A tak wygladaja ogórki pod namiocikiem. U nas na działkach ogórki też już się kończą. Pozdrawiam Sonka.
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
Jak. Jaki jest ostatni termin siewu ogórków gruntowych..?
Bóg zapłać
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
W gruncie ? Zależy w jakim rejonie mieszkasz, od siewu do zbioru upływa około 2 miesiące.
U nas na drugi rzut siejemy na początku lipca, i w okolicach pierwszego września zrywamy pierwsze ogórki. W okolicach Suwałk to już ryzykowny termin.
U nas na drugi rzut siejemy na początku lipca, i w okolicach pierwszego września zrywamy pierwsze ogórki. W okolicach Suwałk to już ryzykowny termin.
Pozdrawiam! Gienia.
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
Lubuskie pod granicą niemiecką mieszkam
Bóg zapłać
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsze ogórki 18.06 ściął grad. Dosiane już następnego dnia Wisconsin i edmar słabo rosły. Dosiałam wiec Śremski , tydzień temu już zaczęły żółknąć tak wyglądały
Zrobiłam oprysk z jodyny i teraz wyglądają tak
Może jeszcze coś zbiorę.
Zrobiłam oprysk z jodyny i teraz wyglądają tak
Może jeszcze coś zbiorę.
Świat bez roślin nie istnieje
Witam, w tym roku ogórki rosną ładnie gdy nagle przestają rosnąć i więdną. Po wykopaniu ogórka korzenie jak na zdjęciu. Wynika to prawdopodobnie z tego że na początku roku podlewalem je starą wodą z basenu. Podobno w takiej wodzie mogą być grzyby które atakują korzenie w ziemi. Teraz moje pytanie co najlepiej na to zastosować?
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Tuż przed kwitnieniem podsypuję Nitraborem (saletra wapniowa + bor), w ilości 25g/m2.
W trakcie zbiorów używam do podlewania Calcinitu, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zazwyczaj w drugiej połowie sezonu.
W trakcie zbiorów używam do podlewania Calcinitu, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zazwyczaj w drugiej połowie sezonu.
Pozdrawiam, Jacek
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27