Różana hacjenda Anego cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różana hacjenda Anego cz.2

Post »

Any
Oglądałam film z Rybnika ukazujący burzę i nawałnicę ,pomyślałam od razu o Forumkach okolicznych....
Mam nadzieję ,że nic i nikt nie ucierpiało :shock:
My mieliśmy szczęście. A w S. zalało wszystko i duże straty ,ulice pozawalane drzewami. ;:oj
Aż się boję co zastanę w bloku /syn pewnie zostawił otwarte okna , a wtedy zalewa chałupę/
U nas też był niezły upałek ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie pomału kończą kwitnienie, oto druga lilia różana Roselily Samantha - trzeciej zaczynają dopiero pękać pąki
Obrazek

Róże nadal kwitną
Obrazek
Obrazek
https://i.postimg.cc/mkT3X9Hg/IMG-20240708-131222-3.jpg
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Trochę więcej ogrodu, bo nie tylko róże i lilie :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jacku, przy tych upałach, to nawet na ulewne deszcze się nie narzeka :wink: ważne by szkód nie porobiły. Dwa tyg. minęły i na patyczkach dziurawca jeszcze liście wiszą - to dobry prognostyk.

Beatko - właśnie barwierskiego próbuję ukorzenić, już dwa tyg. patyczki w doniczce i ... trzymają się. Jestem dobrej myśli.

Jolka ... gorąc, nie gorąc - podlewać trzeba. Franek się uwija, a ja myślę o nowych szatach dla niego :wink:
Obrazek

Agnieszko, właściwie już zapomnieliśmy o tych nawałnicach i szkodach, chociaż w okolicznych parkach i lasach ogromna ilość powalonych drzew. Długo jeszcze potrwa zanim wszystko uporządkują. Zaglądam do lasu za grzybami, zawsze coś tam przyniosę, ale to nie jest jeszcze grzybobranie.
Obrazek

Pierwsze zbiory
Obrazek
Obrazek

A na koniec ... jeszcze nigdy tak szybko dereń nie dojrzewał - pod koniec sierpnia zawsze zbieraliśmy owoce.
Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju
Kwiaty prezentują się pięknie /zważywszy prażenie i nawałnice/ :D Lilie muszą na całe działki pachnieć...
Ciekawa jestem co macie w kotle do prania posadzone ,liliowce :?:
Tyle pojemników z kwiatuchami ;:oj Koszyczki...
Sama mam z nimi istne szaleństwo :lol:
Franek pilnuje mauzera ;:306 Teraz woda to skarb.
Cieszę się ,że na działkach takiego spustoszenia nie było.
Do lasu pewnie macie daleko :?:
Super ,że macie pierwsze warzywka ;:215
Moje linki
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Piękna ta Samantha. :) Od razu przyszła mi na myśl sławna szanta, choć charakter obie Samanty mają nieco inny. :wink:
Pięknie i kwitnąco wokół Franka. Nic dziwnego, że się stara kwiatom wody dać.
Mnie pokonały te temperatury. Całkowicie. :(
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie ukwiecony ogród!
Obok Franka rosną funkie i zastanawiam się, jak to zrobiłeś, że są teraz w tracie rozwijania liści? :shock:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Ja też zauważyłam te funkie obok mauzera :;230
Moje linki
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Hej Any :wit . U Ciebie zawsze kolorowo. Też patrzę na funkie , u mnie zostały tylko ażurowe koronki z liści. Codziennie utylizuje mnóstwo ślimorów ale patrząc na ich płodność ta bitwa chyba przegrana. Pełne lilie miałam kilka lat do czasu aż nornica przegryzła olbrzymią donicę. Żal zwłaszcza białej z zielonym środkiem. Jak znajdę to zamówie na nowo: My wedding lub Polar Star i Lankon.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo
U mnie też wszystkie lelije w donicach wkopanych.
Niestety mróz i ślimaki zrobiły swoje :roll:

Andrzeju
Ciekawa jestem Twoich pomidorów. W gruncie podłużne , a w inspekcie reszta :?:
Pryskacie :?:
Moje linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w różanej hacjendzie :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agnieszko, w kotle rosną liliowce Stella de Oro, do lasu najbliższego mamy ok 1km, ale na grzyby chodzę w inne miejsca, a tam pod niemal sam las dojeżdża miejski autobus i do tego bezpłatny ;:108 najczęściej jednak jadę autem w kilka miejsc ok 10 km.
Inspektu nie mamy - wszystko rośnie w gruncie. Pomidory częściowo w ziemi, ale większość w donicach, bo miejsca uprawnego mało, a donice zawsze gdzieś się wciśnie :wink:
No i pryskamy - u sąsiadów już liście się pozwijały i pomidory gniją, a u nas zielone :) Na początku pryskałem kilka razy, co tydzień drożdżami, ale jak dookoła zaczęły liście robić się żółte to już opryskałem chemią - nie pamiętam czym ale coś przeciwko chorobom grzybowym i zarazie - miałem jeszcze z ub.r. no i ze dwa razy opryskałem rozrobionym wapnem po bieleniu, bo końcówki robiły się czarne. Teraz jak widać na zdjęciu - pomidory i krzewy są zdrowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jeden pomidor rośnie nawet na drzewie ;:306 Posadziłem go do góry korzeniem - od sąsiada dostałem, miał być koktajlowy niski a rośnie jak wariat. Wlazł na czereśnię, na szczęście cytryniec go owinął więc nie spadnie :D

Obrazek

Moniko, lilie różane bardzo nam się spodobały - oto trzecia Aischa

Obrazek

Jacku i Agnieszko - przyczyną świeżych liści funkii są ... ślimaki :D zostały po nich same sterczące żyłki liściowe więc wjechałem na nie kosiarką - teraz mamy je odmłodzone (zdjęcie wczorajsze) :;230

Obrazek

Witaj Ewo, muszę się pochwalić krokosmią, pokazywałem już naszą pomarańczową , a teraz zakwitła w końcu ta od ciebie - lucifer. Późno, bo rośnie na trzecim już stanowisku ... co roku zmieniałem jej miejscówkę :;230

Obrazek

Blisko, coraz bliżej - już pojedyncze zaczynają spadać :heja
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55

Post »

Witaj Andrzeju :wit
Twój ogród jak zwykle piękny i zadbany. Róże bujnie kwitnące. Pomidory w tak dobrej kondycji, że tylko pozazdrościć. Widać, że Franek dobrze się nimi opiekuje. Ja swoich do tej pory nie pryskałam, ale coś liście dostają plamek i chyba też sięgnę po chemię.
Co do pełnych lili, to kilka odmian w tym roku zakupiłam na próbę. Wszystkie prezentują się wspaniale, ale Aischa ma największe, najdorodniejsze kwiaty. Wygląda pięknie i pachnie zabójczo. W przyszłym roku dokupię następne.
Krokosmia u ciebie piękna. Ja mam tylko Lucifer. Od 3 sezonów tylko dosadzam w różnych miejscach kolejne. Bardzo ja lubię :D
Pozdrawiam Gośka
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Ja też poszukuję tego Lucifera. Zobaczymy czy się u mnie jej spodoba. Jakie stanowisko preferuje?
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Gośka, te lilie różane mamy pierwszy sezon i już czekamy na oferty ogrodnicze by powiększyć kolekcję :)
Oprócz Lucifera mamy jeszcze jedną jasno czerwoną niższą od Lucifera - to może być Princess wg opisów w necie.
Obrazek

Halinko, na pewno Luciferowi się spodoba u ciebie, bo tobie widzę, że już się podoba :wink:
Na pewno słoneczne miejsce - wcześniej rosła u nas raczej w cieniu i długo nie potrafiła zakwitnąć.
Zdjęcie tej samej co powyżej (to nie Lucifer)
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za wyjaśnienie co do funkii. To dobry patent na obgryzione liście. Moja jedna też trochę odbiła po niemal spałaszowaniu przez ślimaki.
Zaskoczony jestem, że jeszcze masz co kosić kosiarką, bo trawnika chyba niewiele u Ciebie zostało? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”